Aceste 4 categorii de oameni nu ar trebui sa manance niciodata friptura

1
De Maria Constantin
17 nov. 2022

Desi consumul de carne rosie ar trebui evitat, in cantitati moderate aceasta nu dauneaza sanatatii. Cu conditia sa nu te numeri printre persoanele care sufera de anumite afectiuni.

Cand mancam friptura, organismul descompune carnea si o foloseste in scopuri proprii, cum ar fi dezvoltarea musculaturii si productia de sange, explica Dr. Mike Bohl pentru Eat This. Din pacate, acest proces nu este valabil pentru oricine, precizeaza el. Friptura contine grasimi saturare, iar consumul regulat de carne rosie a fost pus in legatura cu nivelurile mari ale colesterolului, cu bolile cardiovasculare si cu cancerul colorectal.

Exista patru mari categorii de persoane care trebuie sa evite friptura:

Cei care au probleme intestinale

Chiar daca aproape toate produsele alimentare pot fi consumate cu moderatie, friptura de vita sau porc le poate provoca neplaceri celor cu un stomac sensibil. Asta pentru ca problemele gastrointestinale ingreuneaza digestia carnii rosii, explica Dr. Bohl.

Alimentele bogate in proteine si in grasimi, precum friptura si carnea rosie, necesita un interval de timp mai mare pentru golirea stomacului. Potrivit Geelong Medical Group, primul semn ca ai probleme sunt balonarea si disconfortul, rezultatul excesului de toxine din tractul digestiv.

Printul George nu va fi niciodata rege, potrivit unui expert regal

Persoanele cu alergie la carne rosie

„Singurele persoane care ar trebui sa evite intotdeauna sa manance friptura sunt cele care au o reactie imediata la aceasta, adica cele cu o alergie”, subliniaza Dr. Bohl. O friptura consumata rareori nu face rau nimanui, cu exceptia celor alergice.

Sindromul Alfa-gal, descoperit in ultimii ani, este o alergie declansata de produsele de origine animala, dar in special de carnea rosie, conform Mayo Clinic. Desi este o afectiune foarte rara, alergia se manifesta in doar cateva minute dupa ce mananci doar o bucata de friptura. Simptomele includ urticarie, eczeme, curgerea nasului, diaree, dureri de cap, senzatie de voma, umflaturi in parti ale corpului precum buze, fata, limba si gat.

Cei care au diabet

Friptura si in general carnea rosie contin un nivel ridicat de grasimi saturate care pot provoca acumularea de colesterol LDL (colesterol rau) in sange, marind tensiunea arteriala. „Persoanele cu diabet au un risc ridicat de boli cardiovasculare, asa ca evitarea fripturii ajuta la prevenirea cresterii riscului”, arata Dr. Cedrina Calder.

4 celebritati care au fost vegane si de ce au renuntat la acest stil de viata

Asociatia Americana de Diabet recomanda un consum total de grasimi care sa nu depaseasca 20 de grame. O cantitate medie de 226 de grame de friptura contine 19 grame de grasimi saturate. Tinand cont ca riscul cresterii tensiunii sanguine este dublu la un diabetic in comparatie cu o persoana fara aceasta afectiune, o cina care include friptura ar trebui evitata pe cat posibil.

Orice persoana cu istoric de cancer colorectal in familie

Consumul frecvent de friptura poate provoca multe probleme de sanatate, in special celor cu o anumite vulnerabilitati genetice. Consumul de friptura si alte produse din carne rosie a fost asociat cu diferite tipuri de cancer, in special cu cancerul de colon. „Daca aveti un istoric puternic de cancer de colon in familie, ar fi mai bine sa evitati friptura”, recomanda Dr. Calder.

Potrivit cercetatorilor de la The Cancer Institute, anumiti compusi din carne pot afecta celulele, declansand aparitia cancerului, iar conform Harvard Health, persoanele care consuma 200 de grame de friptura sau mai mult pe zi au un risc mai mare cu 28% de a suferi de cancer de colon.

Cele mai bune alternative la carnea rosie

„Cele mai sanatoase variante de carne rosie sunt cele de vanat, mistret si bizon, care contin mai putine grasimi saturate decat cea de vita”, explica Dr. Bohl. Daca, totusi, mananci friptura de vita, cu cat carnea este mai slaba, cu atat mai bine.

In schimb, carnea de pui si de peste nu au contraindicatii pe termen lung.

Foto: depositphotos.com