Consumul periodic de suc de morcovi protejeaza sanatatea ochilor, a pielii si functionarea hormonilor. Iar acestea sunt cateva dintre beneficii, scrie Mind Body Green.
Sucul din morcovi proaspeti este obtinut de obicei prin presare la rece, pastrandu-si enzimele naturale, vitaminele si mineralele. Iata cateva date importante despre acest produs:
Cat de mult sa bei: o ceasca pe zi (nu mai mult de 3).
Avantaje: e plin de beta-caroten, care sustine sanatatea oculara si sistemul imunitar.
Durata pastrarii: 3-4 zile in frigider.
Cum sa-l consumi: se poate bea ca atare, dar e savuros si sub forma de smoothie sau in amestec cu sfecla, kale, spanac sau suc de telina.
Potrivit USDA, o ceasca obisnuita de suc de morcovi contine:
calorii: 96
carbohidrati: 22 de grame
grasimi: 0 grame
fibre: 2 grame
proteine: 2 grame
zaharuri: 9 grame
potasiu: 701 miligrame
vitamina A: 2.296 micrograme
beta-caroten: 22.320 micrograme
„Sucul de morcovi este o sursa buna de vitamine binecunoscute, precum C, K si B6 si un amestec bun de minerale. Dar adevarata faima a sucului de morcovi este continutul de caroten. Carotenii sunt pigmentii antioxidanti din multe fructe si legume colorate. Sucul de morcovi este si o excelenta sursa de betacaroten”, spune Billy Hammond, profesor de neurostiinte la Universitatea din Georgia, SUA.
Reteta de salata de morcovi virala pe TikTok. De ce este bine sa o mananci inainte de menstruatie
„Morcovii organici sunt 88% apa, 9% carbohidrati, 0,9% proteine, 2,8% fibre dietetice, 1% cenusa si 0,2% grasimi. Alfa si betacarotenii sunt partial metabolizati in vitamina A, furnizand peste 100% din valoarea zilnica la suta de grame de morcovi”, explica si Jeff Anshel, optometrist si fondator al Ocular Wellness and Nutrition Society.
Beneficiile consumului de morcovi
1. Contribuie la imbunatatirea sanatatii pielii si a parului
Sucul de morcovi are un continut ridicat de beta-caroten, care se converteste in vitamina A in organism si sprijina productia de colagen, o proteina esentiala pentru mentinerea elasticitatii pielii.
In plus, vitamina C din sucul de morcovi poate ajuta la sintetizarea colagenului, sustinand intarirea firelor de par si contribuind la un aspect mai tineresc si mai vibrant.
2. Sustine functionarea corecta a hormonilor, mai ales in timpul sarcinii
Fiind o sursa de vitamina A, sucul de morcovi sprijina functionarea corecta a hormonilor prin sprijinirea dezvoltarii si functionarii optime a hormonilor implicati in functia reproductiva. Morcovii contin acid folic, un nutrient esential pentru femeile insarcinate, ajutand la prevenirea defectelor la nastere.
Antioxidantii precum beta-carotenul protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ.
3. Sprijina sanatatea ochilor
Beta-carotenul joaca un rol central si in mentinerea unei vederi optime. Cercetatorii au descoperit ca beta-carotenul poate reduce riscul degenerescentei maculare, o afectiune oftalmologica ce se refera la pierderea acuitatii vederii centrale.
Continutul bogat de vitamina A al sucului de morcovi poate contribui si la protejarea suprafetei ochilor, jucand un rol crucial in vederea in intuneric.
4. Poate ajuta la sanatatea sistemului respirator
Prezenta vitaminei A si a antioxidantilor in sucul de morcovi poate proteja plamanii impotriva stresului oxidativ. Un studiu pe 21.148 de participanti a aratat ca subiectii cu un consum mai mare de vitamina A, beta-caroten si vitamina C au avut o sanatate pulmonara mai buna decat cei cu un aport mai mic de nutrienti.
5. Este plin de vitamine, minerale si antioxidanti
Morcovii contin vitamine esentiale, minerale si antioxidanti, inclusiv vitamina A, vitamina C, potasiu. Studiile pe animale au aratat cum consumul de morcovi reduce riscul mai multor afectiuni, inclusiv al bolilor cardiace.
Cum sa adaugi sucul de morcovi in rutina zilnica
Desigur, poti sa-l bei ca atare, dar daca iti place sa-l amesteci cu alte fructe si legume, iata cateva moduri creative in care il poti consuma zilnic:
– foloseste sucul de morcovi ca baza pentru supe, sosuri, dressinguri sau sosuri marinate pentru a oferi mancarii o culoare vibranta si o aroma dulce inconfundabila.
– amesteca sucul de morcovi cu apa minerala sau adauga-i cativa stropi de lamaie sau lamaie verde.
– foloseste sucul de morcovi ca baza in combinatie cu alte fructe si legume.
– amesteca sucul de morcovi cu alte fructe sau cu sfecla, kale, spanac ori suc de telina.
Daca esti curioasa cat suc de morcovi trebuie sa consumi, Hammond recomanda o ceasca pe zi. Ai nevoie de un storcator electric si sa folosesti ingrediente cat mai proaspete posibil. Desi morcovii pot avea un grad redus de reziduuri pesticide, incearca sa gasesti morcovi bio.
Supa marocana de morcovi cu scortisoara si alune de padure
Depozitatea corecta este esentiala pentru mentinerea prospetimii morcovilor. Tine-i in frigider intr-un recipient din sticla, intrucat expunerea la aer poate duce la oxidare si la pierderea de nutrienti. Sucul de morcovi poate ramane proaspat pana la trei sau patru zile daca este pastrat corespunzator.
Nu uita pulpa!
In loc sa arunci la gunoi pulpa de morcov, foloseste-o pentru a prepara bunatati precum placinta, prajituri si clatite. Poti sa o adaugi in supe si tocane sau in bulionul de legume. In plus, il poti folosi pe post de compost in gradina.
Efectele adverse ale morcovilor
Daca ai alergie la morcovi sau la legume similare, evita consumul de suc de morcovi. „Alergia la morcovi sunt rara. Dar, ca oricare alergie alimentara, poate fi serioasa”, a spus Hammond.
Daca bei prea mult suc de morcovi intr-o zi poti avea o reactie negativa. Exista riscul intoxicarii cu vitamina A, intrucat morcovii sunt bogati in beta-caroten, un precursor al vitaminei A.
In general, beta-carotenul este sigur, dar consumul excesiv (mai mult de trei cesti de suc de morcovi in 24 de ore) poate provoca o afectiune numita carotenemia, cand pielea capata o tenta galbena-portocalie.
Foto: Freepik.com