Combinatiile de plante despre care vorbim astazi sunt benefice pentru sanatatea femeilor. Consuma mai des aceste ceaiuri, in special toamna si iarna, cand organismul are nevoie de confort si refacere.
Ceaiul este a doua cea mai populara bautura din lume, alaturi de apa. Ceaiul este produs prin inmuierea in apa clocotita a frunzelor tinere si a mugurilor de frunze ale plantei de ceai, Camellia sinensis. Noi mai numim ceai si infuziile de plante medicinale sau flori uscate, desi acestea nu sunt propriu-zis, plante de ceai. Ceaiurile care sunt folosite pentru proprietatile lor, de regula, nu sunt cele la pliculet, ci se prepara din plantele cat mai putin maruntite.
O serie de studii au aratat că anumite ceaiuri, cum ar fi ceaiul verde, pot stimula sistemul imunitar, pot lupta impotriva inflamatiilor, pot promova sanatatea cardiovasculara si chiar pot preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. Aceste beneficii pentru sanatate sunt asociate cu antioxidanti specifici care se gasesc in ceai, cunoscuti sub numele de polifenoli.
Trei ceaiuri benefice pentru sanatatea femeilor
Aceste infuzii de plante sunt foarte bune in special toamna si iarna. Foloseste si tu aceste combinatii sanatoase si savuroase pentru a prepara o bautura reconfortanta. Pentru a te bucura de beneficiile lor, bea ceaiul caldut si fara zahar.
Dr. Oz: Ghidul ceaiurilor care au grija de sanatatea ta
Ceai de hibiscus cu echinaceea – puternic antioxidant
Ceaiul de hibiscus are un gust placut, acrisor si racoritor, care se combina bine cu aroma amaruie a ceaiului de echinaceea. Prepara-l folosind parti egale din ambele plante.
Ceaiul de hibiscus ofera beneficii antivirale si cardiovasculare, in principal datorita antioxidantilor „antociani” , care se mai gasesc si in fructele de padure, struguri, de exemplu. Pe langa faptul ca are o mare putere antioxidanta, ceaiul de hibiscus contine cantitati mici de potasiu, calciu, magneziu si alte oligoelemente.
Un studiu a aratat ca ceaiul de hibiscus poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Un alt beneficiu cardiovascular interesant al acestui ceai din plante este capacitatea sa de a ajuta la scaderea nivelului de colesterol LDL rau.
Ceaiul de echinaceea este un remediu extrem de popular despre care se spune ca previne si scurteaza raceala comuna. Dovezile au aratat ca echinaceea poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, ceea ce ar putea ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. De asemenea ajuta la calmarea durerilor de gat sau la curatarea nasului infundat daca simti ca se apropie o raceala.
Ceai verde cu ghimbir – benefic pentru stomac
Cunoscut mai ales ca un remediu de incredere impotriva greturilor, ceaiul de ghimbir are o aroma picanta si corpolenta. Se combina foarte bine cu ceaiul verde, care nu are un gust foarte puternic.
Ceaiul de ghimbir este bogat in vitamine si minerale, cum ar fi vitamina B3 si B6, fier, potasiu si vitamina C. S-a demonstrat ca ghimbirul stimuleaza sistemul imunitar si combate inflamatiile. O analiza sistematica recenta a efectelor ghimbirului asupra sanatatii umane sustine capacitatea acestuia de a ajuta la tratarea unei serii de afectiuni, cum ar fi functia gastrointestinala, durerea, inflamatia, sindroamele metabolice si multe altele.
5 beneficii majore ale consumului de ceai
La Universitatea de Stat din Ohio au fost efectuate cercetari care au gasit dovezi care demonstreaza ca ceaiul verde poate incuraja cresterea bacteriilor intestinale bune. Acest lucru duce la o multime de beneficii, inclusiv la reducerea riscului de obezitate. De asemenea, poate duce la o mai mica permeabilitate a peretelui intestinal, iar acest lucru previne probleme precum boala Crohn, colita ulcerativa, boala celiaca, intestinul iritabil.
Asadar, ghimbirul si ceaiul verde sunt benefice pentru a preveni tot felul de probleme digestive, avand si un gust excelent.
Ceai de salvie cu musetel si iasomie – o explozie de arome si beneficii
Oamenii din intreaga lume au folosit planta de musetel ca remediu natural pentru mai multe afectiuni inca din cele mai vechi timpuri. Musetelul contine o varietate de substante fitochimice bioactive, in special flavonoide care functioneaza ca antioxidanti. De asemenea, contine cantitati mici de minerale si vitamine, cum ar fi potasiu, calciu, caroten si acid folic, printre alte substante nutritive.
Ceaiul de salvie este bogat in nutrienti precum vitamina K, zinc, magneziu, cupru si fier, fiind totodata o sursa de flavonoide si uleiuri volatile. Se stie ca ceaiul de salvie are proprietati antibacteriene care pot ajuta la combaterea problemelor orale, cum ar fi acumularea de placa si poate fi folosit ca apa de gura. De asemenea, este bun dupa o masa copioasa, reducand problemele digestive.
Si ceaiul de iasomie e bogat in antixoidanti si, conform unor studii, poate reduce riscul de boli de inima, declin mental si anumite tipuri de cancer. De asemenea, ajuta in reducerea stresului si stimularea sistemului nervos.
Unde mai pui ca aceasta combinatie de plante: salvie, musetel, iasomie, are un gust extraordinar de placut!
Cele mai bune ceaiuri pentru intarirea sistemului imunitar
Atentie, se recomanda ceaiurile din plante cu moderatie, cu aprobarea medicului, deoarece acestea pot prezenta unele riscuri pentru persoanele cu anumite afectiuni de sanatate. Evitati ceaiurile din plante care contin zahar adaugat si alti aditivi. Ceaiul din plante nu trebuie folosit ca substitut al unui tratament medical.
Foto: depositphotos.com