Subponderalitatea si infertilitatea. Greutatea scazuta influenteaza sansele de a ramane insarcinata

1
De Alice Papuc
18 mart. 2023

Descopera cateva fapte mai putin cunoscute despre subponderalitate.

Greutatea femeii influenteaza in mod natural sansele ca aceasta sa ramana insarcinata. Acest lucru este bine-cunoscut in cazul femeilor supraponderale, insa medicii ginecologi avertizeaza asupra unui fapt mai rar dezbatut: subponderalitatea poate fi asociata, la randul ei, cu infertilitatea. Iata explicatiile acestora!

Ce sa faci daca te confrunti cu sindromul ovarelor polichistice

Echilibrul hormonal

Cantitatea de tesut adipos din organism prezinta o legatura directa cu echilibrul hormonal. Acestea fiind spuse, atat supraponderalitatea, cat si subponderalitatea pot influenta in mod negativ fertilitatea.

In primul rand, femeile care au o greutate corporala mica pot prezenta o menstruatie neregulata si tulburari de ovulatie. Medicii ginecologi sunt de parere ca un consum redus de calorii, asociat frecvent cu un indice corporal mic, afecteaza productia de estrogen si progesteron, hormoni esentiali pentru ovulatie. Mai mult decat atat, o greutate corporala mica poate duce chiar la pierderea cu totul a menstruatiei, fenomen cunoscut in termeni medicali drept amenoree. Astfel, odata pierduta menstruatia, este pierduta si fertilitatea.

Evolutia sarcinii

Indicele corporal are o importanta desavarsita si in ceea ce priveste evolutia sarcinii si ducerea la bun sfarsit a acesteia. Deficitul de greutate are legatura directa cu riscurile de nastere prematura, de preeclampsie si de insuficienta de crestere a fatului in uter.

Alimentele cu efect antiinflamator care te ajuta sa traiesti mai mult

Ce trebuie sa faci inainte de sarcina daca ai o greutate mica?

Consulta-te cu medicul tau si vezi daca greutate ta ar putea reprezenta o problema in ceea ce priveste o sarcina sanatoasa. In mod normal, indicele corporal recomandat se situeaza intre 19 – 24,9.

Medicul tau iti poate recomanda o serie de investigatii cu scopul de a stabili o schema terapeutica personalizata. Este posibil sa ti se recomande o dieta bogata in nutrienti, menita sa restabileasca o greutate optima, dar si medicamente menite sa stimuleze ovulatia, de la caz la caz.

Bineinteles, nu este obligatoriu ca orice femeie care are un indice corporal scazut sa prezinte probleme in a ramane insarcinata sau sa se confrunte cu anumite complicatii in timpul sarcinii. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste femeile supraponderale sau obeze. Lucrurile variaza de la femeie la femeie si de la organism la organism. Trebuie doar sa te consulti cu medicul tau si sa vezi care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru o sarcina sanatoasa.