Aceste 9 cauze comune ale sforaitului te pot ajuta sa iti dai seama care este problema ta si cum o poti remedia.
1. Anatomia gatului sau pozitia maxilarului
Uneori, anatomia corpului nostru ne poate afecta calitatea somnului. O pozitie incorecta a maxilarului poate cauza sforaitul in timpul somnului. In aceste cazuri, este recomandata consultarea unui specialist in ortodontie pentru a obtine un dispozitiv oral special conceput pentru a mentine maxilarul intr-o pozitie corecta si a imbunatati fluxul de aer in timpul somnului.
2. Probleme ale sinusurilor sau deviatia de sept
Sinuzita cronica sau deviatia de sept pot provoca obstructii ale cailor respiratorii si sforait. In astfel de cazuri, un tratament adecvat pentru problemele sinusale, cum ar fi administrarea de antibiotice sau interventia chirurgicala, poate ajuta la ameliorarea sforaitului.
Cum te influenteaza sforaitul partenerului: 4 efecte indirecte asupra sanatatii tale
3. Apneea in somn
Apneea in somn este o afectiune mai grava in care respiratia se opreste si incepe repetat in timpul somnului. Aceasta poate fi o cauza serioasa a sforaitului si necesita evaluarea si tratamentul de catre un medic specialist.
4. Excesul de greutate si grasimea in zona gatului
Excesul de greutate si acumularea de grasime in zona gatului pot contribui la sforait. Pentru a reduce sforaitul in aceste cazuri, este recomandat sa adopti un stil de viata sanatos, care include o alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate pentru a pierde in greutate. Acest lucru poate ajuta la reducerea presiunii asupra cailor respiratorii si la imbunatatirea calitatii somnului.
5. Stres si oboseala
Una dintre acele cauze comune ale sforaitului care apare la multe persoane. Stresul si oboseala pot contribui la relaxarea excesiva a muschilor gatului si la aparitia sforaitului. Este important sa ai un program regulat de odihna si te asiguri ca somnul tau este de buna calitate.
Cea mai sanatoasa pozitie de somn – medicii o recomanda in special pentru femei
6. Alergiile si congestia nazala pot fi cauze comune ale sforaitului
Alergiile sezoniere sau congestia nazala pot determina infundarea cailor respiratorii si, implicit, sforaitul. Foloseste antihistaminice sau picaturi nazale decongestionante pentru a reduce congestia si pentru a facilita respiratia.
7. Consumul excesiv de alcool sau de sedative
Consumul excesiv de alcool sau de sedative inainte de culcare poate relaxa excesiv muschii gatului si ai limbii, determinandu-i sa blocheze partial caile respiratorii si sa provoace sforait. Limiteaza consumul de alcool si evita sedativele inainte de somn pentru a reduce sforaitul.
8. Fumatul
Fumatul poate irita caile respiratorii si poate determina inflamatii, ceea ce duce la sforait. Renunta la fumat pentru a reduce simptomele de sforait si pentru a imbunatati sanatatea in general.
9. Varsta
Sforaitul apare in special dupa inaintarea in varsta, caci muschii din jurul gatului tind sa isi piarda din tonus. Muschii gatului slabiti pot determina caile respiratorii sa se colapseze partial in timpul somnului, cauzand sforait. Pentru a preveni acest lucru, include in rutina ta sportiva si exercitii dedicate acestei grupe de muschi. Efectuarea exercitiilor de intarire a muschilor gatului si limbii poate ajuta la reducerea sforaitului.
Trucul scandinav pentru un somn odihnitor, viral pe TikTok
Sforaitul poate fi o problema deranjanta si afecteaza calitatea somnului atat a celui care sforaie, cat si a partenerului sau de viata. Este esential sa identificam cauza sforaitului pentru a putea aplica metode eficiente de remediere. Totusi, daca sforaitul persista sau devine sever, este recomandata consultarea unui medic specialist pentru un diagnostic si tratament adecvat.
Foto: depositphotos.com