Eu te-am facut, eu te omor.

1
De Andreea Raicu
7 oct. 2015

Aceasta replica ingrozitoare nu e o raritate, din pacate. Sunt parinti care si astazi le spun copiilor lor “Eu te-am facut, eu te omor”. Ca sa nu mai continue teroarea, m-am alaturat campaniei Salvati Copiii si impreuna incercam sa stopam fenomenul violentei asupra minorilor.

Poate ca nu suntem niciodata constienti de cat de importanti sunt primii sapte ani din viata noastra, timp in care se formeaza obiceiurile comportamentale, verbale, felul in care gandim. E perioada in care copiii au nevoie de foarte multa dragoste, atentie, grija, respect, sentimente si valori pe care, daca le au, le pot duce mai departe.

Din pacate, nu toata lumea e constienta de cat de mult ii afecteaza pe copii comportamentul parintilor. Orice parinte isi doreste ca micutul lui sa devina cel mai bun, cel mai destept, cel mai puternic si pentru asta recurge la metodele pe care le considera potrivite, cu care de cele mai multe ori a fost crescut la randul lui. Insa, nu intotdeauna ele sunt cele mai benefice pentru copil.

Pe de alta parte, tot in acest sens, multi parinti tot mai cred ca “bataia e rupta din Rai” si doar asa ii poti da copilului o educatie buna, recurgand la pedepse sau mustrari violente. De cate ori n-ati auzit “eu te-am facut, eu te omor”, “ai sa faci ce-ti spun eu, ca altfel nu stiu ce-ti fac”.

Lipsa de incredere – trauma copilariei

Multi parinti isi “motiveaza” copiii folosind expresii care nu fac altceva decat sa le creeze niste tipare comportamentale, pentru ca vocea parintilor, cu toate lucrurile pe care le-au repetat in copilarie, devine vocea noastra interioara care ne opreste sa facem lucrurile pe care ni le dorim. Cum poate un copil sa aiba incredere in el cand toata copilaria parintii i-au spus, dorind sa-l motiveze, ca “nu e in stare de nimic”?
Cand oamenii cei mai importanti, cei care ar trebui sa-i acorde tot sprijinul si toata dragostea nu fac altceva decat sa-l critice.

E foarte trist cand vezi ca parintii, plini de furia pe care nu si-o pot descarca la serviciu, vin acasa si isi varsa pe copii frustrarile pentru ca stiu ca ei nu pot riposta. Nu se gandesc nicio secunda cat rau pot face acele cuvinte lipsite de iubire si pline de agresivitate.

Ma doare sa constat ca unii parinti nu-si respecta copiii si ii trateaza ca pe o bucata de plastelina pe care vor s-o modeleze dupa chipul si asemanarea lor, fara sa aiba disponibilitatea de niciun fel sa-i asculte si sa afle cum se simt si ce isi doresc.

Am fost crescuti cu convingerea ca oamenii se impart in doua categorii: buni si rai. Am mai spus ca eu nu cred in aceasta etichetare.
Cred ca exista oameni care au fost crescuti cu agresivitate, fara dragoste, fiind hartuiti de parinti si atunci la randul lor, cand cresc, agresivitatea si violenta o dau mai departe, pentru ca doar asta stiu. Asta e reperul lor. Si in acelasi timp exista acei oameni “buni” care au fost crescuti cu multa dragoste, respect, atentie, grija si asta stiu sa dea mai departe.

Copiii nu preiau ce le spun parintii, ci mai degraba ceea ce vad ca fac parintii. De aceea, comportamentul parintilor, atat cu ei cat si cu oamenii din jur, este atat de important! Imi doresc ca oamenii sa fie din ce in ce mai constienti de acest aspect, de aceea am acceptat cu foarte multa bucurie sa devin ambasadorul campaniei de combatere a violentei asupra copiilor in familie, lansata de Salvati Copiii, campanie pe care o sustin alaturi de Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv Salvati Copiii.

https://youtu.be/48gO46X6vVQ

Imi doresc ca acest spot sa ajunga la cat mai multa lume, iar voi ma puteti ajuta daca dati un share. Este o varianta mai dura, tocmai pentru ca am vrut ca oamenii sa inteleaga ce impact pot avea cuvintele spuse fara sa fie constientizate.

Pentru Sebastian, personajul principal al spotului, care fost crescut cu multa dragoste, a fost foarte greu sa intre in rol, deoarece nu a putut sa inteleaga de ce trebuie sa fie violent. Dar s-a comportat minunat si ne-a ajutat sa facem acest spot, care sper sa aiba un impact foarte mare.

Spotul, regizat de Vali Dobrogeanu, a fost facut pro bono de agentia Eventures si vreau sa ii multumesc Amaliei Nastase pentru tot sprijinul oferit.