Ce este „depresia de iarna” si cum sa o combati, potrivit specialistilor

1
De Georgiana Dorobantu
7 feb. 2023

Zilele scurte si intunecate de iarna, vremea rece si timpul tot mai scurt petrecut in aer liber predispun la aparitia tulburarii afective sezoniere.

Este cunoscuta si ca „depresia de iarna” si cu siguranta ai simtit pe pielea ta acea stare de tristete din timpul sezonului rece. Printre simptome se numara senzatia de oboseala si somnolenta in timpul zilei, pierderea interesului pentru activitatile care te pasionau, retragere sociala, iritabilitate, anxietate, tulburari de somn sau dureri de cap.

Nu se cunosc cu exactitate cauzele depresiei sezoniere, insa specialistii considera ca principalele motive ar putea fi lumina scazuta din timpul zilei, rezultatul fiind scaderea nivelului de vitamina D, a serotoninei si melatoninei. Toate acestea sunt incluse in procesul natural de reglare a somnului si a starii de spirit.

Legatura dintre sanatatea intestinelor si depresie a fost demonstrata stiintific. Iata cum alimentatia te va ajuta sa fii mai fericita

Cu alte cuvinte, vremea tipica pentru lunile de toamna si iarna ne predispune la depresia sezoniera.

„Gandeste-te cum se desfasoara zilele tale din timpul verii versus cele de iarna. Este mai putin soare, mai putina activitate – facem mai putine”, declara psihologul Thea Gallagher pentru instyle.com. Toate acestea au un impact semnificativ asupra strarii tale de spirit.

Iata cateva trucuri care te ajuta sa combati depresia de iarna:

 

Stai mai mult timp in aer liber

Desi in zilele reci tot ce iti doresti este sa stai in casa, la caldura, sa gasesti moduri in care sa petreci mai mult timp in aer liber te va ajuta sa ai o stare de spirit mai buna. Poti face plimbari scurte prin zona in care locuiesti, sa mergi pe jos la cumparaturi, sa-ti inviti prietenii la o plimbare prin parc sau o excursie.

9 semne ale depresiei pe care nu le-am observat pentru ca eram prea deprimata

„Este foarte important sa ne expunem cat mai mult la lumina zilei, pe timp de toamna sau iarna”, declara psihologul Dana Udhall pentru instyle.com. Specialista recomanda sa faci tot posibilul sa fii cat mai activa in aer liber, pe timpul zilei.

Fa-ti un program corect de somn

Depresia sezoniera te poate face sa dormi mai putin sau mai mult, in functie de modul in care reactionezi, spune Gallagher. Ambele extreme sunt problematice pentru nivelul tau de energie sau starea de spirit.

Una dintre cele mai bune modalitati de a combate acest simptom este sa-ti faci un program regulat de somn, adauga specialistul. Iata cum poti face asta:

– stabileste o ora la care sa te trezesti zilnic;
– creeaza o rutina stricta pe care sa o urmezi inainte culcare, ce include activitati care te calmeaza, cum ar fi sa citesti sau sa scrii intr-un jurnal;
– evita expunerea la lumina produsa de ecrane inainte de culcare;
– foloseste o aplicatie care te poate ajuta sa te linistesti inainte de culcare, ce include sunete calmante sau muzica relaxanta.

Prioritizeaza activitatile care iti fac placere

„Atunci cand sunt deprimati, oamenii fac mai putine activitati care le aduc placere si bucurie, pentru ca nu au motivatie, pentru ca sunt deprimati, dar acest lucru se transforma intr-o spirala care aduce si mai multa depresie”, spune psihologul.

In schimb, telul este sa faci toate acele lucruri care iti aduceau placere si bucurie in trecut, spune Gallagher. Si chiar daca nu simti bucurie imediat, prin simplul fapt ca insisti cu acele activitati care iti aduceau o stare de bine poti sa imbunatatesti starea de spirit pe termen lung.

Mentine o viata sociala activa

Vremea rece si intunecata si zilele scurte de iarna nu te indeamna sa organizezi prea multe intalniri cu prietenii. Cu atat mai mult daca nu ai o stare prea buna. Dar daca iti amintesti de beneficiile socializarii poti simti un plus de motivatie. „Trebuie sa stii ca merita. Stim ca suportul social si interactiunile sociale ne fac mai fericiti, deci este cu atat mai important sa investesti energie in ele. Nu inseamna ca nu ar trebui sa ai seri pe care sa le petreci singura, stand pe canapea si urmarind o emisiune buna, dar cred ca adesea acest comportament devine cel obisnuit”, adauga experta.

10 semne care arata ca tristetea ta este, de fapt, depresie

Regandeste-ti dieta

Chiar si micile schimbari in dieta pot avea un impact asupra starii tale de spirit si te pot ajuta sa tii la distanta depresia sezoniera. Medicul nutritionist Diana Savani recomanda sa consumi mai multe grasimi sanatoase precum omega 3 si vitamina B12. „S-a dovedit ca aceste doua componente ale unei diete sanatoase echilibrate contribuie la o stare de spirit mai buna si reduc simptomele depresiei”, spune medicul.

Printre alimentele bogate in omega 3 se numara pestele gras, precum somonul, tonul sau macroul, dar si alunele, chia sau semintele macinate de in. Vitamina B12 se gaseste in alimente bogate in proteine, asa cum sunt carnea rosie, carnea de pasare, pestele, ouale si produsele lactate.

Discuta cu un terapeut

Psihoterapia si faptul ca vorbesti deschis despre ceea ce simti te ajuta sa tii sub control simptomele depresiei sezoniere. „Sa vorbesti sincer despre starea ta cu un specialist in sanatate mentala poate duce la beneficii uriase pentru starea ta de bine”, declara psihoterapeuta Veronica M. Eanzer.

Foto: depositphotos.com