Cu toate acestea, cand unul dintre parteneri preia majoritatea responsabilitatilor si celalalt accepta, poate sa apara o dinamica de tip parinte-copil in relatia voastra.
Iar daca acest tipar se mentine, poate sa creeze dificultati in viata de cuplu, sa scada lipsa de satisfactie fata de relatie si sa provoace probleme de natura emotionala.
Numeroase cupluri se afla in aceasta situatie fara sa realizeze. Sa intelegi ce inseamna dinamica parinte-copil intr-o relatie te poate ajuta sa elimini acest tipar toxic si sa ai o relatie bazata pe egalitate si echilibru. Iata ce trebuie sa stii despre acest tip de relatie, potrivit terapeutului de cuplu Keir Brady:
Ce este dinamica parinte-copil intr-o relatie de cuplu?
Acest tip de comportament apare cand un partener din cuplu preia rolul de parinte, iar celalalt partener preia rolul de copil. Exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru, insa efectele asupra relatiei sunt cat se poate de nocive, la fel si asupra fiecarui partener in parte. Rezultatul este un dezechilibru ce provoaca resentimente si nemultumire. Iar acest tip de codependenta continua pana cand „copilul” decide sa se razvrateasca sau „parintele” acumuleaza prea multe resentimente.
Partenerul care isi asuma rolul de parinte
Partenerul care adopta rolul de parinte intr-o relatie este de obicei o persoana care are tendinta naturala de a avea grija de ceilalti. Le place sa ajute oamenii, sa aiba grija de ei si isi arata afectiunea prin acest comportament. Dar in acelasi timp pot fi persoane care vor sa detina controlul si considera ca exista numai o singura modalitate corecta de a face lucrurile – de obicei propria lor varianta.
6 aspecte cruciale despre relatii pe care le-am invatat de la psihologul meu
Partenerul „parinte” poate sa devina autoritar, sa impuna disciplina sau sa se comporte ca si cum ar fi superior in relatie. Isi poate vedea partenerul de viata ca pe o persoana care are nevoie sa fie ingrijita pentru ca este iresponsabila, neajutorata sau incompetenta. Au dificultati in a respecta limitele personale ale partenerului-copil sau a avea incredere ca acesta din urma poate face ceea ce trebuie.
Cu timpul, partenerul-parinte poate acumula resentimente la adresa celuilalt partener, despre care va crede ca nu contribuie la fel de mult in relatie.
Partenerul care isi asuma rolul de copil
Persoana care preia rolul de copil in relatie are de obicei si un rol pasiv in cuplu. Ar putea chiar sa-i placa faptul ca celalalt are grija de el/ea la inceputul relatiei. Insa cu timpul incepe sa simta ca nu este respectat si chiar sa se retraga din relatie. Le este dificil sa stabileasca limite clare si pot apela la comportament pasiv-agresiv pentru a obtine ce vor. O persoana care adopta rolul de „copil” in relatie se poate simti victimizata de catre partener sau poate ajunge sa deteste implicarea excesiva a celuilalt.
De ce apare dinamica parinte-copil intr-o relatie de cuplu?
Initial, acest tip de dinamica poate fi confortabila pentru ambii parteneri. „Copilul” se simte bine pentru ca primeste atat de multa atentie, iar „parintele” este fericit ca poate avea grija de cineva care ii apreciaza efortul. Este posibil ca ambii parteneri sa fi observat acest tip de interactiune in copilarie, in familiile din care provin. Prin urmare, fiecare dintre ei va crede ca aceasta dinamica este normala.
3 tipuri de iubiri pe care le traim intr-o viata
Partenerul-copil se va simti ingrijit si protejat, iar partenerul-parinte va simti ca este util. In general, parintele din relatie va controla mediul si va depune foarte multa energie in relatie, iar „copilul” din relatie va adopta un rol pasiv. In unele cazuri, partenerul-copil va avea nevoi si dorinte tot mai mari, pe care celalalt trebuie sa le indeplineasca.
Cum poti schimba dinamica parinte-copil din relatia ta
Daca recunosti acest tipar in relatia ta, este important sa schimbi lucrurile astfel incat tu si persoana de langa tine sa aveti o relatie bazata pe egalitate. Este necesar ca amandoi sa va implicati la fel de mult in relatie si sa controbuiti in egala masura la indeplinirea resposabilitatilor si luarea deciziilor.
De ce tot mai multi barbati raman singuri, potrivit psihologilor
Ambii parteneri trebuie sa discute deschis despre nemultumirile lor si sa stabileasca limite clare, care nu pot fi depasite. Partenerul-parinte trebuie sa lase mai multe responsabilitati in seama partenerului copil, iar acesta din urma trebuie sa depuna mai mult efort si sa invete sa se descurce pe cont propriu.
Ce poate face partenerul-parinte:
– permite-i partenerului tau sa ia decizii si sa faca singur unele lucruri
– evita sa critici fiecare decizie a acestuia
– nu te oferi sa faci totul
– vorbeste deschis despre nevoile si dorintele tale
Ce poate face partenerul-copil:
– invata sa te descurci pe cont propriu
– nu astepta ca partenerul tau sa iti rezolve problemele
– sustine-ti punctul de vedere si invata sa iei singur decizii
– stabileste limite clare atunci cand partenerul tau te trateaza ca pe un copil
– vorbeste deschis despre ceea ce simti
Foto: depositphotos.com