Ca sa slabesti nu este suficient sa renunti la mancarea cumparata de pe strada sau din restaurante. Chiar si felurile de mancare pe care le gatesti acasa pot sa contina foarte multe calorii ascunse. Ca sa ai o silueta impecabila nu este de ajuns sa umpli farfuria cu legume si proteine fara grasimi.
Cel putin asa sustine Paula Norris, o cunoscuta specialista in nutritie din Australia, citata de publicatia The Sun. Ea a pus una langa alta imaginile unor retete sanatoase dar al caror continut de calorii era foarte diferit.
Iata de ce nu slabesti desi tii regim!
De exemplu, un bol de salata avea 995 de calorii, in timp ce un alt bol de salata care arata la fel avea doar 535 de calorii. Diferenta era facuta de dressingul folosit.
“Din nefericire, dressingurile pot contine foarte multe calorii. Prea putine legume si prea multe cereale pot sa dea nastere unei salate cu un continut caloric apropiat de cel al unui risotto. O solutie convenabila poate fi inlocuirea dressingului din ulei si otet balsamic, cu unul facut din otet simplu si mustar.”
Un alt exemplu este cel al unui burrito de casa care contine peste 900 de calorii si cel al unui burrito mult mai mare care contine doar 520 de calorii.
“Diferenta dintre ingredientele folosite pe post de lipie este de 100 de calorii. Celelalte diferente mai inseamna inca 300 de calorii in plus”, a explicat dieteticiana, aratand ca varianta mai usoara nu contine ulei pentru gatit, iar carnea este fara grasime.
De asemenea, si cantitatea de avocado si de branza este mai mica, in schimb cantitatea de legume este mai mare.
Paula Norris recomanda ca in loc sa gatesti ceapa si carnea in ulei, sa folosesti putina apa in tigaia in care le prepari. Si sa nu uiti sa folosesti cat mai multe legume proaspete, reducand in felul acesta cantitatea de carbohidrati pe care o consumi (desi sunt necesari, carbohidratii nu trebuie consumati in cantitati mari pentru a te simti satula).
Ultimul exemplu prezentat de Paula Norris are ca ingredient carnea de pui si este un preparat de inspiratie asiatica, o tigaie de pui cu legume.
Desi cele doua farfurii arata la fel una dintre ele are un continut de peste 900 de calorii, in vreme ce a doua farfurie are putin peste 500 de calorii.
Diferenta este data de faptul ca in prima reteta s-au folosit pulpe de pui, in timp ce in doua s-a folosit piept de pui fara piele, iar cantitatile de legume din a doua reteta au fost de doua ori mai mari decat in prima, in timp ce cantitatea de ulei folosita a fost injumatatita.
In final, Paula Norris recomanda ca fiecare fel de mancare sa contina cat mai multe legume proaspete pentru ca “senzatia de satietate este principalul obstacol pe care il vei intampina atunci cand incerci sa slabesti, iar multi oameni cred ca trebuie sa manance mai putin. Iar asta nu este neaparat adevarat!”
Foto: Instagram – Reserved