8 motive pentru care te simti atat de emotiva si ce poti face pentru a gestiona situatia

1
De Alice Papuc
14 iun. 2023

De cele mai multe ori, persoanele emotive isi ingroapa emotiile, sperand ca timpul le va rezolva pe toate. Chiar daca timpul are rolul lui, este nevoie sa inveti sa lucrezi cu tine si sa gestionezi ceea ce simti.

Esti o persoana emotiva si nu stii de ce te simti in acest fel? Te simti adesea coplesita? In acest articol iti prezint 8 motive pentru care simti emotiile atat de puternic. Vei putea identifica anumiti factori si vei obtine claritate.

Stresul

Atunci cand esti stresata, tinzi sa devii mult mai emotiva decat in mod normal. Simti cum esti coplesita de emotii si nu stii cum sa gestionezi situatia. Acest lucru este confirmat inclusiv de specialisti, printr-un studiu desfasurat in anul 2018. Mai exact, specialistii sustin ca nivelul crescut de stres conduce catre cresterea emotiilor negative, precum anxietatea, depresia sau furia.

Dereglarile hormonale

Orice femeie care a suferit vreodata de sindromul premenstrual poate confirma cat de emotiva devine in perioada respectiva. Si acesta este doar un exemplu. Dereglarile hormonale te fac sa simti tot felul de emotii. Mai mult decat atat, nivelul tau de cortizol poate fi unul crescut, ceea ce te face sa resimti stres si oboseala.

Nu ai o dieta sanatoasa

Dieta ta iti afecteaza inclusiv emotiile. Atunci cand mananci junkfood si nu ai grija de tine, te simti rau, atat fizic, cat si mental. Ai grija sa incluzi in alimentatia ta fructe si legume proaspete.

Lipsa sportului

Cercetatorii au demonstrat in nenumarate randuri cat de important este sa faci miscare: atat pentru corpul tau, cat si pentru sanatatea mintala. Mai mult decat atat, este demonstrat stiintific faptul ca activitatea fizica reprezinta cel mai bun remediu pentru depresie.

Acestea fiind spuse, atunci cand te simti emotiva si nu stii ce sa mai faci pentru a te simti mai bine, incearca sa iesi la alergat, sa mergi la sala sau la bazin. Vei ramane uimita de cat de terapeutica poate fi o ora de exercitii.

Odihna insuficienta

Odihna insuficienta te va face sa resimti mai multe emotii negative si sa nu stii cum sa le gestionezi. Este un lucru firesc: atunci cand nu dormi suficient, nu iti odihnesti nici corpul, nici mintea. Prioritizeaza-ti somnul si momentele in care te odihnesti si te deconectezi de la tot. Inclusiv de la social media!

Burnout

In acelasi sens, este firesc ca atunci cand suferi de burnout sa nu iti poti gestiona emotiile. Lucrurile din jurul tau par mult mai grave decat sunt in realitate iar tu esti mult prea epuizata pentru a te ocupa de ele. Nu poti exprima ceea ce simti si tot ce ai nevoie sa faci este sa te retragi. Acest fenomen este des intalnit in cazul persoanelor care sufera de burnout, mai ales din punct de vedere emotional.

3 solutii care amelioreaza sindromul burnout

Consumul de alcool

Este firesc sa nu te mai simti stapana asupra emotiilor tale atunci cand consumi alcool, mai ales daca faci din acest lucru un exces. Consuma alcool in cantitati moderate si intr-un mod cat mai responsabil cu putinta.

Genetica

Genetica are si ea un rol esential in ceea ce priveste gestionarea emotiilor. Studiile au demonstrat ca oamenii au o predispozitie genetica pentru anumite emotii. Acestea fiind spuse, daca te simti o persoana emotiva, arunca o privire si la cei din familia ta: poate ca mama, bunica sau tatal tau experimenteaza sentimente similare cu ale tale.

Foto: depositphotos.com