Conform Cosmopolitan, aceste relatii care in cultura pop sunt prezentate ca fiind romantice sau considerate indicii clare ca acele cupluri sunt facute sa reziste, de fapt au un efect nociv asupra sanatatii mentale a celor implicati.
Studiile efectuate de Universitatea Missouri-Columbia au analizat impactul negativ al acestora, unii dintre cercetatorii sustinand ca ar fi mai bine sa incheiati o astfel de relatie daca nu reusiti sa o „stabilizati”.
E impacarea o idee buna?
Potrivit Science Daily, cercetarile arata ca in jur de 60% dintre adulti s-au impacat cu fostul partener dupa despartire. Daca facem o comparatie intre cuplurile care nu revin la fostii si cuplurile care se tot impaca si se despart, acestea din urma sunt „asociate cu mai mult abuz, o comunicare mai precara si o lipsa de angajament intre cei doi”.
Toate acestea au un impact negativ asupra sanatatii emotionale. Kale Monk, profesor universitar in domeniul dezvoltarii umane si a familiei, a declarat pentru Science Daily: “Atunci cand ne despartim sau ne impacam cu partenerul nostru, nu este neaparat un semn rau. De multe ori, atunci cand ne despartim de persoana iubita realizam importanta relatiei, si acest lucru contribuie la imbunatatirea ei. Pe de alta parte, cei care fac din acest lucru un obicei pot dauna emotionalului.”
Sinceritatea in relatie
Cercetatorii Brian Ogolsky si Ramona Oswald au studiat 500 de cupluri, atat heterosexuale, dar si LGBTQ+. La cei care se despart si se impaca de mai multe ori in timpul relatiei s-a observat „mai mult stres emotional, precum depresie si anxietate”. Kale Monk sustine: “Ceea ce am descoperit este faptul ca oamenii care au aceasta atitudine simt nevoia sa verifice tot timpul ce se intampla cu relatia lor. Daca partenerii sunt sinceri intre ei, atunci acest lucru ar putea salva relatia, sau ar putea ajuta sa se ajunga la un final. Acest lucru este vital pentru bunastarea lor”.
Acest du-te vino cu siguranta va va afecta intr-un mod negativ sanatatea mentala.
Dee Holmes explica: „Relatiile de cuplu de buna calitate sunt fundamentale sanatatii noastre mentale si bunastarii emotionale, in timp ce relatiile stresante fac exact opusul. Despartirea de persoana iubita este dureroasa, iar cand trecem prin acest proces de mai multe ori, intreg corpul nostru retraieste acea suferinta.
Incredere si curaj
Daca de-a lungul relatiei ne tot despartim si ne impacam, merita sa ne intrebam de ce se intampla asta. Reluam certurile la nesfarsit fara sa invatam nimic? Poate nu avem incredere destula in partenerul nostru, sau poate pur si simplu ne este mai usor sa intoarcem spatele decat sa infruntam problema. Explicatia poate fi ca nu rezolvam problemele de la radacina sau pur si simplu ne place toata aceasta drama.
Daca de abia v-ati impacat cu partenerul pentru a doua, a treia oara sau a zecea oara, indicat ar fi sa cereti sfatul unui consilier inainte sa ajungeti intr-un moment de criza. Ei va pot ajuta sa va rezolvati problemele, sa imbunatatiti comunicarea si sa mariti sansele ca relatia sa functioneze. De asemenea, consilierii va pot ajuta sa va decideti daca relatia in care va aflati este cea potrivita pentru voi sau daca e cazul sa mergeti pe drumuri separate.
Foto: Shutterstock.com