Ochii nostri pot fi indicatori pretiosi ai starii noastre de sanatate. Semnele precum roseata, umflarea, vederea incetosata, modificarile culorii irisului sau pupilei, inrosirea vaselor de sange, pungile sau cearcanele sub ochi si stralucirea ochilor pot oferi indicii importante cu privire la problemele de sanatate sau afectiunile care pot necesita atentie medicala.
Culoarea ochilor si starea de sanatate
Desi nu poti prezice 100% calitatea vederii doar pe baza culorii ochilor, unele studii sugereaza ca anumite riscuri de sanatate pot fi legate de culoarea ochilor. De exemplu, o analiza publicata in 2022 in revista Cancer Causes and Control a constatat ca ochii albastri sau de culoare deschisa sunt asociati cu un risc mai mare de doua tipuri comune de cancer de piele, carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase (dar nu si melanomul), decat ochii caprui inchis.
Ochii albastri pot fi mai sensibili la lumina
Persoanele cu ochi albastri au o diminuare a pigmentului de melanina in stratul frontal al irisului, ceea ce face ca lumina sa se imprastie si sa absoarba unele dintre lungimile de unda mai lungi ale luminii care intra. Mai multe studii au analizat cantitatea de lumina difuza care intra in ochii persoanelor cu diferite culori ale ochilor. Acestea au descoperit ca persoanele cu ochi albastri deschis, in comparatie cu alte culori de ochi, aveau semnificativ mai multa lumina difuza in interiorul ochiului, ceea ce poate duce la orbire sau sensibilitate”, explica Usiwoma Abugo, MD, purtator de cuvant al Academiei Americane de Oftalmologie.
Cele mai interesante lucruri pe care nu le stiai despre culoarea ochilor
Ochii de culoare deschisa sunt legati de un risc mai mare de aparitie a unor tipuri de cancer
Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca cei cu ochi albastri sau verzi au un risc mai mare de melanom uveal – stratul mijlociu al ochiului, care include irisul – decat persoanele cu ochi mai inchisi la culoare.
Pe langa faptul ca ai pielea si ochii deschise la culoare, alti factori de risc pentru aceasta boala includ anumite afectiuni medicale, inclusiv melanocitoza oculara congenitala sau melanocitomul ocular, sau un istoric familial de melanom uveal, cauzat, de obicei, de mutatia unei gene numita BAP1.
Ochii caprui sunt asociati cu putine sau chiar deloc riscuri pentru sanatate
Un studiu publicat in 2000 a constatat ca persoanele cu ochi caprui au un risc mai mare de a dezvolta cataracta si, prin urmare, ar trebui sa-si protejeze ochii de expunerea directa la lumina soarelui. Totusi, deocamdata nu exista studii recente care sa coroboreze acest lucru si sunt necesare mai multe cercetari pentru a stabili o legatura semnificativa.
In general, toata lumea ar trebui sa se asigure ca poarta ochelari de soare care blocheaza 100% razele UV atunci cand se afla in aer liber pentru a minimiza sansele de a dezvolta cataracta si alte boli oculare”, recomanda Abugo.
Ochelarii de soare – Accesoriul pe care ar trebui sa il porti tot anul
Alte semne pe care le dau ochii in legatura cu starea ta de sanatate
Roseata ochilor
Roseata ochilor poate fi un semn al iritatiei sau inflamatiei. Cauzele comune pot include alergii, infectii oculare, oboseala oculara sau expunerea prelungita la lumina intensa. Totusi, roseata persistenta sau severa poate indica probleme mai grave, cum ar fi conjunctivita, uveita sau chiar glaucomul. Este important sa consulti un medic oftalmolog pentru evaluare si tratamentul adecvat.
Umflarea ochilor
Acesta poate fi rezultatul retentiei de apa sau inflamatiei. Oboseala, alergiile sau o dieta bogata in sare pot contribui la umflarea ochilor. Cu toate acestea, in unele cazuri, umflarea poate fi un simptom al unei probleme de sanatate mai grave, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau sindromul de oboseala cronica. Daca umflarea este persistenta sau insotita de alte simptome neobisnuite, este recomandat sa consulti un specialist.
Modificari ale culorii irisului sau pupilei
Modificari in culoarea irisului sau a pupilei pot fi semne ale unor afectiuni serioase. De exemplu, o schimbare brusca a culorii irisului poate indica glaucom, iar dilatarea sau constrictia anormala a pupilei poate fi un semn al unei afectiuni neurologice sau al unei leziuni cerebrale. Este crucial sa consulti imediat un medic daca observi astfel de modificari.
Inrosirea vaselor de sange din jurul ochilor
Aceasta poate fi cauzata de traumatisme minore sau iritatii locale, cum ar fi frecarea excesiva a ochilor sau utilizarea lentilelor de contact necorespunzatoare. Totusi, inrosirea persistenta sau recurenta a vaselor de sange poate fi un semn al hipertensiunii arteriale, alergiilor severe sau chiar al unei infectii oculare. Acorda atentie acestei simptomatologii si consulta un medic daca persista sau se inrautateste.
Pungile sau cearcanele sub ochi
Pungile sau cearcanele pot fi rezultatul oboselii, lipsei de somn sau alergiilor. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, asociate cu retinopatia diabetica, hipotiroidismul sau alte afectiuni medicale. Un medic poate stabili diagnosticul corect.
Vederea incetosata sau modificata
Daca observi ca vederea ta devine incetosata, neclara sau ca ai dificultati in focalizarea obiectelor, ar putea fi un semn de probleme oculare precum astigmatismul, miopia sau cataracta. Totusi, vederea incetosata sau modificata poate fi, de asemenea, asociata cu probleme de sanatate mai grave, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau chiar tumori cerebrale.
Cele mai bune sub 50 de lei: masti de ochi pentru reducerea cearcanelor, pungilor si liniilor fine
Este intotdeauna recomandat sa consulti un medic oftalmolog sau medicul de familie daca observi semne sau simptome neobisnuite in legatura cu ochii tai. O abordare preventiva si o monitorizare atenta a sanatatii ochilor pot contribui la mentinerea unei vederi sanatoase si a unei stari de sanatate buna.
Foto: depositphotos.com