3 lucruri pe care sa nu le faci niciodata daca ai acnee

1
De Teodora Tirca
15 feb. 2023

Atunci cand ai ten predispus la acnee, vei trece prin perioade bune si perioade mai putin bune. Pentru a scadea numarul eruptiilor, asigura-te ca nu mai faci aceste greseli.

Danielle Gronich este expert in ingrijirea pielii si se specializeaza pe acnee. Ea a vorbit cu cei de la Well+Good si a oferit cateva sfaturi pretioase pentru tenurile acneice. Iata care sunt, din perspectiva ei, lucrurile pe care nu trebuie sa le faci:

1. Nu-ti mai atinge fata

„Cu siguranta nu ar trebui sa stoarcem cosurile, pentru ca ne putem alege cu semne care raman pe piele luni de zile, daca nu ani”, spune Gronich. Exista un motiv real pentru care aceasta este o regula importanta, despre care dermatologii vorbesc foarte mult. Cand ne atingem tenul, ducem sebumul dintr-o parte a corpului in alta si raspandim bacteriile. Asa se ajunge la blocarea porilor si la inmultirea eruptiilor.

2. Nu consuma alimente care provoaca acnee

Gronich le recomanda clientilor care se confrunta cu acnee sa elimine anumite alimente care pot exacerba problema. „Atunci cand ai o eruptie acneica, elimina imediat toti factorii declansatori din dieta, cum ar fi lactatele si proteinele din zer”, spune ea.

Studiile arata ca exista o legatura intre consumul de lapte de vaca si aparitia acneei, potrivit Academiei Americane de Dermatologie. Zerul si cazeina sunt proteinele din lapte care stimuleaza cresterea viteilor si a bebelusilor umani atunci cand sunt consumate. Aceste proteine sprijina productia unui hormon numit IGF-1, despre care se stie ca declanseaza eruptii. Cele mai bune alimente pentru un ten predispus la acnee sunt cele cu un indice glicemic scazut, deoarece nu provoaca inflamatie.

Cel mai bun ingredient cu care sa combini retinolul, pentru efect maximum antirid

„Bea apa calda cu lamaie inainte de mese, ia enzime si otet de mere. Nu bea apa rece in timpul meselor”, recomanda de asemenea Gronich.

In general, „lichidele reci incetinesc intregul sistem digestiv prin restrangerea fluxului de sange catre stomac si intestine si incetinind secretia de enzime, ceea ce poate provoca stagnare limfatica si un metabolism mai lent”, a explicat expertul in Ayurveda Martha Soffer pentru Well+Good.

3. Nu exagera cu suplimentele de vitamine

„Evita sa iei doze mari de vitamina D, B12, biotina si zinc”, spune ea. „Atunci cand exageram cu aceste suplimente, nivelul de testosteron poate creste, iar asta declanseaza acneea.”

Totusi, retine ca majoritatea studiilor despre efectul vitaminelor si suplimentelor asupra nivelului de testosteron sunt efectuate pe barbati, ca cele mai multe cercetari din domeniul sanatatii in general.

Biotina, apreciata pentru capacitatea sa de a ajuta parul, pielea si unghiile sa ramana sanatoase, poate fi si ea daunatoare daca ai acnee, potrivit lui Gronich. „Problema cu vitaminele pentru par, piele si unghii, in general, este ca se bazeaza pe o concentratie foarte mare de biotina, ceea ce poate duce la acnee”, a impartasit ea intr-o postare pe Instagram. In schimb, specialistul spune ca e mai bine sa iei siliciu lichid.

Concluzia pe care o extrag de aici este ca e bine sa suplimentezi cu vitamine si minerale doar atunci cand analizele de sange demonstreaza ca suferi de un deficit si doar la recomandarea medicului.

Foto: Instagram/@wolfiecindy