Recunosc ca desi iubesc natura si avem o conexiune puternica, atunci cand durerea fizica ma chinuie, vreau sa am cutia cu pastile aproape, sa stiu sigur ca suferinta va trece in cateva minute. Insa pastilele pentru durerile de cap frecvente, care ma chinuiau pe vremuri, precum si antiinflamatoarele pentru durerile menstruale mi-au sensibilizat stomacul, asa ca nu mai sunt la fel de dispusa sa intru in farmacie de fiecare data cand ma doare ceva.
Din fericire, am aflat intre timp ca leacurile pe care natura ni le pune la dispozitie pot fi la fel de eficiente, si pot trata o gama larga de afectiuni feminine – de la balonare si retentie de apa, pana la candida si dureri menstruale sau chiar menopauza.
Iata plantele pe care sa incepi sa le cauti de acum incolo, in functie de problemele de sanatate cu care te confrunti cel mai des:
Migrene
Spilcuta sau Iarba Fetei (cu denumirea stiintifica Tanacetum parthenium) este planta medicinala folosita inca din Antichitate pentru a trata migrenele puternice. Studiile clinice efectuate pe pacienti au demonstrat ca Spilcuta este eficienta nu numai in reducerea intensitatii durerilor de cap, ci si a simptomelor asociate cu acestea precum: greata, voma, ameteala, sensibilitate la lumina si la sunete puternice.
Candida
Oamenii de stiinta spun ca aceasta este o bacterie prezenta in mod natural in organism, insa este tinuta sub control de sistemul imunitar. Cand acesta scade, candida incepe sa cauzeze probleme suparatoare, printre care oboseala, dureri de cap, depresie, probleme de concentrare si probleme ale articulatiilor. Oregano este planta antimicrobiana care te va ajuta sa tii situatia sub control. O poti lua sub forma de capsule, de la plafar.
Sindromul premenstrual
Cu o saptamana inainte de sangerarea menstruala, nivelul estrogenului creste, cauzand simptome fizice, dar si emotionale. Verbina ajuta la echilibrarea hormonilor, la inducerea unei stari de bine, relaxand mintea si corpul. Pune 2-3 ml de tinctura de verbina intr-o jumatate de pahar de apa si consuma amestecul de 3 ori pe zi.
Durere menstruala intensa
Calinul (Viburnum opulus) este un antispasmodic care relaxeaza muschii uterini atenuand crampele si imbunatatind circulatia, lucru ce calmeaza durerile intense. 4-8 ml de tinctura intr-un pahar cu apa de trei ori pe zi te vor ajuta sa treci cu bine peste menstruatie.
Menopauza
Menopauza este scaderea graduala a productiei de estrogen pe masura ce femeia inainteaza in varsta. Simptomele includ bufeuri, insomnie, dureri musculare, anxietate, schimbari bruste de dispozitie. Semintele de schinduf cresc usor nivelul estrogenului astfel incat sa atenueze simptomele suparatoare. Totusi, nu apela la ele daca suferi de hipotiroidism sau crezi ca ai putea fi insarcinata.
Retentie de fluide
Potrivit studiilor, castana salbatica poate intari capilarele pentru a reduce retentia locala de apa. Evita sa combini acest remediu cu coagulante. Ia 1-4 ml de tinctura amestecata cu apa in fiecare zi.
Balonare
Menta (Mentha piperita) are actiune antispasmodica, reducand balonarea si incurajand digestia usoara. Totusi, evit-o daca suferi de reflux esofagian. Bea cate o cana de ceai de menta dupa fiecare masa.
Acnee
Cimbrul are actiune antibacteriana impotriva P.acnes, bacteria care provoaca acnee, si este si un tonic pentru sistemul imunitar. Infuzeaza cimbru uscat in 175 ml de apa fiarta, lasa sa se raceasca si spala-ti fata de doua ori pe zi cu infuzia obtinuta sau bea-o pe post de ceai. Evita administrarea interna daca esti insarcinata.
Si uleiul de galbenele te poate ajuta sa lupti impotriva bacteriilor care cauzeaza acneea.
Stres
Stresul cronic poate slabi sistemul imunitar, cauzand insomnie, anxietate si durere fizica la modul general. Lemnul dulce ajuta la echilibrarea hormonilor de stres. Il poti folosi sub forma de tinctura sau poti fierbe radacina in apa pentru a-l consuma sub forma de ceai.
Anxietate
Roinita este planta care lupta eficient impotriva anxietatii, deoarece induce o stare de relaxare, calmand mintea. Reduce de asemenea tensiunea si imbunatateste starea de spirit. Infuzeaza doua lingurite de roinita uscata in 175 ml de apa fiarta. Bea ceaiul obtinut de 3 ori pe zi sau inainte de culcare. Evita administrarea interna daca suferi de hipotiroidism.
Foto: Shutterstock.com