Provocarile unei mame si cum sa faci fata schimbarilor fara sa te pierzi pe tine pe parcurs

1
De Minerva Mircea
11 aug. 2022

In unul dintre cele mai cunoscute citate ale sale, Osho spunea: „In momentul in care se naste un copil, se naste si o mama. Femeia a existat si inainte, dar mama niciodata. O mama este ceva absolut nou.”

In aceste conditii, devine usor de inteles de ce intreg universul unei femei se da peste cap atunci cand pe lume apare copilul, de cele mai multe ori, extrem de dorit si de asteptat. Daca mama se naste odata cu copilul ei, inseamna ca provocarile noii ei identitati sunt cel putin la fel de mari ca provocarile noului nascut, care invata sa cunoasca mediul cel nou in care incepe sa traiasca exclusiv prin intermediul experientei directe.

Nu ne poate invata nimeni sa fim mame, invatam singure zi de zi, pas cu pas, impreuna cu copilul nostru, sa respiram diferit, sa vedem diferit, sa simtim diferit, sa ne adaptam toate simturile la noua noastra realitate. Iar asta ne ocupa tot timpul si absolut toata energia.Faptul ca este necesar sa renuntam, cel putin temporar, la fosta noastra identitate pentru a putea invata sa fim mame, este adesea coplesitor si creator de complexe si frustrari.

Procentul de femei care reusesc sa se regaseasca pe ele ca femei, dupa anii in care se lasa conduse de nevoile copilului, este, chiar si in mediul urban, extrem de mic.

Desi copiii mei sunt mai mari acum, si perioada in care functionam exclusiv pe pilot automat a ramas undeva departe, este suficient sa trec in plimbare cu cainele prin parc dimineata, cand mamicile din cartier isi fac rutina impreuna cu bebelusii, si ma teleportez aproape instantaneu in primele mele luni de proaspata mamica, cand universul imi fusese redus la copil si exclusiv la el.

Nu mai aveam niciun fel de viata in afara fiintei care imi popula cu naturalete lumea.

Inainte obisnuiam sa ies cel putin o data pe saptamana cu prietenele, iar cu iubitul in fiecare weekend. Plecam des din oras. Dupa nastere orice iesire mi se parea un calvar. Cu prietenele vorbeam sacadat, in perioadele in care dormea bebelusul sau prin mesaje. Nu mai aveam energie sa ies din casa nici macar la supermarket, daramite sa fac bagajele si sa plec la drum.

Inainte nu concepeam sa ma culc inainte de 12 noaptea, voiam sa fac atat de multe lucruri! Dupa nastere as fi dormit de la 8 seara pana dimineata fara sa simt ca pierd nimic.

Inainte faceam dus cel putin o data pe zi. Dupa nastere ma spalam pe bucati, cand apucam, iar parul putea sa stea prins in aceeasi coada mai bine de o saptamana pana sa imi amintesc sa il spal.

Inainte imi facea placere sa gatesc. Experimentam mereu gusturi noi, testam retete. Dupa nastere nici nu mai voiam sa aud de incaperea numita „bucatarie”. Ca sa nu mai spun ca o lunga perioada de timp mancarea mea nici nu mai avea gust. Gateam din obligatie si ca sa am ce manca.

Inainte imi lua vreo 30 de minute sa imi aleg cu ce sa ma imbrac si niciodata nu ieseam pe usa fara sa fiu complet multumita de cum arat. Dupa nastere mi s-a intamplat sa ies la plimbarea de dimineata chiar si in hainele in care dormisem.

Daca mi-ar fi spus cineva ca mult-doritul bebelus ma va transforma in cea mai plictisitoare si indezirabila fiinta din cate au existat, ca orice posibila bucurie as fi avut inainte de nastere, urma sa fie pusa pe hold un timp nedeterminat, probabil ca m-as fi distrat mult mai mult inainte sa decid sa devin mama.

Da! Viata se schimba in momentul in care in femeie se naste o mama.

Parti intregi din tine se transforma si multa vreme nu te recunosti in oglinda. Alte parti se pierd un timp, pe unele reusesti sa le recuperezi abia dupa ani de zile. Inveti sa fii mai darnica si mai putin egocentrica, mai rabdatoare si mai capabila sa faci sacrificii.

Nu, nu iti pierzi identitatea cand devii mama, ci doar iti largesti universul pentru ca identitatea ta sa se poata dezvolta si sa poata integra si noile abilitati. Iar bucuria care isi face loc incet incet odata cu acomodarea, este nepretuita.

M-am intrebat adesea in ultimii ani: daca cineva mi-ar fi spus atunci, ca acea pierdere de identitate este doar o faza trecatoare, ca dupa ce creste putin cel mic voi gasi in interior absolut tot ce parea pierdut, ba mai mult, imbatranit „in butoi de stejar” si cu o maturitate aparte, oare m-as mai fi umplut de toate frustrarile si complexele pe care mi-a luat atat de multa vreme sa le elimin din calea regasirii de sine?
M-as mai fi simtit la fel de privata de libertate in noul context de viata, daca as fi stiut ca doar un pic mai tarziu voi descoperi un alt fel de a fi liber, tocmai datorita intrusului care mi-a invadat viata?

Exista viata dupa ce devii proaspata mamica. Trebuie doar sa ai rabdare.

Cu tine, cu bebelusul, chiar si cu partenerul tau. Poti sa fii mama fara sa lasi acest lucru sa fie definitoriu pentru cine esti. Este nevoie sa devii constienta de schimbarile care se petrec si sa alegi sa nu pierzi contactul cu tine insati.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa te intorci la tine, chiar si atunci cand esti la inceput in calatoria ta impreuna cu bebelusul:

• Ai grija de tine – nu te neglija – fa in asa fel incat sa dormi suficient si sa mananci cand ai nevoie, hidrateaza-te, fa-ti dus de cate ori simti nevoia si evita sa pui nevoile celorlalti membri ai familiei pe primul loc.

• Fa o lista de lucruri care sa iti aduca bucurie – de exemplu, pranzul cu o prietena o data pe luna, o vizita la coafor/manichiura, un film la cinema impreuna cu iubitul – par lucruri simple, dar incap foarte greu in lista de prioritati a unei mamici, si e bine sa ti le propui ca scopuri clare!

• Ia-ti putin timp doar tu cu tine – pune-ti in agenda sau in calendarul telefonului o zi pe saptamana in care sa ai macar o ora in care sa stai singura si asigura-te ca o respecti. Vei avea ragaz sa iti limpezesti mintea si sa te gandesti la cum vrei sa asezi lucrurile in viata ta!

• Conecteaza-te cu oamenii dragi – nimic nu e mai linistitor decat timpul petrecut cu oameni care iti plac. Bucuria conexiunii iti incarca bateriile si te face sa te simti plina de energie.

• Deleaga – alege cu atentie locurile si momentele in care chiar esti indispensabila, si nu uita ca in afara de nevoie tale si cele ale bebelusului, orice poate astepta sau poate fi indeplinit de altcineva!

Este foarte clar pentru toata lumea ca maternitatea schimba orice femeie. Dar responsabilitatile care deriva din statutul de mama nu te impiedica sa poti sa reflectezi la cine esti tu sub acest statut si respectiv sa poti sa te reinventezi tinand cont de ele.

Nu uita: poti fi o mama buna si daca alegi sa nu te neglijezi. Copilul tau are nevoie de tine sanatoasa si in forma, nu te ajuta la nimic sa te epuizezi inutil si sa te umpli de frustrari. Prioritizeaza-te, si ii vei oferi atat copilului cat si partenerului tau cel mai mare cadou: o mama si o femeie care se cunoaste suficient de bine pentru a sti ce este bine pentru ea si care se place pe ea insasi suficient de mult incat sa isi respecte nevoile.

Foto: depositphotos.com