Cum poti preveni si trata infectiile vaginale in timpul verii. Simptomele pot fi cauzate de caldura

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 iul. 2023

Pe masura ce sezonul calduros inainteaza, aduce si potentiale probleme ale zonei intime. Totul din cauza temperaturilor ridicate si a umezelii, care creeaza un teren propice pentru bacterii si ciuperci, ceea ce duce la infectii.

Transpiratia excesiva si uscarea inadecvata pot provoca disconfort si iritatii in zona intima. Infectiile vaginale apar mai frecvent vara din acest motiv.

De la musafiri nepoftiti, precum bacteriile aparute din cauza umiditatii si caldurii crescute, la ciuperci cauzate de practicile de igiena, cum ar fi purtarea de haine ude pentru perioade prelungite, toate acestea duc la o serie de provocari pentru sanatatea vaginala. Dr. Sushruta Mokadam, consultant obstetrician, a oferit cateva sfaturi pentru healthshots.com, prin care putem sa prevenim problemele intime pe parcursul sezonului cald.

„Candida este o infectie oportunista care cauzeaza secretii groase si mancarimi”, explica dr. Mokadam, care recomanda mentinerea unei igiene corespunzatoare, cruciala in aceasta perioada.

1. Spala-te cu o solutie de spalare blanda, cu pH echilibrat

Curata zona vaginala in mod regulat cu detergenti blanzi, cu pH echilibrat si apa calda. Evita sa folositi sapunuri obisnuite pentru piele, cu parfum, care pot perturba echilibrul natural al pH-ului vaginului.

6 remedii naturale pentru infectiile vaginale

2. Foloseste lenjerie intima din bumbac respirabil

Alege lenjerie intima din bumbac care permite circulatia aerului, prevenind acumularea excesiva de umiditate si reducand riscul de infectii. Evita tesaturile sintetice care pot retine umezeala. Mai mult, evita hainele stramte si opteaza pentru haine lejere care ii permit pielii sa respire, prevenind transpiratia si acumularea de umiditate.

3. Mentine igiena menstruala

O igiena menstruala precara iti poate creste riscul de infectie, mai ales in timpul sezonului calduros. Pentru a mentine zona intima sanatoasa, schimba absorbantele si tampoanele la fiecare 4-5 ore, curata zona in mod corespunzator si pastreaz-o uscata. In plus, medicii recomanda sa eviti produsele parfumate si sa te asiguri ca esti curata pe maini pentru a preveni raspandirea bacteriilor.

4. Schimba-ti hainele ude

Daca ramai mult timp in costumul de baie dupa ce ai intrat in mare sau in piscina risti sa faci infectii. De asemenea, daca transpiri sau te-a prins ploaia, medicii recomanda sa te schimbi in haine uscate cat mai repede posibil pentru a preveni umezeala prelungita care poate favoriza infectiile.

5. Usuca-te prin tamponare dupa spalare

Dupa ce faci baie sau dus, asigura-te ca zona intima este bine uscata cu ajutorul unui prosop curat. Acorda atentie pliurilor si crapaturilor pentru a preveni retinerea umezelii. Evita sa freci energic, deoarece acest gest poate provoca iritatii. De asemenea, ai grija si la metodele de epilare. Daca folosesti lama de ras, schimb-o de fiecare data cand te epilezi in zona intima.

3 lucruri pe care sa le faci dupa contactul sexual, pentru a-ti proteja sanatatea intima

6. Evita toaletele publice

Este posibil ca toaletele publice sa nu fie intotdeauna igienice, asa ca evita-le, pentru a minimiza riscul de expunere la bacterii si ciuperci daunatoare. Daca trebuie neaparat sa ajungi la o toaleta publica, asigura-te ca este curata si foloseste huse de unica folosinta sau hartie igienica pentru a nu atinge vasul toaletei.

7. Nu uita de hidratare

Consumul unei cantitati adecvate de apa ajuta la mentinerea sanatatii vaginale generale prin eliminarea toxinelor si sustinerea unui mediu vaginal sanatos.

8. Practica sexul protejat

Foloseste prezervative sau alte metode de bariera in timpul actului sexual pentru a reduce riscul de infectii cu transmitere sexuala si pentru a mentine o flora vaginala sanatoasa.

Cum refaci flora vaginala afectata de infectii

9. Stimuleaza-ti sistemul imunitar

Mentine o dieta sanatoasa, fa exercitii fizice regulate, gestioneaza stresul si dormi suficient pentru a-ti intari sistemul imunitar, care te poate ajuta sa previi aparitia infectiilor.

In cazul in care te confrunti cu orice simptome neobisnuite sau disconfort persistent, este esential sa ceri sfatul unui medic pentru un diagnostic si un tratament adecvat.

Foto: Freepik.com