Probleme cu somnul: stii ce ti se intampla daca nu dormi?

probleme cu somnul
1
De Andreea Raicu
5 aug. 2020

Observ in jurul meu un concurs in care oamenii se lauda cu putinele ore pe care le dorm. Si eu, acum multi ani, ani ma gandeam ca e ceva laudabil sa dormi putin pentru ca doar asa poti avea mai multi timp sa faci cat mai multe.

Ma bucur ca odata cu toata munca de autocunoastere, cu tot ce tine de meditatie si dupa multe carti citite am inteles ca este nevoie, de fapt este VITAL sa dormi 7-8 ore pe noapte.

Probleme cu somnul si efecte mai putin placute

De ce? Am sa va spun cate ceva din ce am experimentat eu, dar si din ce am citit. Lipsa somnului creeaza:

Iritabilitate. Atunci cand nu dormi simti ca te deranjeaza foarte multe lucruri, lucru care in mod normal nu s-ar intampla.

Dureri de cap. Ai migrene si o durere surda in zona tamplelor si cefei, din cauza oboselii crescute.

Incapacitatea de a te concentra. Lucrurile pe care le faceai usor inainte devin acum mult mai greu de dus la bun sfarsit pentru ca nu te poti concentra si mobiliza sa le termini.

Incapacitatea de a invata/memoria. Pentru ca mintea si corpul sunt epuizate, nu poti asimila lucruri noi.

Lipsa energiei. Avand in vedere ca din cauza solicitarii la care este supus corpul trebuie sa depuna eforturi pentru a face orice, el se va limita la actiunile de baza, asa ca nu vei avea putere si energie sa faci si altcea.

Pofta de mancare exagerata. Organismul are nevoie de energie, pe care daca nu si-o poate lua din orele de somn, o ia din mancare. Ca sa nu mai spun ca se creeaza tot felul de dezechilibre hormonale.

Dureri de spate. Corpul trebuie sa sustina tot ceea ce facem si este multa presiune pusa pe coloana, asa ca daca intreg corpul este epuizat, primul care va suferi va fi spatele.

Deshidratarea pielii. Daca nu dormim, nu aratam bine, iar in fiecare dimineata cand ne trezim dupa ce am dormit putin, acest lucru se vede in oglinda.

Pierderea apetitului sexual. Lipsa somnului ne afecteaza foarte mult hormonal, iar acest lucru rezulta si in tulburari de natura sexuala.

Depresie. Insomnia este unul din semnele principale ale depresiei.

Emotivitate crescuta. Toate emotiile sunt hiperbolizate atunci cand nu suntem extrem de obositi – toate devin aproape imposibil de tinut sub control si ne afecteaza mai mult ca inainte.

Creste predispozitia la boli. Sistemul imunitar sufera atunci cand nu dormim si corpul nu are energie sa o dedice acestuia, pentru a-i asigura buna functionare.

Oboseala cronica poate duce chiar la deces.

Ignoram semnalele pe care ni le da corpul nostru. El ne avertizeaza ori de cate ori e o problema, dar suntem atat de ancorati in viata atat de trepidanta incat nu avem timp si nici obisnuinta sa il ascultam.

Somnul de frumusete nu e doar o expresie

Cand observ ca lucrurile ajung sa ma irite, realizez ca sunt foarte obosita si atunci spus Stop! si ma odihnesc. Dupa o ora, aceeasi problema nu mai pare sa fie deloc atat de grava cum era cu ceva vreme inainte.

Expresia “Somnul de frumusete”  nu a fost data la intamplare. In urma unor studii, s-a ajuns la concluzia ca persoanele care nu dorm bine sunt mai triste si deloc atractive. Lipsa somnului pe o perioada mai lunga duce la imbatranirea prematura.

Cu ani in urma, ma simteam vinovata ca dormeam mai mult. Acum sunt extrem de fericita ca pot face asta, iar rezultatele sunt minunate: mai multa energie, putere de concentrare, imunitate crescuta, piele frumoasa si o stare minunata.

Tu cate ore dormi pe noapte?

Foto: Alex Galmeanu