6 aspecte cruciale despre relatii pe care le-am invatat de la psihologul meu

1
De Mia Nicolescu
1 sept. 2022

Vine un moment cand simti ca singura nu te mai poti ajuta. Ai fost prea mult timp puternica, dar acum simti ca ai ajuns la capatul puterilor si tot ce iti doresti este sa te faci confortabila intr-un fotoliu, in timp ce vorbesti despre asta cu un psiholog.

Beth Gillette este din Chicago si povesteste ca a ajuns la psiholog dupa ce a fost parasita fara nicio explicatie de cel pe care ea il considera „alesul” . A mintit-o ca face parte din CIA si ca trebuie sa plece urgent din oras, si de atunci nu a mai stiut nimic de el. Ce a invatat de la psihologul ei? Hai sa aflam:

1. Este normal sa fii suparata cand o relatie – indiferent cat a durat – se termina

O despartire atrage dupa ea sentimentul de tristete, indiferent daca tu ai fost cea care a pus capat relatiei sau el a si-a dorit asta. Daca ai fost parasita, atunci tristetea va salaslui o perioada in inima ta, imediat vei incepe sa te simti vinovata, te vei judeca, mai tarziu totul se va transforma in frustrare si intr-un final vei ajunge sa crezi ca viata este mizerabila.

“Da-ti timp sa fii trista si sa (te) plangi, in acest fel vei reusi sa treci mult mai repede peste despartire decat ai face-o daca incerci sa pari tare si indiferenta”.

9 situatii in care este mai bine sa lasi persoana pe care o iubesti sa plece

2. Sfarsitul unei relatii nu este un esec

Cu siguranta te-ai intrebat de multe ori – “Cu ce am gresit?” – cand o relatie s-a terminat. Te-ai invinovatit pana si pentru cele mai nesemnificative gesturi. Sa iti asumi intreaga vina nu este un obicei pe care il ai doar tu, suntem mii de femei care gandim la fel.

“Toate relatiile, ca si oamenii, au aspecte pozitive si negative. Daca ar fi toate pozitive, ne-am fi plictisi teribil, nu?! O relatie nu este ceva ce se castiga, asa ca nu ai cum sa o privesti ca pe un esec. Intr-o relatie, partenerii lucreaza impreuna si cresc impreuna.”

Din orice relatie consumata ramai cu cateva invataturi. Inveti ce iti place la un barbat si ce nu poti accepta, inveti cine esti tu intr-o relatie si ce ai de oferit, inveti ce inseamna o relatie. Si pornesti intr-o noua experienta cu o varianta a ta mai experimentata si mai pregatita.

3. Chimia sexuala nu inseamna intotdeauna ca el este “alesul”

Sa gasesti pe cineva care sa te inteleaga de la bun inceput si sa accepte fiecare parte din tine este, din pacate, putin mai dificil. De aceea, multi dintre noi apelam la chimia sexuala la inceputul unei relatii, pentru a determina daca acea persoana este potrivita.

Daca sexul este grozav si amandoi stiti ce puncte sa atingeti pentru ca placerea sa atinga note inalte, esti tentata sa crezi ca el este cel mai in masura sa iti fie partener. Realitatea, insa, nu este chiar asa. Sexul tine impreuna doua persoane, dar nu la nesfarsit. Sexul nu va rezolva celelalte probleme si nici nepotrivirea de caracter.

“Inca este important ca eu si partenerul meu sa fim compatibili din punct de vedere sexual, dar acum sunt constienta ca sexul nu este suficient pentru a ma tine langa cineva. Daca orice alta problema sau neintelegere ajunge sa afecteze relatia, atunci imi este clar ca nu este ceea ce imi doresc.”

4. Sa te intorci la fostul inseamna sa te intorci in zona de confort

Daca el a decis sa plece, nu prea sunt sanse sa te intorci, dar daca tu l-ai parasit, este foarte probabil ca el sa te primeasca inapoi fara sa ii dai prea multe explicatii. Ce te face sa te intorci la el? Sexul? Nu. Frumusetea lui fizica? Nu. Inteligenta lui? Nu.

Te intorci pentru ca acolo cunosti totul, iar acum ca v-ati despartit, parca dintr-odata nu ti se mai pare chiar asa rau. Aproape ca va intelegeti si mai bine de cand nu mai formati un cuplu, sunteti ca atunci cand v-ati indragostit. Da… nu este nimic surprinzator. Ni se intampla tuturor. Cu toate astea, adu-ti aminte ce te-a indepartat si tine cont ca mai devreme sau mai tarziu, veti ajunge in acelasi punct – sa va vedeti fiecare de drumul sau.

Singurul lucru pe care sa NU il faci dupa ce ai fost parasita, potrivit specialistilor in relatii

5. Este in natura umana sa te simti singura si sa-ti doresti un partener

“Nu am nevoie de un partener in viata mea ca sa ma simt bine. Nu am nevoie de cineva care sa ma scoata la cina sau sa-mi povesteasca despre ziua lui sau sa urmareasca o noua emisiune cu mine. Dar… cand spun asta, stiu ca, de fapt, imi doresc toate lucrurile astea. Dar ma judec pentru ca simt asa si imi fac griji ca as putea da semne de disperare si dependenta, pentru ca ma simt singura si imi doresc pe cineva alaturi.”

“A fost multa munca de lamurire pana sa accept faptul ca a te simti singur si a-ti dori un partener este ceva ce simte fiecare persoana. Chiar eram convinsa ca multi se simt bine asa cum sunt – burlaci/burlacite. Este un sentiment normal sa doresti sa te simti iubit si sa exprimi iubire fata de cineva”.

6. Fii deschisa in fata partenerului, dar nu grabi lucrurile

Doar pentru ca amandoi sunteti deschisi unul fata de celalalt, nu inseamna ca relatia este pe drumul potrivit. Deschiderea necesita timp. O poveste care necesita timp ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a construi o relatie sanatoasa bazata pe incredere, in cazul in care esti obisnuita sa faci rapid toti pasii in relatie.

Bineinteles, atunci cand ajungi sa te deschizi in fata cuiva si sa ii povestesti traume din copilarie sau alte experiente dureroase este un gest care va leaga si va ajuta sa cresteti impreuna, atat din postura de cuplu, cat si ca oameni.

Tu ce ai invatat dupa fiecare relatie incheiata?

Foto: Freepik.com