Aceasta bautura indragita poate cauza acnee – avertismentul dermatologilor

1
De Teodora Tirca
11 nov. 2022

Cel mai probabil, o consumi zi de zi. Daca te confrunti cu eruptii acneice, ar trebui sa stii asta.

Desi ar fi minunat sa existe un singur declansator pentru eruptiile acneice si, prin urmare, un singur tratament eficient, pur si simplu lucrurile nu stau deloc asa, relateaza MindBodyGreen. Acneea este o afectiune complexa si exista multi factori care contribuie la eruptii, de la genetica si dezechilibre hormonale, pana la stil de viata si dieta.

Unele alimente au fost asociate cu eruptiile acneice in studii clinice, dar este cafeaua printre ele? O prietena buna, mare iubitoare de cafea, mi-a povestit ca medicul ei dermatolog i-a recomandat sa renunte la cafea, avand in vedere ca sufera de acnee dintotdeauna. Aceasta asociere m-a surprins.

Cafeaua provoaca acnee?

„Cafeaua in sine nu poate provoca direct acnee – nu exista studii care sa sustina aceasta afirmatie”, spune medicul dermatolog Ramya Garlapati pentru MindBodyGreen. „Cu toate acestea, exista unele dovezi care sustin ca modul in care este consumata cafeaua are potentialul de a cauza acnee”, noteaza ea.

In functie de modul in care corpul tau reactioneaza la cofeina, de felul in care o bei, de cat de multa consumi etc. – toate schimba putin raspunsul. Legat de modul in care utilizezi cafeaua in viata ta de zi cu zi, exista diversi factori care iti pot afecta pielea. Avem solutii!

7 produse accesibile de machiaj atat de bune, incat vei regreta ca nu le-ai incercat mai devreme

Cafeaua poate declansa stresul

Asa cum stii, consumul de cofeina elibereaza adrenalina, ceea ce poate provoca tremur, nervozitate, stare de agitatie. Cofeina poate creste, de asemenea, cortizolul – hormonul stresului – atat in ​​repaus, cat si in perioadele de stres ridicat, arata cercetarile. Cu toate acestea, pentru cei care consuma in mod regulat cafea, aceasta crestere va fi mai putin semnificativa decat in cazul celor care beau cafea doar ocazional.

Nivelurile ridicate de cortizol declanseaza o reactie in lant in organism, inclusiv activarea sebocitelor, celulele epiteliale care produc sebum – substanta uleioasa care protejeaza pielea. Atunci cand productia de sebum creste, apare acneea.

In plus, „un studiu a aratat ca stresul poate incetini vindecarea ranilor, ceea ce poate agrava acneea si cicatricile pe care aceasta le lasa in urma”, spune medicul dermatolog certificat Jaimie Glick pentru MindBodyGreen.

Pe scurt, cofeina poate stimula un raspuns la stres in organism, ceea ce poate duce la cresterea productiei de sebum si la o vindecare mai lenta a ranilor, rezultand mai multe eruptii care dureaza mai mult si lasa semne.

Cum remediezi?

Daca stresul este deja un factor declansator in viata ta sau daca consumul de cofeina te face sa te simti anxioasa si agitata, atunci ia in considerare o bautura cu mai putina cofeina – de exemplu matcha, ceai etc. Sau macar redu cantitatea pe care o bei zilnic.

Am incercat tratamentul anti-acnee cu acid salicilic si acid malic de la Bioderma – rezultate dupa 2 saptamani

Este recomandat sa limitezi efectele secundare ale consumului in exces de cofeina, care includ:

-Ritm cardiac rapid (tahicardie sau palpitatii)
-Tremur si agitatie
-Anxietate
-Tensiune arteriala crescuta
-Retentie de sodiu si apa
-Dezechilibru electrolitic
-Deshidratare
-Insomnie
-Dureri de cap
-Probleme digestive (cum ar fi miscari frecvente ale intestinului, indigestie, reflux acid)

Cafeaua poate perturba somnul, ceea ce provoaca acnee

Dupa cum stii, cofeina iti poate afecta somnul, pentru ca trezeste creierul si il mentine alert, doua lucruri esentiale pentru multi dintre noi atunci cand ne dorim sa tinem pasul cu un program incarcat. Dar studiile arata ca o doza de cofeina (400 mg in acest studiu) consumata cu pana la 6 ore inainte de culcare are „efecte importante perturbatoare” asupra somnului.

Nu numai ca iti va fi mai greu sa adormi, dar studiul demonstreaza si ca somnul ar putea fi intrerupt pe parcursul noptii.

Lipsa unui somn de calitate va creste nivelul de cortizol care se poate manifesta prin productie mai mare de sebum si mai multe eruptii. Chiar daca nu ai piele predispusa la acnee, lipsa somnului poate contribui la ceea ce dermatologii numesc „acnee ocazionala”.

Foto: Freepik.com