In cele mai multe dintre cazuri, alunitele nu prezinta riscuri, insa daca sunt inestetice, au potential de cancer de piele sau provoaca disconfort, pot fi inlaturate de pe suprafata cutanata cu ajutorul interventiilor chirurgicale.
Alimentele organice, mai sanatoase decat cele obisnuite? Ce spun expertii in nutritie
„Este absolut normal ca bebelusii sa se nasca si sa prezinte pe piele alunite. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca ele sa se estompeze si, la un moment dat, chiar sa dispara in timp. In cazul gravidelor, alunitele se pot pigmenata mai puternic, insa de cele mai multe ori acestea sunt inofensive. Dar asta nu trebuie sa ne faca sa fim indiferenti pentru ca uneori, alunitele pot declansa cancerul de piele cunoscut si sub numele de melanom”, mentioneaza expertii din cadrul Serviciului National de Sanatate din Marea Britanie.
Cand trebuie sa te alarmezi?
Dermatologul si autorul cartii „Biblia ingrijirii tenului”, Dr. Anjali Mahto afirma ca „riscurile melanomului sunt mari si ca acest tip de cancer se poate raspandi la celelalte organe din cauza metastazelor.” De aceea, este „extrem de important ca acesta sa fie depistat la timp, in caz contrar el se poate localiza la ficat, plamani, sistemul osos si chiar la creier, forma ce poate fi fatala. Vestea buna e ca cei mai multi dintre noi reusim sa depistam la timp aceste modificari cutanate, iar melanonul tratat timpuriu are sanse complete de vindecare.
Expertul recomanda o atentie deosebita alunitelor care:
- isi modifica forma si structura intr-un timp foarte scurt;
- care apar brusc si prezinta inflamatii, sangerari, cruste sau secretii;
- prezinta o „migrare” a pigmentului alunitei in zona tangenta ei.
„In cazul care observi aceste modificari, mergi cat mai curand la un medicul dermatolog. Acesta va analiza corect alunitele si va putea decide mai departe pasii corecti de tratament”, mai spus Dr. Anjali Mahto.
Cafeaua poate fi folosita ca antidepresiv? Ce cred expertii
Protectia solara, extrem de importanta!
„La ora actuala, chiar nu exista scuze sa nu folosesti protectie solara. Trebuie sa ne ferim de raze si chiar stim cum sa facem asta. In plus, mijloacele sunt la indemana. De pilda, noile inovatii in skincare ne intampina deja cu tot felul de formule de protectie, care mai de care mai eficiente si usor de aplicat.
De la creme, la lotiuni cu SPF care se absorb complet si care nu lasa urme pe piele, la variante de makeup cu protectie solara inclusa, toate acestea vin sa protejeze pielea si alunitele de modificarile riscante”, a explicat dermatologul britanic Donna Smart, potrivit publicatiei online marieclaire.co.uk
9 activitati de vara care te ajuta sa slabesti
Cat de des e necesar sa-ti verifici alunitele?
Este foarte important sa-ti faci un obicei in a-ti verifica alunitele, autoexaminand chiar si zonele mai ascunse ale corpului precum: axile, urechi, zona dintre degete sau sub pliurile sanilor si zona genitala. Dermatologul Adam Friedmann recomanda ca verificarea alunitelor sa se faca lunar, de preferat „in fata oglinzii pentru ca aici se poate vedea cel mai bine daca pe piele apar modificari”.
„Inainte de toate, autoexamineaza-ti fata, apoi spatele si ai grija sa nu omiti partile laterale ale corpului. In cazul spatelui, ar fi bine sa apelezi la cineva din familie. Acesta va putea observa cu usurinta si cele mai mici alunite. Nu uita sa-ti autoexaminezi si pielea dintre degetele picioarelor sau talpile. Mai recomand ca atunci cand ai mai prea multe alunite sa le fotografiezi pentru a avea o statistica clara asupra lor”, incheie dermatologul.
Foto: Instagram/@triangl