Cum alegi un sapun de maini hidratant care intinereste pielea: Ce ingrediente trebuie sa contina

1
De Maria Constantin
5 iun. 2023

Multe lotiuni de corp si sampoane, dar si sapunuri pentru maini, pot fi prea agresive pentru piele.

Trebuie sa ne evaluam arsenalul de produse de curatare a pielii ca sa ne asiguram ca folosim ceea ce este mai bun, indiferent de zona corpului pe care le aplicam. Iar mainile sunt intotdeauna primele care intra in contact cu aceste produse.

Ne spalam mainile de mai multe ori pe zi. Si cu toate acestea, nu intotdeauna acordam cea mai mare atentie produselor de ingrijire pentru maini. Se intampla des ca sapunurile de maini sa iasa din atentia noastra, desi n-ar trebui.

Un produs care usuca pielea poate face mult rau. Cel mai mare organ al corpului, pielea este complexa si multifunctionala. E alcatuita din mantaua acida (termen care se refera la natura acida a pielii), bariera hidratanta, microbiomul pielii si are chiar si un sistem imun, scrie Mind Body Green.

Cand totul functioneaza bine, poate neutraliza daunele serioase, reduce inflamatia din organism si pastreaza hidratarea.

5 creme reparatoare pentru maini uscate, cu aspect imbatranit

Pielea este rezilienta, dar poate fi inflamata de multi factori de stres din mediu, precum produsele care irita pielea.

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poti face este sa folosesti sapunuri agresive, precum cele cu sulfati. Acestea dizolva lipidele naturale ale pielii si ii pot altera microbiomul, afectand si pH-ul pielii.

Astfel de schimbari pot duce la uscarea pielii, la linii fine, pete, aspect creponat al pielii si alte semne de imbatranire.

La ce sa fii atenta cand alegi un sapun de maini

Exista cateva elemente-cheie la care sa te uiti cand cumperi un sapun de maini si fiecare element are acelasi obiectiv simplu: protejarea si hranirea barierei de protectie a pielii.

Surfactanti prietenosi

Surfactantii, numiti si tenside, sunt substante tensioactive, care micsoreaza tensiunea superficiala a lichidelor, favorizand dispersia altor substante care in mod normal nu se dizolva in lichidul respectiv. In general, e bine sa nu folosesti sulfati – nu sunt neaparat toxici, dar pot afecta serios pielea. E mai bine sa optezi pentru surfactanti obtinuti din plante sau din resurse biodegradabile. Daca vezi asa ceva pe eticheta, este in regula: lauroil metil isetionat de sodiu, cocoil izetionat de sodiu, cocamidopropil, metil oleoil taurat de sodiu.

Rutina de ingrijire si tratament pentru maini uscate recomandata de un dermatolog

Umectanti si emolienti hidratanti

Produsele de curatare ar trebui sa contina ingrediente de hidratare care sa ajute la refacerea stratului hidratant al pielii. Acestea pot ameliora efectele agentilor de curatare, hranind pielea:

– glicerina
– Aloe vera
– uleiuri naturale, precum cel din seminte de moringa, jojoba, cocos, avocado si de masline
– extracte de ovaz
– miere
– Squalane

Antioxidanti

Acesti compusi minunati lupta cu radicalii liberi si ajuta pielea sa ramana sanatoasa, sa evite stresul oxidativ si protejand-o de agresiunile externe. Antioxidantii pot fi adaugati in orice formula, inclusiv in cele ale produselor pentru spalarea mainilor, alaturi de:

– coenzima Q10
– vitamina E
– fructe si extracte de plante

Ingrediente care sprijina microbiomul pielii

Microbiomul pielii este un element esential al functionarii pielii, la fel si ingredientele care ar trebui sa faca parte din orice rutina de ingrijire a pielii:

– prebiotice: sunt nutrienti esentiali cu care organismele de pe pielea noastra se hranesc si care sustin un ecosistem infloritor. Exista multe optiuni din care sa alegem, dar sunt preferabile cele marine, minerale, zaharuri derivate din plante si extracte de ovaz.

– postbiotice: sunt bioproduse benefice ale organismelor care traiesc pe piele si care, din pacate, din cauza stilului modern de viata, le-am pierdut. Progresele recente in ingrijirea biolotehnologica ale pielii ne arata ca putem identifica anumite produse secundare, le putem reproduce si apoi le putem introduce in ingrijirea pielii pentru a le replanta pe piele. Pentru postbiotice cautati fermenti precum cel de lactobacil.

In concluzie, asa cum e important sa gasesti produse de calitate pentru curatarea fetei, este necesar sa folosesti un sapun de calitate pentru maini. Si sa cauti sa folosesti mereu o crema de maini, de preferat una bogata in ingrediente cu efect anti-imbatranire.

Foto: depositphotos.com