Romanii beneficiaza de analize gratuite pentru diagnosticarea Bolii Cronice de Rinichi, incepand cu 1 iulie

1
De Gavrila Alina
8 iul. 2023

Incepand cu 1 iulie 2023, populatia adulta din Romania beneficiaza gratuit de cele doua teste de laborator. Aceste teste diagnosticheaza corect Boala Cronica de Rinichi.

Decontarea
investigatiilor la recomandarea medicilor

Este vorba despre rata de filtrare glomerulara estimata si raportul alumina-creatinina in urina. Noul Contract Cadru de acordare a serviciilor medicale si normele de aplicare subsecvente prevad decontarea investigatiilor la recomandarea medicilor.

Vorbim despre medicide familie, nefrologi, medici din alte specialitati clinice, precum diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, medicina interna.

Boala cronica de rinichi nu doare

”Este un ucigas tacut. Din acest motiv, numeroase cazuri raman fara diagnostic, desi investigatiile necesare sunt simplu de realizat. Ministerului Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si-au propus sa schimbam aceasta realitate. Iar viata sa se schimbe pentru cei aproape 2 milioane de romani care traiesc cu acest diagnostic. Astfel, din 1 iulie populatia adulta beneficiaza gratuit de analizele recomandate de ghidurile internationale pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi. Analizele: rata de filtrare glomerulara estimata si raportul alumina-creatinina in urina, ca parte din pachetul de baza de servicii medicale. Din luna iulie, oricine isi face un set de analize medicale, in cabinetul medicului de familie, primeste aceste doua teste. Astfel fiecare pacient va sti daca are un diagnostic de boala cronica de rinichi. Depistarea precoce a acestei afectiuni putand sa faca diferenta dintre viata si moarte. Atat de simplu si la indemana oricui!” a declarat prof. univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sanatatii.

Doar 1 din 10 persoane cu boala cronica de rinichi este diagnosticata timpuriu, cand progresia bolii poate fi incetinita

Peste 10% din populatia Romaniei traieste cu boala cronica de rinichi, o afectiune care prezinta simptome abia in stadiile avansate. Principalii factori de risc ai BCR sunt bolile cardiovasculare, hipertensiunea si diabetul zaharat. Din cauza lipsei de simptome in etapele initiale ale bolii, pacientii isi primesc diagnosticul abia in stadiile avansate. In acest stadiu evolutia bolii nu poate fi incetinita si exista complicatii cardiovasculare si renale.

„Prin decontarea acestor analize am facut un pas important in prioritizarea Bolii Cronice de Rinichi in intreg sistemul de sanatate. Iar pacientii cu aceasta afectiune au sansa la o viata mai lunga si mai buna. Salutam masurile luate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Acestea faciliteaza diagnosticul in stadii precoce a bolii cronice de rinichi, astfel incat progresul bolii sa poata fi incetinit. De asemenea, riscul renal si cardiovascular esteredus in cazul acestor pacienti. Facem, de asemenea, apel, in special la persoanele cu varsta de peste 40 ani si la pacientii cu boli cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat sa vorbeasca cu medicul lor de familie sau cel curant pentru a le fi recomandate gratuit cele doua analize necesare pentru diagnosticul bolii cronice de rinichi: rata de filtrare glomerulara estimata si raportul alumina-creatinina in urina. Astfel ne asiguram ca toti cei care traiesc cu acest diagnostic beneficiaza devreme de interventiile medicale de care au nevoie.a declarat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, PresedinteleSocietatii Romane de Nefrologie.

Analiza gratuite pe baza biletului de trimitere

Pe baza biletului de trimitere se vor efectua gratuit dozajele privind rata de filtrare glomerulara estimata si raportul alumina-creatinina urinara. Medicul de familie sau cu alta specialitate clinica (nefrologie, diabet, nutritie si boli metabolice, cardiologie, medicina interna) poate emite bilete.

„Medicul de familie este primul contact al pacientilor atunci cand au probleme de sanatate. Tot el este cel care in indruma ȋn procesul de preventie si depistare precoce a unor afectiuni cronice grave. Ne bazam pe sprijinul autoritatilor pentru a ne oferi cat mai multe instrumente care sa ne ajute ȋn misiunea noastra. Misiune de a ne mentine pacientii sanatosi si de a minimiza riscurile unor afectiunisuplimentare. Ȋn cazul BCR, am primit, incepand cu data de 1 iulie, un instrument valoros. Este vorba de decontarea a doua analize vitale pentru depistarea timpurie a bolii. Analize care ne permit sa intervenim devreme in evolutia acestei boli, care are un impact devastator asupra vietii pacientilor nostri. Astfel ne protejam si mai mult pacientii impotriva impactului negativ asupra sanatatii generat de boala cronica de rinichi., a declarat Dr. Dina Mergeani, Presedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Comunitatea stiintifica si autoritatile nationale continua astfel demersurile de informare in ce priveste boala cronica de rinichi.Astfel, atrag atentia asupra factorilor principali de risc pentru aceasta afectiune medicala. De asemenea, si asupra importantei evaluariiconstante a starii de sanatate a rinichilor in cabinetul medicului de familie. Bolile cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul sunt frecvente si pot afecta grav rinichii. Evalueaza gratuit starea rinichilor tai la medicul de familie!”. Acesta este mesajul campaniei nationale de informare si constientizare initiata pe 9 martie in contextul Zilei Mondiale a Rinichiului.

Despre Boala Cronica de Rinichi

Boala cronica de rinichi (BCR) este o afectiune grava, determinata de anomalii ale structurii sau functiei rinichilor. Boala are o evolutieprogresiva, pe o perioada de ani sau luni. Desi este ireversibila, evolutia poate fi incetinita sau chiar oprita printr-un diagnostic si tratament precoce. Boala este clasificata in 5 stadii.

Boala cronica de rinichi (BCR): in 2022 este a 10-a cauza de mortalitate din lume. Pana in 2040 este estimat ca va deveni a 5-a cauza de mortalitate

Boala cronica de rinichi afecteaza aproape 850 de milioane de oameni din intreaga lume

Cu 80% mai mult decat numarul celor care suferade diabet. De 10 ori mai mult decat cei care sufera de cancer. Este, in prezent, a 10-a cauza de mortalitate din lume. Conform statisticilor in crestere de la an la an, va deveni a 5-a cauza de mortalitate pana in 2040.

Diagnosticul si interventia precoce in boala cronica de rinichi sunt esentiale si salveaza viata pacientilor.

In boala cronica de rinichi diagnosticul si interventia in stadiile incipiente ale bolii sunt etape esentiale pentru salvarea vietiipacientilor. Diagnosticul bolii se realizeaza prin doua teste de laborator: rata de filtrare glomerulara estimata (RFGe), raportul alumina-creatinina in urina (RACu).