Iar modul in care poti face asta este prin cresterea increderii in sine, ceea ce reprezinta o judecata interna a valorii personale, spune medicul psiholog Kristin Neff, profesor de psihologie la Universitatea din Texas, citat de womenshealthmag.com.
Poate ca una dintre cele mai discutate modalitati de a te incuraja si a inclina balanta catre increderea de sine puternica este aceea de a-ti spune sa muncesti mai mult, sa depui mai mult efort si sa devii mai rezistenta. Dar in prezent psihologii avertizeaza ca aceasta strategie, desi creste increderea in sine, are si unele dezavantaje.
O metoda alternativa de a dobandi increderea in sine este autocompasiunea
Increderea in sine este legata de validarea externa, precum complimentele pe care le primesti la locul de munca sau like-urile la o postare pe social media, spune medicul Christopher Germer, profesor de psihiatrie in cadrul Universitatii Harvard. Iar cand lucrurile nu merg bine, comparatia, sentimentul de izolare si autocritica incep sa se instaleze.
3 trucuri psihologice care iti vor imbunatati viata de zi cu zi. Invata de la cei mai buni!
Sa spunem ca ramai in urma cu antrenamentul pentru un maraton si te enervezi pe tine din aceasta cauza. Poti gandi „ma voi stradui mai mult, pentru ca nu ma simt capabila”. Pe termen scurt, aceasta strategie ar putea sa functioneze, dar nu si pe termen lung. Cand te critici aspru, ajungi sa te indoiesti de tine si astfel iti este mai greu sa-ti asumi riscuri, sa inveti si sa te dezvolti. Ajungi sa te temi de esec si esti mai predispusa sa renunti decat sa incerci din nou.
O metoda alternativa de a dobandi increderea in sine este autocompasiunea, care inseamna sa te tratezi cu blandete atunci cand ai dificultati, te confrunti cu un esec sau descoperi ceva ce nu iti place la tine.
Autocompasiunea nu se rezuma la a te masura in comparatie cu asteptarile tale, ci este forma de a te raporta la tine ca la o persoana cunoscuta. Daca iti arati compasiunea si iti exprimi ingrijorarea pentru tine in timpul perioadelor dificile vei reusi sa perseverezi si sa faci schimbari.
„Avem tendinta de a ne gandi la autocompasiune ca fiind pasiva si chiar neproductiva, dar este complet gresit”
„Avem tendinta de a ne gandi la autocompasiune ca fiind pasiva si chiar neproductiva (‘Daca sunt prea indulgenta cu mine, ma multumesc cu putin’). Dar este complet gresit. Exista doua fatete ale autocompasiunii”, spune Dr. Neff.
Latura delicata reprezinta ideea ca desi ai defecte, meriti sa fii pretuita. Iar latura dura spune ca daca tii cu adevarat la tine, te vei accepta pe tine, dar nu vei accepta toate comportamentele tale, in special pe cele nocive.
Metoda simpla care iti da imediat o stare de bine, potrivit unui psiholog
„O parte a faptului ca tii la tine inseamna sa faci activ pasi catre schimbare”, adauga specialistul. Iar aici intervine puterea autocompasiunii.
Din pacate, niciuna dintre aceste strategii nu este usor de pus in practica. Avem tendinta de a fi mult mai draguti si amabili cu ceilalti decat cu noi insine – ne judecam imediat greselile si esecurile. Partea buna este ca te poti „antrena” sa practici autocompasiunea. „Este ca un muschi care poate fi exersat”, spune psihologul.
Iata un exercitiu de autocompasiune pe care sa-l incerci:
Toate aceste metode iti permit sa intelegi mai bine autocompasiunea si te vor ajuta sa dobandesti motivatie, o stare de spirit mai buna si mai multa incredere in fortele proprii:
Intreaba-te: De ce am nevoie?
Este cea mai importanta intrebare in dezvoltarea autocompasiunii. Sa spunem ca ai ratat un deadline si te judeci aspru pentru asta. In loc sa te lasi cuprinsa de discursul interior negativ, afla ce iti trebuie pentru a rezolva problema: sa scrii zilnic o lista cu lucrurile pe care le ai de facut, sa iti gestionezi mai bine timpul etc. Aceasta intrebare – care face parte din latura dura a autocompasiunii – iti ofera resursele si uneltele pentru schimbare, ceea ce va genera ulterior incredere in sine.
Investitii non-financiare care iti vor imbunatati viata in mod semnificativ
Pune-ti palma pe piept, in dreptul inimii
Sa-ti pui mana in dreptul inimii „este probabil cel mai utilizat si simplu gest de autocompasiune”, spune specialistul. Cu siguranta faci asta deja instinctiv atunci cand primesti vesti cu impact emotional – iti duci mana la piept. Aceasta atingere scade nivelul cortizolului, potrivit unui studiu efectuat in Germania.
Descopera momentele in care iti lipseste autocompasiunea
Afla care sunt acele cazuri in care iti lipseste autocompasiunea. Te pierzi cu firea atunci cand vezi un email de la un anumit coleg sau discursul interior devine negativ de fiecare data cand te certi cu partenerul? Sa recunosti astfel de momente si sa te concentrezi asupra compasiunii fata de tine insati te poate duce catre schimbarea pe care ti-o doresti.
Foto: depositphotos.com