Huffington Post a raportat ca un IQ mai mare este adesea asociat cu tendinta de a fi mai retras si mai introvertit, mentioneaza YourTango. „Unii dintre cei mai buni inventatori ai lumii sunt introvertiti. Considerati cei mai inteligenti oameni din lume, ei prefera sa fie singuri pentru a se concentra asupra muncii lor importante. Stimularea sociala ii impiedica sa gandeasca in profunzime si le distrage atentia”, se arata in articolul care prezinta studiul.
Cu toate acestea, oamenii de stiinta tind sa mentioneze ca este dificil sa masuram cu exactitate nivelul de inteligenta al cuiva, asa ca e sanatos sa pastram o doza de scepticism.
Un studiu publicat in British Journal of Psychology sugereaza ca oamenii inteligenti nu socializeaza la fel de mult si raporteaza niveluri mai ridicate de fericire.
Oamenii de stiinta spun ca lucrurile care ne fac fericiti acum sunt aceleasi lucruri care i-au facut fericiti pe oamenii din civilizatiile antice. Mai exact, potrivit psihologilor evolutionisti, Satoshi Kanazawa si Norman Li, stilul de viata „vanator-culegator” al stramosilor nostri a fost transmis si ne afecteaza satisfactia vietii.
Asadar, cercetatorii au analizat doi factori: densitatea populatiei si frecventa interactiunilor cu prietenii. Intr-un sondaj, ei au descoperit ca oamenii care locuiesc in zone foarte populate raporteaza niveluri mai scazute de fericire si satisfactie.
Interactiunile sociale frecvente cu prietenii aduc, de asemenea, o mare fericire auto-raportata. Cu toate acestea, studiile au descoperit ca persoanele cu niveluri de IQ mai ridicate au raportat un nivel mai scazut de satisfactie legat de a trai in zone populate si a socializa cu prietenii, in comparatie cu persoanele cu niveluri de IQ mai scazute.
Rezultatele sunt, de asemenea, opuse atunci cand examinam zonele rurale mai mici. Persoanele cu un IQ mai mare au raportat niveluri mai ridicate de satisfactie, comparativ cu cei cu un IQ mai scazut.
Ce legatura are asta cu stramosii nostri vanatori-culegatori?
Oamenii civilizatiei antice erau perfect fericiti si multumiti cu viata lor, pur si simplu urmandu-si instinctele. Socializarea era o necesitate pentru a supravietui, deoarece vanau si se adunau in grupuri. Acum, insa, nu mai e esential sa ne urmam pur si simplu aceste instincte; in schimb, suntem liberi sa ne oprim si sa gandim inainte de a actiona, iar a fi singur nu inseamna neaparat ca te simti singur.
Asa cum o spun oamenii de stiinta, „persoanele inteligente prefera sa socializeze mai putin pentru ca nu au nevoie de acel sentiment de apartenenta tribala pentru a da sens vietii lor”.
Deci, daca esti introvertit, nu trebuie sa te fortezi sa interactionezi cu ceilalti daca nu vrei. Nu trebuie sa mergi la petreceri doar de dragul de a merge, iar a doua zi sa te simti oribil. Experimenteaza si vezi ce se simte bine pentru tine. Poate o seara linistita cu 1-2 prieteni din cand in cand iti face mai bine decat o „petrecere nebuna” dupa care trebuie sa te recuperezi timp de trei zile.
Foto: Freepik.com