Una din patru adolescente aflate intr-o relatie sustine ca a fost abuzata verbal in mod repetat. O treime din adulti au fost jigniti verbal, iar 20% au fost umiliti in public de partenerii lor.
Abuzul verbal este la fel de daunator ca si abuzul fizic. Deoarece persoanele care sunt supuse abuzului verbal nu poarta la vedere cicatrici si vanatai, sunt greu identificate daca nu decid sa vorbeasca despre asta.
Daca ai simtit la un moment dat ca ai fost victima a abuzului verbal sau simti ca ai putea fi, dar nu esti convinsa, iata 5 semne care iti vor oferi raspunsul:
ESTI NEVOITA SA TE GANDESTI BINE INAINTE SA VORBESTI
Este absolut normal sa gandesti inainte sa vorbesti, dar in acest context, nu despre asta este vorba. Aici apare frica. Iti este teama sa i te adresezi partenerului, sa ii povesesti ceva sau doar sa ii comunici, pentru ca stii ce reactie poate avea. Se enerveaza ca il deranjezi cu “prostii”, te acuza mereu ca il deranjezi, niciodata nu este momentul potrivit sa ii spui ceva sau tipa la tine.
NU-TI AMINTESTI CAND TE-AI DISTRAT ULTIMA OARA
Candva, poate nu in urma cu mult timp, era interesat de tot ce ii spuneai. Radea la cele mai prostesti povesti pe care i le spuneai, ii placea cum gandesti si il motivai si pe el sa gandeasca in profunzime. Acum nu mai este asa. Acum rade cu toti ceilalti, mai putin cu tine. Nici el nu simte sa te mai faca sa razi, mai mult se plange – lasand detaliile cool deoparte, pentru a le povesti prietenilor.
Daca faci asta, e posibil sa traiesti cu 7 ani mai mult, spune un expert in longevitate
TOT CE SPUI SE INTOARCE IMPOTRIVA TA
Atunci cand ai de-a face cu un manipulator, tot ce vei spune se va intoarce impotriva ta. La final tu vei fi intotdeauna personajul negativ. Daca te certi sau te contrazici cu un membru al familiei, iar tu ai motiv real de suparare, nu conteaza – tu esti aia rea. Daca te simti neindreptatita la locul de munca, nu conteaza – ai si tu partea ta de vina. Nu mai vorbim despre situatiile care implica prietenii comuni sau pe el – clar tu esti aia rea, indiferent ce spui in apararea ta.
O VOCE INTERIOARA ITI SOPTESTE CA CEVA ESTE IN NEREGULA
Nu ai cum sa nu simti ca ceva este in neregula. Constientizezi ca esti abuzata verbal, ca intr-un fel sau altul nu ai dreptul la replica, dar parca nu esti familiarizata cu termenul. Si exista o voce interioara care iti sopteste, in timp ce tu plangi si vrei sa spargi peretii cu pumnii, ca este mult mai usor sa abandonezi totul si sa pleci fara sa te mai uiti inapoi. Este o durere crunta, o durere care se resimte mai puternic (poate) decat o palma data. Dar adevarul este ca… e greu sa ii schimbi obiceiul partenerului.
ESTI SUPUSA UNEI MANIPULARI PASIV-AGRESIVA
“De ce te enervezi atat de repede?”, “Am glumit cu tine”… iti suna cunoscut? Tu esti aia care a inteles totul gresit. Tu esti aia nebuna. Tu esti aia cu care “nu poate omul sa vorbeasca nimic fara sa te superi”. Si asa se termina totul. Dupa ce a reusit sa te faca sa iti iesi din fire, se calmeaza si incearca sa te calmeze cu un simplu “Am glumit” sau “Nu trebuie sa iei discutia noastra ca pe o tragedie”.
5 cele mai ciudate motive pentru care cuplurile divorteaza
Abuzul verbal, daca ramane la acest stadiu si nu duce la ceva si mai grav, atrage multe parti rele. Persoana care este abuzata verbal ajunge sa se simta singura, neinteleasa, chiar nebuna, crede ca ceva nu este in regula cu ea si se inchide in interiorul sau. Scade nivelul increderii si al iubirii de sine si se poate ajunge cu usurinta la depresie.
Foto: depositphotos.com