Lucrezi cu tine ani de zile ca sa te intelegi mai bine. Cauti metode sa descoperi ce ai nevoie sa afli despre tine si despre mecanismele tale de aparare, ca sa nu-ti mai traiesti viata manata de ego sau rani. Muncesti sa afli care sunt emotiile pe care nu aveai voie sa le exprimi in copilarie. Descoperi ranile si traumele care te-au chinuit si poate inca o mai fac, si de unde provin.
Faci psihoterapie, psihanaliza, experienta somatica, sesiuni de hipnoza, regresii, mergi la cursuri si inveti si mai mult, experimentezi mai mult, te instruiesti si tu pentru a lucra cu alti oameni – si ghici ce? Inca mai ai surpriza sa descoperi lucruri noi despre felul in care reactionezi, lucruri despre care nu aveai nicio idee, care te iau prin surprindere si te dezarmeaza, asa cum mi s-a intamplat mie in acest weekend.
Uneori ne identificam atat de mult cu felul in care ne comportam, incat chiar credem ca „asa suntem noi”. Nu ne gandim nicio secunda ca poate fi un mecanism de aparare din copilarie, care la vremea aceea ne ajuta sa ne simtim in siguranta.
In weekend am fost la un curs numit Pulsation, o tehnica initiata de William Reich, unul dintre studentii lui Freud. Acesta spune ca tot ceea ce este viu pulseaza, se contracta si se extinde. Acest fenomen poate fi experimentat in corpul uman in respiratie, bataile inimii si multe alte functii. Iar cand contractiile sunt repetate mai mult decat de obicei, fiintele raman blocate in acea contractie. Deoarece corpul se contracteaza atat de des, tinde sa ramana in acea stare, iar expasiunea nu se mai intampla.
Este o tehnica foarte eficienta despre care iti recomand sa citesti.
Cursul cuprinde foarte multa munca cu corpul si exercitii de respiratie care te ajuta sa deblochezi emotiile stocate in corp. In ultima zi a cursului a fost socant sa descopar o emotie pe care o pot simti eu cu mine, dar care aparent a disparut atunci cand am fost expusa si invitata sa vorbesc despre ea in fata grupului de 14 persoane.
Ce ma face sa ma simt feminina
„Trebuie sa fii puternica si independenta”, auzeam mereu in copilarie. Si asa am simtit si cand am fost invitata sa impartasesc emotia care timp de cateva secunde ma coplesise. Din amorteala si lipsa de energie pe care o simteam, corpul mi s-a indreptat instant si am reintrat in control. Emotia a disparut ca si cum nu ar fi existat. Atat de puternica este capacitatea noastra de reprimare, care se chinuie sa amuteasca toate emotiile din interiorul nostru.
Insa ele nu pleaca, doar se ascund, nu se mai fac auzite – dar ne manaca pe dinauntru, ne fura energia, pofta de viata, bucuria si uneori chiar viata. Sau ies la suprafata cand te astepti mai putin prin reactii ciudate, nepotrivite si neasteptate.
Recunosc ca la finalul cursului am fost destul de dezamagita, pentru ca imi doream sa „rezolv” situatia pentru care venisem, doar ca de fapt descoperisem o alta rana.
Psihoterapeutul care conducea grupul m-a ascultat la ultima runda in care impartaseam cum ne simtim la final de curs si m-a intrebat daca eu cred ca este posibil sa exprim in 3 zile ceea ce am tinut in mine timp de 45 de ani. Realitatea este ca nu. Si nici intr-o luna sau intr-o alta perioada de timp prestabilita. Fiecare dintre noi abordeaza diferit acest proces, iar ritmul de vindecare este si el diferit.
13 trucuri care ma ajuta sa slabesc
Lectiile cu care am plecat?
Prezenta, vulnerabilitatea, compasiunea, iubirea, rabdarea si blandetea sunt importante.
E nevoie de prezenta pentru a constientiza emotia.
E nevoie sa-mi pot exprima vulnerabilitatea mai ales in situatiile in care e imposibil sa nu simt acesta emotie.
Am nevoie de compasiune si iubire care sa ma ajute sa ma accept si cand nu sunt chiar atat de puternica.
Am nevoie de rabdare sa pot fi blanda cu mine cand apare acesta situatie, pentru ca stiu ca transformarea nu vine peste noapte.
Asta iti doresc si tie pentru procesul tau de trasformare: rabdare, vulnerabilitate, iubire si prezenta.
Te imbratisez.
Foto: Arhiva personala