Intr-o lume normala, oamenii ar trebui ca, in urma studiilor pe care le urmeaza, sa reuseasca sa-si gaseasca un loc de munca potrivit, care sa le aduca nu numai o stabilitate financiara, ci si foarte multe satisfactii personale. Nu am zis “intr-o lume ideala”, ci doar normala.
Stiu ca nu se intampla asta – eu insami am reununtat la colaborearea cu televiziunea Prima TV pentru ca nu ma mai regaseam in politicile editoriale ale postului – si ca de cele mai multe ori suntem obligati sa facem compromisuri.
Daca aruncam o privire de ansamblu pe piata muncii o sa ne apreciem jobul mai mult
Cand avem nevoie de bani – pentru rate, pentru cresterea copiilor, pentru viata de zi cu zi – acceptam si job-uri care nu ne plac foarte mult. Simtim ca nu ne regasim in munca pe care o facem, dar pentru ca nu avem optiuni, pentru ca ne e frica de schimbari sau pur si simplu pentru ca nu ne permitem o reorientare profesionala, continuam sa facem altceva decat ne-am fi dorit.
Cunosc oameni care au visat sa fie pictori si conduc departamente de cercetare sociologica, care au studiat sa fie doctori si sunt jurnalisti, care si-au dorit sa creeze pantofi, dar sunt profesori de matematica. Am fi tentati sa-i judecam pentru ca si-au tradat planurile din copilarie. E o intreaga discutie aici – si eu v-am mai povestit pe blog care e parerea mea – dar vreau sa va vorbesc despre ceva ce uneori ne scapa din vedere.
Avem un serviciu! Bun, rau, obositor, stresant, prost platit, nesatisfacator, fara perspective, motivant, relaxant, plin de provocari – aceste calitati sau defecte sunt uneori secundare. Principala lui calitate e simpla existenta. A doua e ca avem posibilitatea sa il schimbam!
Legal, social, nu avem nicio ingradire! De ce va spun asta?
Pentru ca 1,6 miliarde de femei din intreaga lume au restrictii privind tipurile de slujbe pe care le pot avea! Este o statistica pe care am descoperit-o in cercetarile mele ca Ambasador al Solidaritatii Internationale.
Jobul visurilor – Acces interzis la vise
Fetelor, imaginati-va ca vreti sa deveniti medic! Dar legea nu va lasa sa faceti asta! Imaginati-va cum ar fi sa traiti intr-o scietate in care exista doar barbati care lucreaza in spitale…
Ganditi-va cum ar fi sa proveniti dintr-o familie in care tatal si bunicul vostru sunt avocati. Si vreti sa fiti ca ei. Dar nu se poate! Restrictiile bazate pe sex de pe piata muncii nu sunt o gluma, ci sunt motivele reale care impiedica 1,6 miliarde (!!!) de fete sa isi urmeze visurile.
Jobul visurilor ramane inaccesibil pentru milioane de femei din lume
Da, noua poate nu ne place jobul pe care il avem. Simtim ca nu este serviciul ideal. Suntem nemultumite de ceea ce facem, dar ganditi-va cat de frustrant ar fi sa stiti ca sunteti capabile sa munciti intr-un anumit domeniu, ca v-ar placea la nebunie, dar simplul fapt ca sunteti femei va descalifica.
E nedrept si revoltator! In Arabia Saudita abia in 2013 o femeie a devenit avocat! Pana atunci legea nu ii permitea sa profeseze in acest domeniu!
Prima femeie avocat din Romania a fost Ella Negruzzi – un personaj incredibil, una dintre cele mai infocate aparatoare ale drepturilor femeilor din tara noastra – care a dobandit acest titlu in 1914!
Ne ducem traiul departe de astfel de probleme – in general, nu resimtim probleme legate de discriminarea bazata pe criterii de gen – dar ele exista in lume. Ca aceste situatii sa se schimbe, primul pas e sa aflam de existenta lor! Da, sunt femei ca si noi, sunt oameni, dar totusi sunt considerate mai putin capabile pentru a ocupa o anumita functie publica.
Ganditi-va la asta in momentele cand va nesocotiti jobul pe care il aveti si poate o sa vedeti si partea buna a paharului!