5 moduri de a construi incredere de sine, caramida cu caramida – ca sa traiesti viata pe care ti-o doresti

1
De Teodora Tirca
23 iun. 2023

Unii oameni se nasc cu o incredere de sine naturala sau poate se pricep foarte bine sa disimuleze. Dar sunt si oameni care au muncit zi de zi la construirea increderii in propria persoana.

Sa fii increzator inseamna sa crezi in abilitatile, alegerile si valorile tale. Increderea vine din interiorul tau si se simte ca o cunoastere interioara a punctelor tale forte si a punctelor slabe, in timp ce ai o imagine de sine pozitiva.

„Increderea in sine vine din informatiile si ideile pe care le primim de-a lungul vietii, care sustin o perspectiva pozitiva despre noi insine”, spune pentru MindBodyGreen psihoterapeutul licentiat Rameya Shanmugavelayutham. „Adesea, ne incepem calatoria prin lumea exterioara cu o abundenta de incredere in sine. Gandeste-te la un copil care se simte increzator si isi asuma riscuri, cum ar fi sa sara din leagan sau sa danseze fara grija in fata unei multimi. Cand un copil este validat si incurajat, el isi intareste sentimentul de sine si incepe sa detina scheme cognitive care ii confirma ca este demn, valoros, frumos, inteligent etc.”

In timp ce multi oameni au un sentiment puternic de incredere in timpul copilariei, mai tarziu viata le arunca in fata provocari care le diminueaza credinta ca se pot baza pe ei insisi. Atunci cand nu ai incredere in tine, simti ca nu poti face fata criticilor altora, ca nu esti capabila sa reusesti si chiar ca nu poti avea incredere in cei din jur.

Ce cauzeaza stima de sine scazuta?

Asa cum poti sa construiesti o imagine de sine pozitiva, exista si lucruri care o pot eroda. Potrivit psihoterapeutului citat anterior, felul in care oamenii interactioneaza si sunt vazuti de cei din jur, pe langa tranzitiile dificile din copilarie, adolescenta si varsta adulta, pot duce la o stima de sine scazuta si o lipsa de incredere in propria persoana.

3 lucruri simple care mi-au imbunatatit drastic increderea de sine

Ea spune ca unii factori care pot contribui la o imagine de sine negativa includ:

Parinti care sunt excesiv de critici
Parinti care limiteaza explorarile copilului
Senzatia ca esti respins de semenii tai
Dificultati de tranzitie catre ideea de „adult”, asa cum a fost construita de societate
Reprezentari media si date din lume despre ceea ce este „ideal” la o persoana

Cele mai eficiente moduri de a construi increderea de sine

1. Observa cand si cum ai inceput sa nu mai ai incredere in tine

Sa descoperi de unde a pornit scaderea stimei de sine poate oferi o harta a reconstruirii increderii. Incepe prin auto-reflectie si scris in jurnal. Incearca acest exercitiu pentru a descoperi posibilele cauze ale neincrederii in persoana ta:

  • Timp de o saptamana, inregistreaza orice ganduri sau cuvinte care denota lipsa de incredere, in orice situatie ar aparea.
  • Pentru fiecare astfel de gand, intreaba-te: „Cine sau ce ti-a spus asta? Cum ai ajuns sa crezi asta despre tine?”.
  • Decide daca vrei sa-i permiti acelei voci sa aiba autoritate asupra gandurilor tale in aceasta etapa a vietii.
  • Inregistreaza-ti reactiile si creeaza un plan de actiune pentru a depasi aceasta stare.

2. Intelege ce inseamna pentru tine increderea de sine

Fa-ti timp pentru a constientiza cum se simte increderea in corpul tau. O intrebare pe care poti sa ti-o pui este: „Cum stiu ca am atins un nivel satisfacator de incredere in mine?”. Poate pentru tine asta inseamna sa ai mai mult curaj sa-ti spui ideile la serviciu. Sa porti in sfarsit acea tinuta care iti place, sa-i marturisesti cuiva ca il placi, sa abordezi oameni si sa-ti faci noi conexiuni. Definitia increderii e diferita pentru fiecare dintre noi, asa ca nu trebuie sa aiba sens decat pentru tine.

3. Traieste in acord cu tine

Daca folosesti frecvent cuvantul „ar trebui” (de exemplu, ar trebui sa fiu casatorita pana la 30 de ani, ar trebui sa am o casa pana anul viitor sau ar fi trebuit sa stiu cutare lucru pana acum etc.), fa un pas inapoi si reflecteaza. De unde vine acest „ar trebui”?

Multi „trebuie” provin din asteptari culturale sau familiale, asa ca este util sa te intrebi mereu: „asta imi doresc cu adevarat pentru mine?”.

Ai puterea de a-ti trai viata asa cum vrei. Cu cat iei mai multe decizii aliniate cu adevaratul tau sine si cu dorintele tale, cu atat vei deveni mai increzatoare in luarea deciziilor.

Daca raspunzi cu „DA” la aceste 15 intrebari, s-ar putea sa fii o persoana narcisista

4. Incepe cu pasi mici

Prea multe schimbari deodata te-ar putea coplesi. Cel mai bine e sa incepi cu pasi mici – atata timp cat incepi.

Shirin Eskandani, life coach si fondator al Wholehearted Coaching, spune pentru MindBodyGreen ca o modalitate de a-ti construi increderea in sine este sa-ti faci mici promisiuni zilnice pe care sa le respecti. De exemplu, promite-ti sa te trezesti cu 30 de minute mai devreme in cazul in care vrei sa devii o persoana matinala, sa-ti faci patul imediat dupa trezire sau sa faci o scurta plimbare prin cartier. Atunci cand respecti aceste mici promisiuni, creierul iti transmite mesajul ca te poti baza pe tine insati – esti o persoana de incredere. Iar asta iti creste si increderea in tine.

5. Adopta un mod de gandire orientat spre evolutie

O mentalitate orientata spre evolutie te incurajeaza sa explorezi dincolo de abilitatile si cunostintele tale actuale, pastrand deschisa posibilitatea de imbunatatire. In loc sa folosesti expresii precum „Nu sunt increzatoare”, adauga „inca”, ceea ce transforma vechea credinta in „Nu sunt inca asa, dar voi fi”. Acest lucru ii arata creierului tau ca te pregatesti sa fii asa cum iti doresti.

Un studiu din 2019 a constatat ca mentalitatea orientata spre crestere si evolutie a dus la note mai bune la matematica pentru liceeni, iar performantele lor s-au imbunatatit si mai mult atunci cand elevii au pus in practica principiul lui „inca”. Asa ca merita sa explorezi si tu aceasta noua mentalitate.

Foto: Instagran/@svetlanabjelan