6 semne ca in copilarie ti-a fost aplicat tratamentul tacerii si cum te afecteaza asta ca adult

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 aug. 2023

Copilaria este o perioada cruciala pentru dezvoltarea emotionala si psihologica a fiecareia dintre noi. Interactiunile cu parintii si ingrijitorii au un impact semnificativ asupra formarii identitatii si a felului in care interactionam cu ceilalti.

Daca ai fost supusa tratamentului tacerii in copilarie, cel mai probabil acest lucru te afecteaza si acum, la maturitate.

Tratamentul tacerii din partea parintilor in copilarie poate aduce multe repercusiuni la varsta adulta, precum evitarea discutiilor, dorinta de a fi invizibil si retinerea dragostei si afectiunii.

Iata sase semne care arata ca ti s-a aplicat tratamentul tacerii in copilarie.

1. Esti constienta de energia tuturor.

Intr-un videoclip TikTok, Liz Tenuto, un instructor de pilates specializat in exercitii de reabilitare, a explicat ca cineva care a primit tratamentul tacerii din partea unui parinte in copilarie poate fi mai constient de emotiile si energiile celor din jur.

„Observi fiecare schimbare de energie din camera atunci cand cineva este suparat”, explica Liz Tenuto.

@theworkoutwitch free your shoulders & neck in 30 days šŸ”— on profile #empathsbelike #empathproblems #silenttreatment #traumahealing #traumarelease #somatichealing ā™¬ Redbone (feat. The Notorious B.I.G. & 2Pac) – $TURCK

5 zodii care folosesc ā€žtratamentul taceriiā€ in relatii

2. Este posibil sa suferi de dureri musculare

Tenuto a observat ca acei copii care au primit tratamentul tacerii din partea parintilor lor pot simti adesea dureri de umeri sau de gat ca adulti.

„Probabil ca ai dureri constante de umeri si gat”, a explicat ea. Potrivit Psych Central, un studiu din 2012 a aratat ca tratamentul tacerii stimuleaza zona din creier care inregistreaza durerea. Acest lucru inseamna ca oamenii nu simt doar durere emotionala atunci cand li se aplica aceasta pedeapsa, ci si un anumit nivel de durere fizica.

3. Vrei sa multumesti pe toata lumea, chiar daca asta inseamna sa te sacrifici pe tine

In videoclipul de mai sus, Liz Tenuto a explicat ca una dintre repercusiunile faptului ca ai primit tratamentul tacerii in copilarie poate fi faptul ca devii un people pleaser la varsta adulta.

„Ti-e greu sa spui nu atunci cand oamenii iti cer sa faci ceva”, a subliniat ea.

Le faci intotdeauna pe plac celorlalti? 6 pasi care te ajuta sa nu mai fii people-pleaser

Tratamentul tacerii poate evoca o teama de abandon sau de respingere la copii, deoarece acestia se straduiesc sa inteleaga de ce parintii lor isi retrag brusc afectiunea si comunicarea. Ca adulti, ei se pot angaja in comportamente de multumire a oamenilor pentru a evita respingerea perceputa si pentru a mentine legaturile cu ceilalti. Ei pot acorda prioritate dorintelor altora in detrimentul lor, ceea ce duce la o lipsa de afirmare si de stabilire a limitelor sanatoase.

4. Nu stii cum sa socializezi

Copiii care au fost supusi tratamentului tacerii pot dezvolta dificultati in exprimarea gandurilor si sentimentelor, precum si in stabilirea si mentinerea relatiilor interpersonale.

Excluderea sau izolarea sociala in copilarie poate duce la anxietate in interactiunile cu ceilalti. Copiii pot dezvolta frici legate de respingere sau critica din partea altora. Poate fi extrem de frecvent ca persoanele care au experimentat tratamentul tacut in copilarie sa poata replica inconstient tipare similare in relatiile lor de adulti, fie ca persoana care aplica tratamentul tacerii, fie ca persoana care il primeste.

Mai multi psihologi confirma ca adultii care au fost ignorati sau invalidati in copilarie pot folosi aceeasi abordare in relatiile lor de adulti.

5. Ai nevoie de validare constanta

O nevoie constanta de validare si aprobare din partea celorlalti poate proveni din diversele rani emotionale si nesigurante pe care le-ai dezvoltat in anii in care ai primit tratamentul tacerii din partea parintilor.

Conform Psychology Today, cresterea fara o validare emotionala consistenta din cauza ignorarii in timpul conflictelor ii poate determina pe oameni sa se bazeze foarte mult pe validarea externa pentru a se simti in siguranta si apreciati. Este posibil ca acestia sa nu fi invatat niciodata sa isi valideze propriile sentimente si sa-si constientizeze propria valoare, ceea ce duce la o nevoie perpetua ca altii sa o faca pentru ei.

8 metode prin care sa-ti cresti stima de sine. Al treila punct iti va da un imbold instantaneu

6. Ai dificultati in exprimarea emotiilor

Cineva care a experimentat tratamentul tacerii din partea parintilor in copilarie ar putea avea dificultati in a-si exprima emotiile. I se va parea dificil sa comunice deschis despre sentimentele sale din cauza lipsei de validare emotionala la o varsta frageda.

Intr-un interviu acordat publicatiei USA Today, Vaile Wright, director de inovare in domeniul sanatatii la American Psychological Association, a explicat de ce tratamentul tacerii poate afecta capacitatea cuiva de a comunica ceea ce simte.

Cred ca este, intr-o anumita masura, un mecanism de aparare. In loc sa iti folosesti cuvintele, alegi sa te protejezi, de teama sa nu starnesti o situatie care te-ar pune in pericol”, a declarat Wright pentru sursa citata.

Ce te poate ajuta daca ai primit tratamentul tacerii in copilarie

Terapia individuala sau de grup te poate ajuta sa explorezi impactul tratamentului tacerii asupra dezvoltarii tale si sa dezvolti abilitati de reglare emotionala si comunicare sanatoasa.

Prin exersarea abilitatilor de comunicare si interactiune sociala, poti invata sa creezi si sa mentii relatii sanatoase.

Practica autoreflectia si autocunoasterea pentru a intelege cum tratamentul tacerii te influenteaza in prezent si ce poti schimba.

Nu te teme sa ceri ajutorul. Sprijinul celor dragi este esential pentru recuperarea si cresterea stimei de sine.

Foto: depositphotos.com