Sindromul ovarelor polichistice (abreviat SOP) este o tulburare care provoaca modificari negative in organism. Primul semnal de alarma ca te-ai putea confrunta cu aceasta afectiune este ciclul menstrual neregulat sau chiar lipsa menstruatiei pentru o perioada de timp. Acesta poate fi diagnosticat de medicul tau ginecolog printr-o serie de investigatii.
Alimentele cu efect antiinflamator care te ajuta sa traiesti mai mult
Principalele simptome ale sindromului ovarelor polichistice
Simptomele SOP variaza de la femeie la femeie. Cele mai des intalnite simptome sunt:
- Kilograme in plus si dificultatea de a slabi
- Exces de sebum
- Par gras
- Dificultatea de a ramane insarcinata
- Cresterea in exces a firelor de par (pe fata, piept sau spate)
- Senzatia constanta de oboseala
Tratamentul medicamentos
Din pacate, la momentul actual nu exista un tratament conceput special pentru pacientele care sufera de sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, exista medicamente care te pot ajuta sa tii in frau simptomele neplacute. In functie de dorinta ta si de planurile pe care le ai, poti recurge fie la un tratament menit sa iti regleze ciclul menstrual, fie la un tratament pentru fertilitate.
Consulta-te cu medicul tau si vezi care este schema de tratament potrivita tie: daca iti doresti sa ramai insarcinata, medicul va recomanda anumite medicamente care sa iti stimuleze fertilitatea. In cazul in care nu planuiesti o sarcina si iti doresti sa iti reglezi hormonii, este posibil ca medicul sa iti recomande anticonceptionale. Consultandu-te cu medicul tau, vei afla care este schema potrivita tie.
Alternative alimentare mai sanatoase
Vestea buna este ca exista anumite schimbari pe care le poti face in dieta ta astfel incat sa iti ameliorezi simptomele. De exemplu:
- Inlocuieste sucurile si bauturile din comert cu apa, apa cu zeama de lamaie, cafea si ceai.
- Nu consuma alimente prajite, ci alege sa prepari alimentele la aburi, la cuptor sau la gratar
- Alege sa consumi in mod regulat piept de pui, curcan sau peste gras, in timp ce carnea de porc sau de vita sa o pastrezi pentru ocazii
- Evita produsele de patiserie, chipsurile si dulciurile din comert. Alege alternative mai sanatoase, preparate in casa.
Activitatea fizica
Este important sa te mentii cat mai activa. Medicii recomanda cel putin 150 de minute de activitate fizica pe saptamana. Poti include aici si plimbarile in ritm alert, mersul pe bicicleta, sesiunile de yoga sau pilates.
Remedii naturale pentru sindromul ovarelor polichistice
Suplimente pentru sindromul ovarelor polichistice
In general, femeilor care sufera de ovare polichistice li se recomanda anumite suplimente care sa le ajute cu ameliorarea simptomelor. Cele mai des intalnite sunt vitamina D, magneziul si omega 3.
Vitamina D reprezinta un antiinflamator excelent, fiind un supliment recomandat in cazul femeilor cu ovare polichistice. Magneziul si omega 3 pot fi, la randul lor, benefice. In functie de analizele tale de sange, medicul tau va sti ce suplimente sa iti recomande.
Foto: depositphotos.com