Folosite inteligent, retelele de socializare te pot ajuta sa-ti gasesti urmatoarea slujba, sa prinzi radacini intr-un anumit sector sau sa incepi afacerea ta. Ca specialista in media si fondatoare a platformei Wild & Form Digital, Rubbi Bhogal-Wood ajuta oamenii sa se simta increzatori si sa inteleaga cum pot folosi retelele de socializare pentru a-si dezvolta cariera.
Cei mai multi recrutatori si angajati (aproximativ 94%) folosesc retelele de socializare pentru a cauta talente. Insa un sfert din acestia resping candidatii judecand dupa ceea ce vad pe conturile lor de pe retelele de socializare.
Lectia numarul 1 pe care Bhogal-Wood o transmite este sa nu te bazezi pe faptul ca activitatea ta online nu este verificata doar pentru ca nu ti-ai trecut profilele in CV. Imaginile pe care le postezi, textele, chiar si ortografia, sunt urmarite cu atentie, a precizat ea.
Experta a impartasit pentru editia britanica a revistei Marie Claire cateva trucuri pentru a fi sigura ca retelele de socializare nu-ti saboteaza cariera:
1. Verifica-ti urmele online
Poti sa previi un dezastru cautand pe Google numele tau pentru a vedea cum te vad ceilalti pe internet. Curata-ti istoricul de navigare inainte de a face asta, fiindca de multe ori rezultatele sunt influentate de ceea ce ai cautat inainte. Trece-ti numele, studiile si angajatorul actual in bara de cautare si vezi ce gasesti.
Sunt sanse ca si daca ai stiut ce postai sa descoperi ceva care trebuie modificat sau sters pentru a face o impresie buna. Si merita, de asemenea, sa verifici si setarile privind intimitatea.
2. Evita pierderea contactului
E important sa ramai la curent cu toate noutatile, opiniile si tendintele, mai ales daca treci printr-o perioada in care nu gasesti de lucru. Daca pierzi contactul cu sectorul in care activezi, risti sa ratezi interviuri si alte oportunitati. Urmareste ce se intampla, ce se discuta, intra pe LinkedIn, pe Twitter.
3. Posteaza continut original
Odata ce ai gasit un canal de socializare care te prezinta cat mai bine, ocupa-te de el! De ce sa nu scrii un eseu, un scenariu sau alt tip de continut creativ care iti place si te reprezinta? Ai fi surprinsa ce impact pot avea creatiile scurte si originale in mediul online!
4. Nu te izola
Spiritul de comunitate nu a fost niciodata mai viu, mai vibrant, ca acum pe retelele de socializare. Fie ca esti in cautarea unui nou job, fie ca te gandesti sa treci in alt sector sau nu stii care va fi urmatorul tau pas, exista multi oameni care te pot ajuta. Instagram, de pilda, e plin de conturi de care te poti folosi, impartasind gratis cunostinte utile si aducand laolalta oameni care te pot sprijini. Bara de cautare din retelele de socializare iti va fi cel mai bun ajutor daca vrei sa iesi din bula ta.
5. Fa-ti nume si renume
Crearea unui brand personal li se poate parea ceva exagerat multora, dar piata locurilor de munca nu sta pe loc ca sa te caute. Fa-ti timp si gandeste-te cum iti poti scoate in evidenta cele mai importante aptitudini pentru a le prezenta pe retelele de socializare astfel incat un viitor angajator sau colaborator sa devina curios si sa vrea sa afle mai multe despre tine. Un instrument grozav si gratuit de a-ti crea brandul personal este Canva. Si nu te feri sa oferi cateva detalii personale despre tine – angajatorii nu se uita doar la aptitudini, ci la cineva cu o personalitate care sa se potriveasca cu structura echipei lor.
Foto: depositphotos.com