Boala autoimuna nu isi ia concediu de sarbatori! Cum sa ai grija de tine daca suferi de o afectiune autoimuna

1
De Alice Papuc
22 dec. 2022

Mesele festive iti vor reaminti daca suferi sau nu de o boala autoimuna. Ai sanse mari sa trezesti la viata simptome precum: balonare, durere musculara, senzatia constanta de frig etc. Cu toate acestea, poti tine lucrurile sub control. In acest articol vei descoperi cum sa ai grija de tine!

Sarbatorile sunt o perioada in care cei mai multi oameni devin mai relaxati si uita de obiceiurile bune pe care le-au deprins de-a lungul anului. Cu toate acestea, boala autoimuna nu pleaca nicaieri, fie ca este Craciun, Revelion, ziua ta, Paste, etc. Aceasta nu isi ia concediu, astfel ca nu trebuie sa iti neglijezi starea de sanatate. Sarbatorile pot fi un prilej prin care sa inveti sa iti tii simptomele asociate cu boala autoimuna sub control!

Cresterea in greutate

Este timpul sa recunosti, de sarbatori tinzi sa consumi mai multe alimente decat ai face-o in mod normal. Mesele in familie sunt un prilej de bucurie si de socializare, iar preparatele de sarbatori sunt delicioase si greu de ignorat. Este foarte usor sa acumulezi cateva kilograme intr-o perioada destul de scurta. Cum faci sa eviti acest lucru?

Faci miscare – iesi la o plimbare sau faci cateva exercitii usoare de-a lungul zilei

Alegi preparatele mai sanatoase – friptura cu legume la cuptor sau salata, sosuri light, facute in casa, supe/ciorbe

Mananci moderat – atunci cand consumi cantitati moderate de mancare, nu vei acumula kilograme notabile

Senzatia constanta de frig

Aceasta senzatie este des intalnita la persoanele care se confrunta cu hipotirodism si/sau Hashimoto. Vestea buna este ca senzatia constanta de frig se poate diminua atunci cand incluzi in dieta ta alimente termogenice: oua, carne de pasare, peste, ghimbir, ceai verde, avocado, ulei de masline, nuci.

Bineinteles, este important sa consumi si preparate calde: supe/ciorbe, tocanite, terci. Mai mult decat atat, bea ceai in mod regulat, acesta iti va da o senzatie de bine. Evita sa incepi cure de detox dupa sarbatori, acestea nu sunt indicate in cazul tau!

Ce sa pui in cafea pentru a o face mai sanatoasa. Combinatia buna pentru rinichi si pancreas

Constipatia

Mancarurile grase si mult prea calorice iti incetinesc tranzitul intestinal. Chiar daca perioada este una festiva, incearca sa lasi pauze mai lungi intre mese (pauzele de aproximativ 4 ore sunt cele mai indicate in cazul tau). Evita, pe cat posibil, gustarile frecvente. Alege preparatele simple precum peste/friptura cu legume, salata, supe. Consuma fibre si ai grija sa mesteci foarte bine fiecare imbucatura de mancare.

Motive pentru care sa incepi sa bei mai multa apa – 3 beneficii pe care nu le stiai

Balonarea

Starea de flatulenta si de balonare este extrem de frecventa de sarbatori. In general, persoanele care se confrunta cu astfel de simptome isi pregatesc “arsenalul” de medicamente. Cu toate acestea, exista alternative. Ai nevoie doar de putina atentie si de un stil de viata mai sanatos.

Ceaiul de ghimbir este aliatul tau de nadejde. Incearca sa il consumi cat de des poti. Un pahar de apa caldura inainte de culcare ajuta, de asemenea, foarte mult. Si in acest caz este de preferat sa optezi pentru preparate simple si sa consumi un singur fel de mancare la o masa. De asemenea, evita conversatiile lungi pe parcursul mesei.

5 trucuri alimentare care reduc riscul de cancer, dezvaluite de un nutritionist

Durerea cronica

Daca te confrunti cu dureri cronice (spate, umeri, cervicala, sold, genunchi etc) stii deja ca aceasta nu va pleca in concediu de sarbatori. Fii atenta la postura ta pe parcursul zilei. Mentine un stil de viata sanatos si activ. Fa exercitii de stretching si iesi la plimbari. Statul pe scaun cu orele nu te ajuta sa te simti mai bine!

Foto: depositphotos.com