1. Te regasesti si te (re)cunosti
Daca o carte iti place si te „prinde“, te incita, iti trezeste curiozitatea, ea iti devine prieten si totodata un mod excelent de a-ti petrece timpul. Cand o citesti, nu te mai simti singur. Iti pui intrebari si gasesti raspunsuri la problemele care te framanta, te identifici cu un personaj sau altul, cu emotiile lui, descoperind ca si altii au trecut prin aceleasi temeri, nelinisti sau bucurii pe care le simti la randul tau. Nu degeaba se spune ca cititul functioneaza ca o terapie. E ca si cum ai avea langa tine consilierul tau personal, fara a fi nevoita sa-i destainui nimic, ci doar sa-l asculti cum iti povesteste si te sfatuieste.
2. Stresul nu te mai afecteaza
Cand iti place o carte, abia astepti sa ai o clipa libera ca sa mai citesti cateva pagini din ea, sa o descoperi si in acelasi timp sa te desprinzi de grijile coplesitoare. Este un mod placut sa evadezi, sa te aduni, sa te linistesti cand esti prinsa in realitate ca intr-o capcana. Pentru tine cartea devine un refugiu, un coltisor in care cand patrunzi, lasi deoparte orice alte griji. De aceea, cititul ne ajuta sa depasim mai usor problemele din viata de zi cu zi, supararile, tristetile. Pentru ca ne distrage atentia de la ele si ne ofera o alternativa, o preocupare placuta. Unele studii au concluzionat ca o lectura buna poate reduce stresul cu pana la 70%.
3. Devii mai empatica
Cititul te maturizează. De fiecare dată privești prin ochii personajelor, dar și prin cei ai autorului cărții, descoperi noi perspective și-ți este mai ușor să înțelegi ce simt alți oameni în anumite momente, în anumite contexte.
Citeste continuarea pe Kudika.ro.
Foto: Shutterstock.com