Tot ce trebuie sa stii despre fertilitate dupa varsta de 40 de ani

1
De Cristina Tudor
28 iul. 2022

Dupa varsta de 40 de ani potentialul de fertilitate al femeilor este drastic redus din cauza scaderii rezervei ovariene.

De asemenea, si ratele de succes ale tratamentelor de infertilitate (inclusiv fertilizarea in vitro) sunt substantial mai mici decat la femeile cu varste sub 40 de ani.

Atunci cand cuplurile incearca pe cont propriu sa obtina o sarcina, problema de fertilitate care reduce sansele de succes este legata si de calitatea ovulelor, care scade odata cu trecerea anilor. In cazul tratamentelor de fertilitate precum fertilizarea in vitro (FIV), problema care franeaza potentialul de succes este atat calitatea cat si cantitatea de ovule.

Cum influenteaza calitatea ovulelor fertilitatea si FIV

Tehnicile moderne pot face posibila o sarcina la 40 de ani, dar ea este considerata o sarcina cu risc ridicat, care necesita o monitorizare atenta si permanenta.

Calitatea ovulului este cel mai critic factor implicat in determinarea calitatii embrionului. Prin tratamentul FIV se urmareste obtinerea mai multor embrioni, astfel incat sa se poata alege cel mai bun (sau cei mai buni) dintr-un grup pentru a fi transferat inapoi in uter.

O mare parte din ecuatia „calitatii ovulului” implica starea cromozomiala a ovulului. Rata de anomalii cromozomiale in ovule (si, prin urmare, si in embrioni) creste semnificativ odata cu inaintarea in varsta a femeii. La varsta de 30 de ani aproximativ 30% dintre ovule prezinta anomalii cromozomiale, la 40 de ani aproximativ 60% sunt anormale, iar la 44 de ani 90% sunt anormale.

Testarea genetica preimplantationala pentru aneuploidie (PGT-A) poate fi utilizata pentru a testa embrionii pentru normalitatea cromozomiala (euploidie) inainte de a fi transferati in uter. Embrionii care au o analiza cromozomiala normala dupa PGT-A au un potential foarte ridicat de implantare.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: depositphotos.com