E o diferenta notabila intre oboseala si epuizare. Oboseala obisnuita cere o ora sau doua in plus de somn, insa epuizarea nu trece usor. Sophia Tolliver, specialista in medicina de familie la Centrul Medical Wexner din cadrul Universitatii de stat din Ohio, descrie epuizarea ca „sentimentul coplesitor ca esti foarte obosit, ca nu esti tu asa cum te stii, sau te simti foarte daramat”.
Daca te confrunti de mult timp cu epuizarea, ai nevoie, cu siguranta, de o consultatie la medic, iar acesta poate solicita analize pentru a vedea daca exista deficiente ale unor nutrienti. Lipsa de fier poate duce, de exemplu, la oboseala.
Nutritionista Lindsey Klein spune ca si un alt element nutritiv poate juca un rol in prevenirea epuizarii: fibrele. „Desi nu ofera energie, acestea ajuta la reglarea energiei”, arata ea. Experta a explicat pentru Well + Good cum ne ajuta fibrele si a oferit cateva trucuri pentru a evita epuizarea.
Ce legatura exista intre fibre si oboseala
Primii nutrienti la care oamenii se gandesc cand vor sa evite epuizarea sunt proteinele si grasimile sanatoase. Nu este gresit – aceste elemente sunt foarte importante si ofera energie organismului – dar Klein spune ca ar fi gresit sa spunem ca fibrele nu conteaza. Acestea nu au calorii, iar un tip special de fibre, cele solubile, furnizeaza energie bacteriilor din intestin care produc lantul scurt de acizi grasi. „Corpul tau poate folosi acesti acizi grasi pentru energie in intestinul subtire”, explica ea.
Exista doua tipuri de fibre, solubile si insolubile. Sursa primara de surse insolubile sunt fructele si legumele. Fibrele solubile pot fi gasite in cereale, fasole, linte, legume, fructe si cereale integrale. Fibrele solubile absorb apa, se umfla si formeaza o substanta precum gelul care ajuta sistemul digestiv. „Cand fibrele solubile apar in aceasta situatie, incetineste viteza cu care zaharul patrunde in celule. Asta face ca nivelul glicemiei sa ramana stabil”, arata Klein.
In lipsa fibrelor solubile, nivelul glicemiei creste rapid si scade, ceea ce poate antrena fluctuatii bruste ale nivelului tau de energie. Klein subliniaza ca avem nevoie si de fibre insolubile – ambele tipuri sunt importante pentru o buna digestie.
„Fibrele sunt si satioase. Asta inseamna o senzatie redusa de foame si o capacitate mai mare de a te concentra pe alte sarcini. Cand ii oferi corpului tau suficiente calorii si fibre, creierul tau nu se va gandi cand e urmatoarea masa. Se va concentra pe momentul actual”, explica nutritionista.
Ce sa mananci ca sa eviti epuizarea
In general, se recomanda sa consumi 25 de grame de fibre pe zi. Dar nu uita, proteinele si grasimile sanatoase sunt extrem de importante pentru a evita epuizarea, asa ca Lindsey Klein spune ca ar trebui sa te asiguri ca meniurile tale includ acesti nutrienti. Klein ofera trei exemple:
- Pere cu branza ricotta, miere si scortisoara. Perele sunt o sursa grozava de ambele tipuri de fibre, iar 29% din acestea sunt fibre solubile. Branza ricotta este bogata in proteine, seleniu, calciu si acizi grasi omega-3 si omega-6. Scortisoara presarata deasupra nu doar ofera aroma acestei combinatii, ci ajuta la stabilizarea glicemiei, un factor-cheie in prevenirea epuizarii.
- Curmale uscate cu unt de arahide. Doua ingrediente care furnizeaza multa energie. Ambele sunt bogate in fibre, in timp ce untul de arahide are un continut ridicat de proteine si grasimi sanatoase.
- Avocado cu paine integrala, felii de caise, branza feta, miere si rucola. Unul dintre meniurile ei preferate antioboseala. Toate ingredientele sunt bogate in fibre. Avocado si branza feta furnizeaza proteine si grasimi sanatoase. Nu degeaba sunt atat de apreciate de cei care mananca sanatos.
Foto: Instagram/@marionautran