Nivelul glucozei din sange se pare ca ar fi motivul pentru care devenim nervoase cand nu mancam la timp. Sa aflam ce se intampla, de fapt, in organism cand sarim peste o masa!
Termenul din engleza: „hangry”, descrie perfect starea pe care o avem. Este compus din cuvantul „foame” („hungry”) si „a fi nervos” („angry”). Asadar, exista starea de spirit „nervi din cauza foamei”.
Cand esti flamanda, se intampla o multime de lucruri in organismul tau, iar specialistii au depistat exact cauzele.
4 bauturi care iti regleaza nivelul glicemiei si te ajuta sa slabesti
Nivelul glucozei din sange ne influenteaza starea de spirit
Unul dintre cele mai interesante studii despre foame si furie a pus peste 100 de cupluri sa isi masoare regulat nivelul de glucoza din sange timp de 21 de zile. Cuplurile au primit, de asemenea, papusi voodoo individuale care sa le reprezinte partenerul si 51 de ace. Participantii au fost instruiti sa infiga in papusa un numar de ace in fiecare seara inainte de culcare, in functie de cat de suparati se simteau pe partenerul lor.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand nivelul de glucoza din sange al participantului era mai scazut, erau mai multe ace infipte in papusa voodoo. Aceste persoane aveau, de asemenea, tendinta de a initia conflicte cu partenerul.
Dr. Brad Bushman – cercetatorul principal al acestui studiu – recomanda, asadar: daca esti pe cale sa ai o discutie neplacuta cu partenerul, cel mai bine ar fi sa o faci in timpul unei mese, astfel incat orice emotie negativa sa nu fie agravata si mai mult de foame!
La nivel biologic, stim ca foamea provoaca o scadere a glicemiei. Acest lucru determina organismul sa elibereze epinefrina si cortizol in incercarea de a ridica din nou acele niveluri de glucoza. Practic, ii semnaleaza organismului ca este timpul pentru o noua masa. Din pacate, acestia sunt, de asemenea, hormonii care sunt asociati cu stresul si iritabilitatea. Cu cat glicemia scade, cu atat devii mai agitat.
Glicemia este, de asemenea, foarte importanta atunci cand vine vorba de ceea ce se intampla in capul tau cand ti se face foame. Sistemul limbic (numit uneori „creierul reptila”) este partea din creierul tau asociata cu pornirile de baza, primitive, cum ar fi foamea, frica, furia si anxietatea. Acesta creeaza raspunsuri automate la orice, majoritatea fiind filtrate de creierul nostru superior inainte de a putea actiona in consecinta.
Cele mai bune si cele mai rele alimente pe care poti sa le consumi inainte de culcare
Cum evitam starea de nervozitate
Atunci cand ai o dieta sanatoasa, care echilibreaza nivelul de zahar din sange, starea aceea de nervozitate nu ar trebui sa apara. Ea apare de obicei atunci cand nivelul de zahar din sange scade brusc, deoarece consumi prea multe alimente procesate sau bogate in zahar rafinat.
Incearca, asadar, pe cat posibil sa ai mese regulate (ar fi ideal sa mananci zilnic la aceleasi ore) si sa te hranesti cu alimente nutritive, care iti acopera necesarul de nutrienti. Astfel, iti echilibrezi nu doar glicemia, ci si hormonii, ceea ce inseamna ca vei fi mai calma, fara stari de iritabilitate.
Foto: Freepik.com