Chiar daca periutele de dinti electrice au devenit accesibile si se dovedesc foarte confortabile, multe persoane se intreaba daca chiar au nevoie de un instrument atat de sofisticat pentru a-si pastra igiena orala. Dr. Lisa Creaven, medic stomatolog si cofondatoare a brandului Made by Dentists, a explicat pentru Shape.com de ce este bine sa ai o periuta electrica.
Avantajele periutei electrice
Cheia pentru protejarea sanatatii orale este preventia, spune Dr. Creaven. Cea mai costisitoare parte a ingrijirii danturii o reprezinta tratamentul impus de o afectiune, astfel ca respectarea periajului regulat si curatarea periodica cu ata dentara, precum si vizitele regulate la cabinetul stomatologic vor limita riscul aparitiei unor probleme serioase.
„Periutele de dinti cu ultrasunete se dovedesc un mod inteligent de curatare a dintilor, intrucat provoaca mai putine retrageri si leziuni ale gingiilor. Cu cat rutina ta de ingrijire orala este mai buna, cu atat vei avea mai putin nevoie de tratament”, a spus Dr. Creaven.
Stomatologii sunt de acord ca periutele de dinti electrice sunt superioare celor normale. „Intrucat periutele electrice au o miscare de rotatie, forteaza pasta de dinti sa patrunda in zone mai putin accesibile, acolo unde incep cariile”, a explicat Dr. Creaven.
„Folosirea unei periute electrice poate fi mai prietenoasa cu gingia, provocand o eroziune mai mica la baza danturii. Totodata, provoaca mai putine traume danturii si gingiilor, folosind mai bine pasta de dinti dintre dinti si de-a lungul liniei gingiei”, a adaugat ea.
Medicul considera ca atunci cand cumperi o periuta de dinti faci o investitie si trebuie sa cheltuiesti o anumita suma: „E ceva care te poate tine cativa ani. Periutele care costa vreo 30 de dolari si sunt electrice nu se compara cu cele cu ultrasunete in privinta calitatii.”
In schimb, o periuta manuala este mult mai accesibila ca pret.
Cum alegi periuta electrica potrivita
Una dintre cele mai recente inovatii este periuta cu ultrasunete, care ofera vibratii puternice si miscari ale periei, unele modele putand sa genereze pana la 48.000 de vibratii pe minut. Este tipul pe care Dr. Creaven il recomanda clientilor sai. „Marele avantaj al periutelor electrice este ca, de fapt, acestea au senzori de presiuni si programe, eliminand posibilitatea de a face o greseala. Rareori am vazut pe cineva sa faca greseli cu o periuta electrica spre deosebire de o periuta manuala”, a spus ea.
Am testat periutele de dinti cu aur si argint si, ca sa fiu sincera, mi-au placut MULT
O greseala este, de exemplu, perierea prea accentuata sau, dimpotriva, superficiala a unei zone.
Diferenta dintre o periuta de dinti electrica rotativa si una cu ultrasunete este numarul de vibratii pe secunda. „Daca esti preocupata de sensibilitatea gingiilor tale, in general recomandam o periuta cu ultrasunete. Intotdeauna le sugerez clientilor sa urmareasca un anumit nivel de vibratii si o dimensiune a capului periutei cand cumpara asa ceva. Un cap mai mic va opera mai greu in gura, daca este mai mare va fi foarte, foarte dificil sa ajunga la ultimul molar, zona cea mai importanta la care trebuie sa ai acces”, a spus stomatologul.
Verdictul specialistului
Desi costa mai mult, periutele de dinti electrice te ajuta sa economisesti bani printr-o curatare mai eficienta a danturii care te va scuti te interventii costisitoare la stomatolog. In plus, reprezinta o varianta mai ecologica, fiindca sunt mai durabile decat periutele normale pe care le schimbi mai des.
Insa poate ca cel mai bun motiv pentru a investi intr-o periuta electrica il reprezinta beneficiile pentru sanatate. Asa cum a subliniat Dr. Creaven, periutele electrice reduc posibilitatea de a face greseli in rutina de ingrijire pe care le poti comite daca folosesti o periuta normala. Modelul electric ofera o sansa mai mare de a acoperi toate colturile gurii si toate zonele gingiei, ceea ce inseamna mai putine potentiale complicatii ulterioare.
Indiferent de modelul folosit, periajul si curatarea cu ata dentara de doua ori pe zi vor reduce considerabil riscul unor afectiuni dentare serioase. Orice periuta ai alege, aceste doua operatiuni sunt cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea danturii tale.
Foto: Freepik.com