Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din America, infectia cu HPV este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala si exista posibilitatea ca aceasta sa apara chiar si in cazul unui numar redus de parteneri sexuali.
Ca orice alt subiect intens analizat si discutat, exista studii si adevaruri, dar si mituri despre HPV. Cateva dintre acestea se gasesc mai jos:
DOAR FEMEILE FAC HPV
Barbatii se pot infecta si ei cu virusul HPV sau il pot transmite mai departe. Atat barbatii, cat si femeile pot dezvolta veruci genitale (negi) de la anumite tipuri de HPV (cele non-agresive). Tulpinile agresive de HPV pot duce la cancer cervical, penian, cancer anal si cancer orofaringian.
Desi cancerul in urma infectarii cu HPV nu este comun in randul reprezentantilor de sex masculin, barbatii cu sistem imunitar slabit, inclusiv cei care infectati cu HIV, sunt expusi unui risc mai mare.
TOATE TULPINILE DE HPV PROVOACA CANCER
Nu toate tulpinile de HPV pot provoca cancer. Papiloma uman este, de fapt, un grup de peste 150 de virusuri inrudite. Unele dintre aceste tipuri de HPV cauzeaza negi pe piele, altele provoaca negi genitali, iar altele pot provoca modificari precanceroase ale celulelor care pot duce la cancer de col uterin, cancer vaginal, cancer vulvar, cancer anal, cancer penian (la nivelul penisului), cancer orofaringian (partea de mijloc a gatului), amigdalian (amigdale) si cancer oral (la nivelul limbii).
Tipurile de HPV care cauzeaza cancer sunt cunoscute ca tulpini de HPV cu risc ridicat. Tipurile 16 si 18, in special, cresc riscul de cancer de col uterin si cancer genital la barbati si femei. Tipul 16 cauzeaza, de asemenea, majoritatea cazurilor de cancer orofaringian.
Cum te protejezi de infectia cu HPV, virusul care poate cauza cancer cervical
Dar, potrivit Institutului National de Cancer, exista cazuri de infectii cu HPV cu risc ridicat care dispar in decurs de doi ani, fara a declansa cancerul.
Cand un tip de HPV cu risc ridicat persista, poate dura zeci de ani pana la dezvoltarea cancerului, motiv pentru care femeile sunt sfatuite sa faca screening pentru cancerul de col uterin la fiecare 3 pana la 5 ani.
DACA NU FACI SEX, NU TE POTI INFECTA CU HPV
De fapt, virusul HPV se poate raspandi prin orice tip de contact intim – piele pe piele – asa ca nu este nevoie sa ai contact sexual pentru a te infecta. Folosirea prezervativului poate reduce riscul de contaminare cu HPV, dar poti fi totusi expusa la virus daca acesta este prezent in pielea neacoperita de prezervativ.
BARBATII SE POT TESTA PENTRU DEPISTAREA VIRUSULUI HPV
Nu exista teste aprobate de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA pentru depistarea HPV la barbati. Barbatii care prezinta un risc mai mare de HPV pot fi indrumati pentru examenul citologic anal, pentru descoperirea celulor anormale.
Pentru femei, exista un test care poate detecta virusul in celulele cervicale. Femeile pot face, de asemenea, un test Papanicolau, pentru a verifica modificarile canceroase sau precanceroase ale celulelor cervicale.
PERSOANELE INFECTATE CU HPV PREZINTA SIMPTOME
Desi uneori sunt prezenti negii genitali si exista riscul aparitiei de cancer de col uterin, majoritatea oamenilor nu prezinta alte simptome sau alte probleme de sanatate in urma infectiei cu HPV. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor estimeaza ca in 90% din cazurile de HPV, sistemul imunitar al unei persoane lupta impotriva infectiei astfel incat in doi ani poate disparea de la sine.
M-AM VACCINAT IMPOTRIVA HPV, NU ESTE NECESAR SA MAI FAC TESTUL PAPANICOLAU
Chiar daca te-ai vaccinat, este necesar sa mergi la control regulat, pentru realizarea testelor Papanicolau si HPV pentru a detecta modificarile care pot duce la cancerul de col uterin. Acest lucru se datoreaza faptului ca vaccinul impotriva HPV nu ofera protectie 100% impotriva cancerului de col uterin.
Infectia cu HPV se poate vindeca, insa netratata poate duce la complicatii serioase.
Foto: depositphotos.com