In relatiile pe termen lung, se intampla adesea ca oamenii sa isi asocieze nefericirea cu comportamentul partenerului. Ei isi spun „daca partenerul meu mi-ar trimite mesaje in fiecare dimineata, m-as simti mai putin anxioasa” sau „daca partenerul meu ar vrea sa calatorim mai mult m-as simti mai bine”.
Dar acele sentimente de neimplinire si lipsa de satisfactie ar putea sa nu aiba nimic de-a face cu partenerul de viata, spune pentru cnbc.com Lisa Marie Bobby, psiholog si specialist in relatii.
„Nu este corect fata de partener, dar in acelasi timp este si ineficient”
„Vad adesea cum oamenii folosesc logica falsa atunci cand vine vorba de relatii”, spune Bobby. „Ei cred ca modul in care se simt are legatura cu circumstante exterioare”, adauga experta.
Iar acest lucru poate determina o persoana sa-i ceara partenerului sa-si schimbe unele comportamente in incercarea de a-si reduce propria anxietate relationala. Nu doar ca nu este corect fata de partener, dar in acelasi timp este si ineficient, adauga ea.
4 lucruri sincere pe care partenerul tau se teme sa ti le spuna
In loc sa-i ceri partenerului sa se schimbe, Bobby sugereaza sa-ti spui aceasta intrebare: „Ce se intampla cu mine, cu modul meu de a gandi, cu convingerile mele de baza, cu modul in care imi gestionez sau nu emotiile si care ma face sa ma simt ‘asa si-asa’ intr-o relatie buna?”
Capcana „logicii false”
Sa spunem ca partenerul tau petrece mult timp la lucru sau cu prietenii. Ai putea incepe sa te simti neglijata si sa-ti spui ca daca ar petrece mai mult timp cu tine ai fi mai fericita.
Aceasta este, spune psihologul, capcana „logicii false”.
„Logica falsa este in acest caz ‘daca as fi fost cu o alta persoana, nu m-as mai simti abandonata'”, spune Bobby. „Din experienta mea, te-ai simti in mod clar abandonata. Doar ca din cu totul alte motive”, adauga ea.
5 comportamente importante in relatia de cuplu
Nu va functiona sa incerci sa-ti schimbi starea emotionala controland comportamentul partenerului tau.
„De fiecare data cand oamenii externalizeaza modul in care se simt, creeaza o dinamica dificila in care incearca sa schimbe circumstantele ca o modalitate de a schimba propriile trairi emotionale”, explica experta.
Dar un partener nu este alaturi de tine pentru a-ti regla propriile emotii. De aceea este important sa te intrebi ce actiuni poti intreprinde pentru a te simti mai fericita astfel incat nu sa pui aceasta povara pe umerii partenerului.
Foto: depositphotos.com