Ce se intampla in creierul tau cand faci sport, potrivit unui neurocercetator

1
De Georgiana Dorobantu
11 aug. 2023

Stim cu totii deja ca exercitiile fizice sunt esentiale pentru a ne mentine sanatatea si pentru a avea un corp tonifiat. Dar ce se intampla la nivelul creierului atunci cand faci miscare?

Neurocercetatorul Sanam Hafeez a dezvaluit pentru purewow.com care sunt reactiile fiziologice la nivelul creierului in timpul activitatii fizice. Iata ce se intampla in creierul tau cand faci sport:

Circulatia sanguina la nivelul creierului este stimulata

„Activitatea fizica stimuleaza eliberarea unor substante care dilata vasele de sange, ceea ce duce la o crestere a circulatiei sanguine la nivelul creierului, si prin urmare, o crestere a aportului de oxigen. Astfel sanatatea si functionarea creierului sunt imbunatatite”, spune Dr. Hafeez. Mai mult, cercetarile au aratat ca activitatea fizica imbunatateste performantele cognitive.

Are loc neurogeneza

O alergare prin parc nu duce doar la stimularea temporara a circulatiei sanguine si a aportului de oxigen la nivelul creierului, dar poate avea, de asemenea, si unele beneficii pe termen lung.

Cum afecteaza slabitul „varsta” creierului tau

„S-a demonstrat ca activitatea fizica duce la crearea de noi neuroni la nivelul hipocampului, regiune a creierului esentiala pentru invatare si memorie”, spune specialistul. In cadrul unui studiu realizat in anul 2018, s-a descoperit ca neurogeneza (formarea de noi neuroni) la nivelul hipocampului are ca efect nu doar imbunatatirea memoriei si abilitatii de invatare, dar si incetinirea declinului cognitiv. Astfel ca exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea unor afectiuni neurodegenerative precum dementa.

Dezvoltarea materiei cenusii

Activitatea fizica regulata a fost asociata si cu imbunatatirea atentiei, concentrarii si abilitatii de rezolvare a problemelor. Nu doar hipocampul se dezvolta in timpul exercitiilor fizice. In cadrul unui studiu ale carui rezultate au fost publicate in revista de specialitate Frontiers in Psichology, oamenii de stiinta au descoperit ca exercitiile moderate, realizate cu regularitate, pot duce la cresterea materiei cenusii din partea frontala a creierului, responsabila pentru atentie, concentrare si capacitatea de rezolvare a problemelor.

Ce se intampla cu creierul tau atunci cand nu dormi suficient: memoria are mult de suferit

Sunt eliberate endorfine

Probabil ca stiai asta deja, dar Dr Hafeez confirma faptul ca „exercitiile stimuleaza eliberarea de endorfine in creier, care contribuie la o stare generala de fericire”. Daca ai obiceiul sa faci sport, atunci recunosti acea stare placuta pe care o ai imediat dupa un antrenament. Endorfinele sunt hormonii produsi de creier pentru a reduce durerea si sunt eliberati atat in timpul activitatilor placute, cat si al celor stresante. Odata eliberate, endorfinele se ataseaza de receptorii de la nivelul centrului de rasplata din creier, iar rezultatul este o stare placuta, euforica.

Sunt eliberati neurotransmitatori care regleaza starea de spirit

In afara de endorfine, activitatea fizica duce si la cresterea productiei de dopamina si serotonina. Acesti neurotransmitatori au un impact direct asupra reglarii starii de spirit, precum si asupra somnului. „S-a demonstrat ca exercitiile fizice reprezinta o metoda eficienta de a reduce simptomele de depresie si anxietate prin stimularea eliberarii de neurotransmitatori care imbunatatesc starea de spirit”, declara medicul.

Ce se intampla daca te lovesti la cap? Un nou studiu a aratat efectele pe termen lung asupra creierului

Acum ca stii care sunt beneficiile activitatii fizice asupra creierului, poate te intrebi ce se intampla atunci cand nu faci miscare.

Iata care sunt efectele unei vieti sedentare asupra creierului, potrivit specialistilor:

circulatia sanguina la nivelul creierului este redusa si are ca efect scaderea nivelului de oxigen si un aport mai mic de nutrienti catre celulele creierului, ceea ce le poate afecta sanatatea si functionarea, pune medicul.
productia de neurotransmitatori este scazuta, iar rezultatul ar putea fi o stare de spirit mai proasta si un risc mai mare de a dezvolta probleme de sanatate mentala precum depresie si anxietate.
creste nivelul cortizolului. „Activitatea fizica ajuta la reglarea hormonilor de stres, printre care si cortizolul, iar asta inseamna ca nivelul stresului poate ramane ridicat daca nu faci miscare, ceea ce poate duce la stres cronic si anxietate.”
calitatea somnului este redusa. „O viata sedentara afecteaza tiparele sanatoase de somn si duce la o calitate slaba a somnului, care la randul ei accentueaza deficitul cognitiv si tulburari ale starii de spirit”, explica neurocercetatorul.
volumul creierului scade. Un studiu din anul 2020 a aratat ca un stil de viata sedentar poate avea ca rezultat o scadere in volum a creierului. Mai exact, rezultatul este o reducere a materiei cenusii in regiuni ale creierului esentiale pentru memorie si cognitie.

Foto: freepik.com