In timpul unui acces de furie, am tendinta sa gasesc vinovati in afara, dar oamenii sunt doar o oglinda – ei reflecta energia noastra. Ba mai mult, ne reflecta fricile si nesigurantele. Atunci cand te indepartezi de evenimentul care te-a infuriat, iti dai seama ca e mai mult vorba despre tine si mai putin despre ceilalti.
„Exista doua tipuri de furie: furia functionala/sanatoasa si furia disfunctionala/nesanatoasa”, spune pentru MindBodyGreen psihologul clinician si terapeutul cognitiv-comportamental Houyuan Luo, Ph.D.
Furia functionala si sanatoasa apare atunci cand granitele personale ale unui individ sunt incalcate, explica el. Celalalt fel de furie, care este disfunctionala sau nesanatoasa, mascheaza alte sentimente legate de experientele dureroase. „Mania poate acoperi tristetea si vulnerabilitatea, iar acele sentimente sunt prea dureroase pentru a fi simtite, in timp ce furia este mult mai usor de manifestat si indurat”, spune el.
Daca ti se intampla adesea sa-ti versi furia asupra oamenilor dragi si sa pui in pericol relatia cu ei, mai jos gasesti cateva solutii practice:
1. Nu te identifica cu furia ta.
M-am auzit spunand de cateva ori: „Sunt o persoana furioasa”. Nimic mai adevarat. Nimeni nu se naste furios, nimeni nu e reprezentat de furie. Daca te identifici cu furia, vei avea un sentiment de inutilitate si iti vei pierde simtul controlului, ceea ce nu te va ajuta sa te vindeci. Mai degraba, spune-ti: „Sunt mai mult decat furia mea. Pot fi o persoana calma. Pot fi gratioasa si blanda”.
2. Cand simti ca iti creste pulsul, opreste-te si intreaba-te de ce.
De obicei actionam impulsiv si nu ne dam timp sa raspundem intr-un mod rational. Auzim ceva care ne revolta, ne creste pulsul si apare reactia (iar de aici lucrurile pot degenera). Nu e usor, dar te poti educa sa te opresti chiar inainte de „marea izbucnire” si sa te intrebi de ce te-a revoltat acel lucru. De ce experienta dureroasa iti aminteste? E necesar sa reactionezi? Poti gasi o modalitate de a tolera opinia celuilalt, chiar daca nu o impartasesti?
3. Misca-te mai incet, cu gratie.
Daca in general te educi sa ai miscari mai lente si mai gratioase in tot ce faci, cu timpul vei invata sa ai mai multa rabdare si in interactiunile cu ceilalti, si sa nu mai reactionezi impulsiv. Constientizeaza fiecare miscare pe care o faci si te vei enerva mai putin (cel mai probabil, nu vei mai tranti nimic in graba de a cauta ceva). Lipsa rabdarii pentru noi si pentru altii ne creste gradul de frustrare si asa apare furia.
4. Vorbeste mai putin, asculta mai mult.
Stiu ca atunci cand e dezbatut un subiect important pentru tine, vrei sa participi si sa-ti spui parerea cu voce cat mai vibranta. Realitatea e ca nimic nu e atat de grav si important precum pare. Nu trebuie sa fie nimeni de acord cu tine pentru ca tu sa ai o viata fericita si implinita. Poti fi la fel de binedispusa si iti poti continua ziua linistita chiar daca cineva te-a contrazis. Observa, asculta si cantareste-ti cuvintele.
5. Inconjoara-te de oameni care iti impartasesc valorile fundamentale.
In plus, aminteste-ti ca ai intotdeauna puterea de a alege oamenii cu care te inconjori: daca simti ca ai valori total opuse cu cineva, iar asta iti afecteaza viata, poti limita contactul cu acea persoana. Da, chiar daca este un membru al familiei. Gandeste-te constant la moduri de a-ti imbunatati sanatatea mintala. Ce te-ar ajuta sa fii mai calma si mai linistita?
6. Fii mai indulgenta cu tine.
Te enerveaza la culme persoana din fata ta? Ai tendinta sa o critici si sa o judeci? Probabil ca tot astfel te tratezi si pe tine. Educa-te pentru a deveni mai toleranta cu tine insati, iubeste-te si iarta-te atunci cand gresesti. Toleranta pe care ti-o oferi tie se va vedea si in afara. Nu inseamna ca trebuie sa te schimbi fundamental, ci ca poti accepta perspectiva celuilalt fara sa te infurie.
7. Gestioneaza stresul cotidian.
Viata e grea. Apar zilnic situatii neprevazute si noi responsabilitati coplesitoare. Daca ai o zi proasta si nivelul cortizolului e pana la tavan, iti va fi si mai usor sa rabufnesti la cea mai mica provocare. Nu putem evita stresul, face parte din viata noastra, dar gaseste metode de a-l reduce pe cat posibil, mai ales cand simti ca ai acumulat multa tensiune. Pe mine ma ajuta sa scriu in jurnal cateva promisiuni sanatoase pe care mi le fac pentru urmatoarea perioada.
Sa-ti misti corpul te ajuta de asemenea sa eliberezi furia si stresul: mie imi place sa sar coarda sau sa dansez energic (activitati foarte bune si pentru stimularea limfei). Nu in ultimul rand, conecteaza-te cu natura. Esti o planta mai complicata, ai nevoie de lumina soarelui si de conexiunea cu alte forme de viata din ecosistemul nostru. Admira copacii, florile, insectele si asculta cantecul pasarilor. Dupa un periplu in natura te incarci cu energie pozitiva si eliberezi gandurile suparatoare.
Foto: Instagram/@matiamubysofia