Hranirea optima a corpului, dar si a creierului, inca de la micul dejun, este esentiala pentru capacitatea de concentrare, pentru obtinerea claritatii si a energiei de-a lungul zilei. Exista destule optiuni excelente la micul dejun pentru sanatatea creierului, dar si unele pe care trebuie sa le eviti.
Mind Body Green prezinta 7 produse pe care nu este indicat sa le consumi dimineata. Sau macar sa incerci sa eviti abuzul:
1. Smoothie-uri din comert
Desi un smoothie e o varianta sanatoasa in sine si un mod facil de a-ti procura proteine din surse vegetale, sunt multe variante nesanatoase in comert, in special cele facute din fructe cu un nivel glicemic ridicat (banane si mango, de exemplu) si cele cu adaos de zahar. Un astfel de smoothie provoaca o crestere rapida a glicemiei, urmata de o prabusire dupa cateva ore, manifestata prin oboseala, anxietate si iritabilitate.
2. Prea multe fructe
Fructele bogate in antioxidanti sunt binevenite dimineata, dar bolurile pline care ar putea satura o familie intreaga trebuie evitate. Consumate in combinatie cu granola, fulgi de nuca de cocos si miere, pot creste mult glicemia.
3. Cafeaua cu mult zahar, lapte, frisca sau arome
Pentru multi, o ceasca de cafea e cel mai bun lucru de care au parte dimineata. Nu-i un lucru rau, dar daca ii adaugi zahar, lapte, frisca sau, mai rau, arome artificiale, o vei transforma intr-un declansator de inflamatii in organism. Iar studiile au demonstrat efectele nocive pe care inflamatia o are asupra organismului.
4. Cerealele cu adaosuri nocive
Nimic nu e mai usor de consumat repede dimineata decat cerealale. Insa tipul acestora poate avea implicatii importante asupra functionarii creierului de-a lungul zilei. Ideale sunt cerealele integrale, cu seminte si grasimi sanatoase si multe fibre. De multe ori, insa, cele cumparate din magazine ofera putini dintre acesti nutrienti si reprezinta o sansa ratata de a-i furniza creierului elementele care il stimuleaza la prima ora a zilei. Incearca sa-ti prepari singura un amestec sanatos de cereale care sa-ti creasca aportul nutritiv.
Ce NU mananc niciodata la micul dejun
5. Sendvisurile cu combinatii gresite
Un sendvis dimineata poate sa contina ingrediente sanatoase. Insa daca optezi pentru niste gustari mai satioase, precum un wrap sau un burrito cu carne, branza topita, ketchup si alte ingrediente nesanatoase, lipia poate furniza carbohidrati si amidonuri care nu sunt necesare. Mai bine mananci un ou sanatos, de la tara, tofu organic, legume bio precum rosii, castraveti, ardei, la care poti sa adaugi verdeturi proaspete si fasole neagra.
6. Iaurturi cu fructe
Fructele cu un continut glicemic redus, precum fructele de padure, sunt excelente pentru micul dejun, intrucat au multe fibre si polifenoli, dar si pentru ca ajuta microbiomul. Insa iaurturile cu fructe sunt pline de arome artificiale si au zahar adaugat, asa ca trebuie sa le eviti. Daca iti place iaurtul cu gust dulce, poti sa consumi iaurt simplu, natural, si sa adaugi in el putina scortisoara si un varf de lingurita de miere.
7. „Combinatia politistului”
Asta inseamna schema clasica a politistilor americani: gogosi si cafea. In Romania, acest duet nociv e intalnit in variantele covrig – cafea sau merdenea – cafea. Sunt produse ieftine, la indemana si usor de mancat, dar foarte nocive: gogosile sunt pline de carbohidrati rafinati si grasimi nesanatoase, deseori prajite in ulei refolosit, ceea ce impiedica creierul sa fie eficient si provoaca inflamatie in corp. Aceleasi efecte le au si celelalte produse de patiserie care vin cu un continut prea mare de sare. Iar cafeaua indulcita creste rapid glicemia, ducand apoi la prabusirea brusca a nivelului de energie.
Foto: Instagram/@martalozanop