Fie ca esti o fana infocata a Craciunului sau doar o persoana care se bucura de zilele libere, sarbatorile de iarna sunt incarcate de momente stresante. De cele mai multe ori, oamenii sunt atat de ocupati cu pregatirile incat uita sa se bucure cu adevarat de sarbatorirea Craciunului. Chiar si atunci cand ai lucrurile planificate cu lux de amanunte, stresul sarbatorilor isi poate face simtita prezenta in viata ta.
Ce presupune stresul sarbatorilor
Asemenea oricarui stres pe care il traiesti, stresul sarbatorilor este raspunsul mintii si corpului la responsabilitatile si cerintele apasatoare pe care le experimentezi. Cand activitatea ta se desfasoara sub factori constanti de stres (pregatiri de Craciun, tensiuni in familie, goana dupa cadouri, buget) creierul uman elibereaza in corp hormoni ai stresului, cum ar fi cortizolul si adrenalina. In consecinta, corpul tau se pregateste sa ia masuri. Muschii se incordeaza, ritmul cardiac creste, pupilele se dilata, palmele transpira.
Cum gestionezi stresul
Imagineaza-ti exact Craciunul pe care ti-l doresti
Stabileste exact asteptarile pe care le ai si impartaseste-le cu cei din jurul tau. Cine este invitat la masa de sarbatori? Ce anume mancati? Care sunt subiectele pe care le abordati? Dar cele considerate taboo? Stai alaturi de partenerul tau si va relaxati pe canapea? Sau bei vin fiert alaturi de prieteni? Gandeste-te la lucrurile care conteaza cu adevarat pentru tine. Impartaseste aceasta viziune cu cei dragi si intreaba-i ce asteptari au. In acest mod, momentele tensionate vor fi mult mai putine si mai usor de gestionat.
Impune limite
De Craciun, tu esti cea care hotaraste unde merge, cat timp petreci in acel loc si pe cine anume inviti la tine acasa. Inainte de a te angaja in orice, stabileste care sunt limitele tale. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa calatoresti cateva ore cu masina si apoi sa discuti cu rudele despre politica si despre subiecte care te pot afecta emotional. Invata sa refuzi acele lucruri care sunt mult prea obositoare si care nu aduc un beneficiu in viata ta.
Piese vestimentare care definesc stilul elegant al lui Kate Middleton. Cum sa te imbraci ca ea
Stabileste un buget si tine-te de acesta
Sarbatorile de iarna pot prezenta un efort financiar considerabil. Este usor sa fii cuprinsa de stresul sarbatorilor si sa te lasi dusa de val atunci cand cumperi cadouri. Pentru ca de cele mai multe ori, oamenii se trezesc intr-o goana continua dupa cadouri, lucru care le afecteaza atat nivelul de energie, cat si bugetul.
Cum sa eviti acest lucru? Stabileste un buget cu toate cheltuielile pe care le ai. Incearca sa fii cat mai specifica posibil. Decide cati bani iti permiti sa aloci si apoi imparte-i in functie de necesitati: cadouri, vizite, mancare, divertisment, tinuta etc.
Petrece timp de calitate cu cei dragi
Aminteste-ti ca sarbatorile de iarna sunt momente de bucurie alaturi de cei dragi. Petrece timp de calitate alaturi de acestia. Radeti, mancati bunatati, jucati jocuri de societate, ascultati colinde si beti ciocolata calda. Nu uita acele lucruri care conteaza cu adevarat. Bucura-te de compania celor dragi tie si fa-ti amintiri frumoase.
Ce este un vision board si cum te ajuta sa obtii tot ce ai visat
Limiteaza timpul petrecut pe retelele sociale
Retelele sociale sunt incarcate de informatii, stiri false, iar energia ta este una limitata. Nu te lasa acaparata de retelele sociale atunci cand esti stresata. Te vei simti doar mai coplesita decat esti deja.
Mai mult decat atat, pozele perfecte de pe Instagram nu reflecta realitatea. Nu iti compara planurile de vacanta cu cele ale colegei tale de la job. Nimeni nu isi arata momentele tensionate pe social media.
Dormi suficient
Atunci cand nu te odihnesti suficient, nivelul de anxietate creste. Zilele libere sunt ideale pentru odihna si prioritizarea somnului. Asigura-te ca dormi suficiente ore, te hidratezi, faci exercitii fizice usoare si ai grija de tine.
Foto: depositphotos.com