Cate zile este normal sa dureze menstruatia? Semnele care indica o dereglare hormonala

1
De Cristiana Astefanoaiei
16 ian. 2023

Menstruatia ta dureaza prea mult sau prea putin? Iata cand spun medicii ca ar trebui sa te ingrijorezi.

Menstruatia reperezinta perioada propriu zisa de sangerare, care are loc pe parcursul unui ciclu menstrual. Ciclul este impartit in 4 faze: faza pre-ovulatorie (foliculara); faza ovulatorie; faza post-ovulatorie (luteala); menstruatia.

Ciclul menstrual este numarat de la prima zi de aparitie pana la inceputul primei zile a ciclului urmator, de obicei 28-30 de zile. Un ciclu scurt care se repeta la intervale regulate dupa 21 de zile sau 32-35 de zile este, de asemenea, considerat normal.

Durata unui ciclu este de obicei de 3-5 zile, durata de 2-7 zile este de asemenea acceptabila. Menstruatia dincolo de 7-10 zile este, de asemenea, numita normala daca cantitatea de sangerare menstruala este foarte mica.

Pot exista usoare variatii intre ciclurile considerate normale. De exemplu, daca ultimul ciclu menstrual a fost de 28 de zile, iar urmatorul ciclu a fost de 30 de zile, acest lucru se incadreaza, de asemenea, in intervalul normal. Uneori, din cauza stresului sau a unei boli, ciclul menstrual poate fi intarziat si nu trebuie sa iti faci griji cu privire la lipsa menstruatiei. Dar trebuie sa consulti medicul daca ai in mod regulat menstruatii neregulate timp de mai mult de 40 de zile sau mai mult.

5 obiceiuri noi pentru un ciclu menstrual sanatos, fara dureri si stari schimbatoare

Cat dureaza menstruatia. Ciclul menstrual neregulat

Perioada menstruala a fiecareia este foarte diferita. La unele femei, menstruatia dureaza doar doua-trei zile, dar la altele poate dura sapte, opt zile sau mai mult.  Fenomenul de menoragie, atunci cand menstruatia este abundenta si dureaza mai mult de 7 zile, este considerat anormal.

Sangerarea este, de asemenea, o sangerare care dureaza mai mult de 7 zile, dar nu este ciclica. Menoragia care dureaza mai mult de 15 zile va deveni o sangerare abundenta. Acest fenomen poate avea efecte grave asupra sanatatii. Prin urmare, atunci cand exista simptome, femeile trebuie sa mearga la spital pentru examinare, pentru a determina cauza si pentru un tratament in timp util.

Hipermenoreea este o afectiune in care cantitatea de sange menstrual este atat abundenta, cat si dureaza mai multe zile, afectand sanatatea femeilor, deoarece provoaca o mare pierdere de sange.

Amenoreea este o afectiune in care cantitatea de sangerare menstruala este mica si nu dureaza mult, de obicei timp de 1-2 zile. O perioada menstruala care dureaza mai mult de sapte zile este considerata o perioada lunga.

Medicul se poate referi la o menstruatie care dureaza mai mult de o saptamana ca fiind menoragie. De asemenea, poti fi diagnosticata cu menoragie daca ai sangerari neobisnuit de abundente care dureaza mai putin de o saptamana. Cinci la suta dintre femei au menoragie.

O menstruatie indelungata poate fi un semn al unei afectiuni grave de sanatate, cum ar fi:

tulburari hormonale;
anomalii uterine;
cancer.

Modificarile hormonilor sau ale ovulatiei tale pot cauza o menstruatie lunga. Este posibil sa apara schimbari hormonale atunci cand iti vine prima data ciclul in timpul pubertatii sau la perimenopauza. De asemenea, poti avea un dezechilibru hormonal din cauza diferitelor afectiuni de sanatate, cum ar fi tulburarile tiroidiene sau sindromul ovarelor polichistice.

Daca hormonii tai nu sunt la un nivel normal sau daca organismul tau nu ovuleaza in timpul ciclului menstrual, mucoasa uterina poate deveni foarte groasa. Cand corpul tau elimina in cele din urma mucoasa, este posibil sa ai o menstruatie mai lunga decat in mod normal.

Sincronizarea cu ciclul menstrual, cheia pentru productivitatea feminina: Tot ce trebuie sa stii

Din ce cauze se schimba durata menstruatiei

Este posibil sa ai menstruatii lungi din cauza medicamentelor pe care le iei. Acestea pot include:

contraceptive, cum ar fi dispozitivele intrauterine si pilulele contraceptive prelungite;
aspirina si alte substante care subtiaza sangele;
antiinflamatoare.

Sarcina

Desi nu este de fapt o menstruatie, sangerarea vaginala prelungita poate fi un semn al unei sarcini nesigure sau neviabile, cum ar fi o sarcina extrauterina sau un avort spontan.

De asemenea, este posibil sa ai sangerari prelungite in timpul sarcinii daca ai o afectiune precum placenta previa.

Menstruatia neregulata: Fibroame uterine sau polipi

Fibroamele uterine si polipii pot duce la sangerari prelungite si, uneori, abundente. Fibroamele apar atunci cand tesutul muscular incepe sa creasca in peretele uterului.

Polipii sunt, de asemenea, rezultatul cresterii neregulate a tesutului in uter si determina cresterea unor tumori mici. In general, nici fibroamele, nici polipii nu sunt cancerosi.

Adenomioza

Adenomioza este un alt tip de acumulare de tesut. Afectiunea apare atunci cand endometrul, sau mucoasa uterina, se incorporeaza in muschii uterului. Acest lucru poate duce la o menstruatie lunga sau abundenta.

Afectiune tiroidiana

Este posibil sa ai o menstruatie lunga daca tiroida ta nu functioneaza corect. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de hipotiroidism.

O afectiune hemoragica

Este posibil sa suferi de o afectiune care afecteaza capacitatea organismului de a coagula sangele, ceea ce iti cauzeaza menstruatiile lungi. Doua dintre aceste afectiuni sunt hemofilia si boala von Willebrand.

O menstruatie lunga poate fi singurul semn al uneia dintre aceste afectiuni sau poti avea si alte simptome.

Obezitatea

Excesul de greutate poate provoca menstruatii lungi. Acest lucru se datoreaza faptului ca tesutul adipos poate face ca organismul sa produca mai mult estrogen. Acest exces de estrogen poate duce la o schimbare a menstruatiei.

Cele mai eficiente metode si remedii care inlatura rapid durerile menstruale, potrivit ginecologilor

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina (PID) apare atunci cand bacteriile infecteaza organele de reproducere. In plus fata de modificarile ciclului menstrual, PID poate duce, printre alte simptome, la scurgeri vaginale anormale.

Cancer

O perioada prelungita de sangerare poate fi semnul unui cancer la nivelul uterului sau al colului uterin. Pentru unele femei, acesta poate fi unul dintre primele simptome ale oricaruia dintre aceste cancere.

Nu ignora schimbarile majore ale menstruatiei tale. Este important sa consulti medicul pentru a discuta motivul pentru care apare acest simptom.

Foto: depositphotos.com