Ce reprezinta conceptul de meal prep. Care sunt principalele avantaje si dezavantaje

1
De Alice Papuc
31 mai 2023

Daca nu mai stii ce sa mananci si ajungi in fiecare seara sa comanzi, s-ar putea sa ai nevoie de putin mai mult control asupra meselor tale.

Conceptul de meal prep nu este intocmai nou, insa tinde sa capete amploare in ultimii ani. Pe buna dreptate, acesta poate fi aliatul tau, mai ales atunci cand timpul tau este unul limitat.

Cum sa treci peste dependenta de social media

Ce reprezinta conceptul de meal prep?

Pe romaneste, conceptul de meal prep presupune pregatirea meselor in avans, pentru cateva zile. Mai cu seama, iti aloci cateva ore dintr-o zi libera (de exemplu, duminica) pentru a putea sa iti pregatesti mesele pentru urmatoarele 4-5 zile. Iti pregatesti un plan si te gandesti la tot ceea ce vei consuma: de la mic dejun, la pranz, cina si chiar si gustari. In acest fel, ai mancare sanatoasa pregatita pentru zilele de lucru, in care tinzi sa nu ai timp sau sa ai alte prioritati.

Care sunt principalele avantaje atunci cand iti prepari mesele in avans?

Avantajele sunt multiple, iar cele mai importante pot fi acestea:

Scapi de dilema “ce mananc diseara”

Ai intotdeauna mesele pregatite si scapi de clasica intrebare “oare ce mananc diseara”. Esti mai putin tentata sa comanzi fast food sau sa te opresti la prima patiserie pe care o vezi.

Esti mai atenta la cantitati

In acceptiunea sa moderna, conceptul de meal prep nu presupune doar prepararea mancarii, ci si proportionare acesteia. Ai mai mult control asupra mancarii pe care o consumi si poti evita acea senzatia de “plin” dupa masa.

Eviti rontaitul dintre mese

Stii deja cum rontaitul dintre mese poate fi mai caloric decat o masa in sine. Atunci cand iti pregatesti mesele in avans, alegi gustari mult mai sanatoase si mai satioase. Eviti sa rontai necontrolat sau sa cumperi pungi de chips-uri.

Considerentele financiare

Unul dintre cele mai importante avantaje la meal prep este acela ca ajungi sa economisesti bani. Stii deja ce alimente trebuie sa cumperi pentru mesele tale, nu mai comanzi mancare la munca sau acasa, nu mai cumperi prajituri sau sucuri. Toate acestea isi vor pune amprenta asupra bugetului tau intr-un mod pozitiv.

Mai mult decat atat, esti mult mai in control cu bugetul tau. Stii deja ce suma trebuie sa aloci pentru cumparaturi saptamanale si nu mai ai “surprize” la casa de marcat.

Iti este mai usor sa slabesti

Atunci cand nu ai tentatii in jurul tau, este mai usor sa te tii de planul tau alimentar si, in consecinta, sa slabesti.

Victoria Beckham: „E o atitudine de moda veche, sa vrei sa fii slaba”

Exista si dezavantaje in ceea ce priveste conceptul de meal prep?

Bineinteles, prepararea meselor in avans poate presupune si anumite dezavantaje. Iata cateva dintre acestea:

Ziua de gatit se poate simti ca o corvoada

Chiar daca economisesti mult timp in cursul saptamanii, poti sa ajungi sa simti ca ziua in care gatesti este o zi pierduta. Incearca sa faci din acest timp unul cat mai placut: asculta un audiobook, toarna-ti un pahar de vin, discuta cu cineva drag (chiar si la telefon).

Uneori poti sa simti ca meniul devine “anost”

Bineinteles, vor exista si momente in care o sa ai anumite pofte. Se poate intampla sa te plictisesti de ceea ce ai pregatit in avans si sa simti ca totul este “anost”.

Tu ai incercat sa iti prepari mesele in avans? Ti-ai gasit echilibrul in acest stil?

Foto: freepik.com