Cum se manifesta teama de abandon in relatia de cuplu

1
De Alice Papuc
3 apr. 2023

Teama de abandon reprezinta o emotie intensa si coplesitoare. Ce simt persoanele care traiesc cu aceasta, si ce pot face in acest sens?

Persoanele care sufera de teama de abandon au tendinta de a interpreta evenimentele obiective ca pe o amenintare, un abandon. De exemplu, daca partenerul intarzie 15 minute la intalnire, din motive perfect justificabile (trafic, intalniri decalate), evenimentul poate declansa senzatii excesive de anxietate.

7 idei inedite de intalniri cu partenerul tau. Va ajuta sa iesiti din rutina si sa va apropiati mai mult

Cum se manifesta teama de abandon

 

In orice relatie de cuplu va exista teama nejustificata ca partenerul va pleca. Chiar si cand partenerul se va comporta exemplar, persoana care sufera de aceasta temere va simti ca totul este „prea frumos ca sa fie adevarat”, si ca urmeaza ca cel pe care il iubeste sa o dezamageasca si sa ii raneasca sentimentele.

Pentru a incerca sa amane cat mai mult acest moment, este posibil ca aceasta persoana sa ii faca pe plac excesiv celuilalt, astfel incat partenerul sa nu gaseasca niciun motiv sa plece. Relatia va fi una de codependenta, unde persoana care sufera de frica de abandon va simti o nevoie constanta sa isi controleze partenerul, sa stie mereu unde se afla acesta si ce face. Va avea nevoie in mod constant de asigurari ca totul este bine si ca nu s-a schimbat nimic.

10 moduri prin care sa ii declansezi „instinctul de erou” partenerului tau

La polul opus, este posibil ca fix persoana care sufera de aceasta teama sa fie cea care pleaca. Motivul este simplu: mai bine pleaca din relatie inainte, decat sa sufere apoi. Este posibil ca aceasta persoana sa se autoizoleze, astfel incat sa evite orice posibilitate de a trece printr-un alt abandon.

Cum apare aceasta temere

 

Aceasta temere isi are radacinile intr-un moment din copilarie, un moment timpuriu de abandon. Un copil este dependent de parintii sai. Parintii sunt cei care trebuie sa asigure hrana, protectia si bunastarea copilului. Atunci cand parintii nu ii ofera copilului un mediu in care sa se simta in siguranta, atunci cand nevoile copilului nu sunt indeplinite, copilul se simte uitat si abandonat.

Un copil care a experimentat un astfel de sentiment va creste cu senzatia ca lumea este un loc rau si ca oamenii sunt facuti sa il raneasca. Va crede ca nu merita sa fie iubit si ca nimeni si nimic nu ii poate oferi siguranta necesara. Va avea dificultati in a-si exprima emotiile, nevoile si nu isi va permite niciodata sa greseasca. Toate acestea sunt semne concrete ale unei copilarii traite sub teama abandonului.

Din pacate, odata ce devine adult, aceasta persoana chiar ajunge sa fie abandonata: comportamentul sau ii face pe cei din jur sa plece (dorinta excesiva de control) sau aceasta persoana chiar se autoizoleaza si isi doreste sa traiasca intr-un glob de cristal, unde nimic rau nu se poate intampla.

Ce este sindromul Peter Pan? Simptomele si cauzele acestei tulburari emotionale

Ce se poate face in acest caz

 

Primul pas este constientizarea acestei conditii. Persoana care prezinta o frica de abandon trebuie sa isi dea seama exact ce traieste si ca este momentul sa se vindece. Este necesar ca aceasta sa isi identifice tiparele din relatiile anterioare si sa isi dea seama ce anume ii declanseaza temerea.

In continuare, comunicarea alaturi de partener este cea mai importanta. O persoana care sufera de aceasta temere trebuie sa invete sa isi exprime emotiile si sa aiba incredere in partener.

Terapia este, la randul ei, extrem de benefica. Persoana va invata sa isi gestioneze emotiile si sa aiba grija de nevoile sale.

Foto: depositphotos.com