Adaptarea la noua normalitate a fost complicata pentru noi toti si, daca te uiti in jur, nimeni nu a scapat neatins de consecintele ultimilor ani. Pe fondul pandemiei a luat amploare un alt fenomen care a afectat pe toata lumea si care actioneaza mult mai subtil: anxietatea in randul persoanelor foarte tinere.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anxietatea si stresul sunt doua dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta oamenii cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani. Consecintele lor de abia acum incep sa se vada in somatizari, in schimbari bruste de mental colectiv si schimbari la fel de bruste in vietile personale.
Am trecut prin doi ani de incertitudini fara precedent, iar acest lucru si-a pus amprenta in toate aspectele vietii, de la siguranta carierei pana la viata de cuplu. Anxietatea pare ca a devenit regula, nu exceptia si nu mai putem ignora acest lucru.
Ce este anxietatea?
Definitia foarte simpla a anxietatii este ca aceasta este o stare emotionala puternica, manifestata prin neliniste, agitatie sau nervozitate. Aceasta vine insotita de numeroase alte simptome:
transpiratie excesiva
hiperventilatie
stare generala de rau
atacuri de panica
senzatie de lesin
insomnie sau hipersomnie
cosmaruri
dificultati de concentrare
probleme digestive
apatie
Daca te confrunti cu oricare dintre aceste simptome sau cu o combinatie intre acestea, cel mai important lucru pe care il poti face este sa nu iti pui singur un diagnostic. Toate aceste semne pot insemna orice, de la o zi mai proasta, pana la afectiuni serioase. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa ceri ajutor specializat. Apeleaza la un psiholog, fie si doar pentru o prima discutie. In acelasi timp, ar fi indicat sa iti faci o serie de analize de rutina pe care oricum ar trebui sa le facem toti in fiecare an ca masura de preventie sau depistare precoce a oricarei probleme de sanatate.
Citeste continuarea pe kudika.ro
Foto: freepik.com