6 motive pentru care dansul e bun pentru sanatatea ta si de ce ar trebui sa dansezi zilnic

1
De Cristiana Astefanoaiei
7 sept. 2023

Muzica face minuni pentru suflet, iar dansul poate sa iti imbunatateasca instant starea de sanatate.

Dansul are multe beneficii pentru corpul nostru, de la imbunatatirea sanatatii oaselor, a flexibilitatii, pana la reglarea emotiilor si a sanatatii mintale.

Dansul este mai mult decat o simpla forma de expresie artistica sau o modalitate de a-ti petrece timpul liber. Este o activitate care poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea ta intr-o varietate de moduri. De la imbunatatirea conditiei fizice, pana la sustinerea sanatatii mintale, dansul poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra bunastarii tale generale.  Fie ca este un hobby distractiv, o reprezentare a culturii sau o forma excelenta de exercitii fizice, atat timp cat te misti pe ritmul muzicii, iti faci doar bine.

1. Dansul stimuleaza sanatatea cardiovasculara

Ca si alte exercitii aerobice, dansul este excelent pentru imbunatatirea functiei cardiovasculare. Un studiu publicat in 2016 in American Journal of Preventive Medicine a constatat ca persoanele care s-au angajat in dans de intensitate moderata au avut cu 46% mai putine sanse de a dezvolta boli de inima sau de a muri din cauza acestora decat cei care nu au dansat pe parcursul a 10 ani, cat a durat studiul, conform datelor unui sondaj bazat pe adulti cu varste de pana la 40 de ani. In comparatie, cei care faceau plimbari de intensitate moderata aveau doar 25 la suta mai putine sanse de a suferi de probleme de sanatate cardiaca.

2. Dansul favorizeaza flexibilitatea

Dansul implica miscari complexe si sincronizate care necesita o coordonare buna intre diferite parti ale corpului. Aceasta poate ajuta la dezvoltarea coordonarii si a flexibilitatii, ceea ce poate imbunatati agilitatea si mobilitatea ta in activitatile zilnice.

Multe forme de dans intind membrele corpului, ceea ce imbunatateste flexibilitatea, spune dr. Elizabeth Gardner, medic chirurg ortoped la Yale Medicine. „Contribuie la imbunatatirea echilibrului, ceea ce poate ajuta la evitarea caderilor si la reducerea riscului de ranire”, explica ea.

De ce dansul poate fi mai eficient decat mersul la sala daca vrei sa slabesti

3. Dansul poate ajuta la pierderea in greutate

Dansul este o metoda placuta de a arde calorii si de a mentine un echilibru sanatos intre aportul si consumul de calorii. Prin practicarea regulata a dansului, iti poti sustine eforturile de a controla greutatea corporala.

Miscarile care implica sarituri si invarteli sunt un mare antrenament aerobic, in timp ce mentinerea pozitiilor de ghemuit si a pozitiilor de echilibru poate activa sistemul energetic anaerob”, explica dr. Elizabeth Gardner.

4. Dansul este bun pentru sanatatea oaselor

Fiind o forma de activitate care suporta greutatea corpului, spre deosebire de o bicicleta stationara sau de inot, dansul poate ajuta la mentinerea densitatii osoase”, spune Gardner.

Unele cercetari sugereaza ca pentru adultii in varsta cu osteoporoza, dansul poate ajuta la inversarea unora dintre daunele acestei afectiuni cronice. Alte cercetari la copii sugereaza ca cei care au facut balet au avut un continut mineral osos mai bun dupa o perioada de trei ani, in comparatie cu copiii care nu au facut balet.

5. Dansul poate ajuta la prevenirea pierderii memoriei

Dansul necesita adesea invatarea unor miscari si rutine (coregrafie). Acest lucru aduce mari beneficii sanatatii mentale.

„Exista  dovezi ca dansul social poate reduce riscul de declin cognitiv pe masura ce imbatranim”, spune Carolyn Fredericks, medic neurolog la Yale Medicine, citand un studiu publicat in New England Journal of Medicine, la care au participat 469 de persoane cu varsta de peste 75 de ani. Dintre toate activitatile fizice, inclusiv mersul pe jos, mersul pe bicicleta, urcatul scarilor, inotul si cursurile de exercitii de grup, dansul a fost singura activitate asociata cu un risc mai mic de dementa.

Cum se distreaza fiecare zodie la o petrecere: Berbecul da clasa la dans!

6. Dansul este bun pentru sanatatea mintala

Cercetarile arata ca dansul poate ajuta la scaderea anxietatii, la cresterea stimei de sine si la inducerea unei stari de bine.

Iar anumite tipuri de dans au fost folosite chiar si ca tratament pentru depresie. O cercetare publicata in 2019 in Frontiers in Psychology a constatat ca terapia prin dans – definita de Asociatia Americana de Terapie prin Dans ca fiind utilizarea psihoterapeutica a miscarii pentru a promova integrarea emotionala, sociala, cognitiva si fizica a individului, in scopul imbunatatirii sanatatii si bunastarii – a fost eficienta in tratarea depresiei.

O cercetare publicata in The International Journal on the Biology of Stress, de exemplu, a constatat ca terapia prin dans a avut un impact si asupra raspunsului de trezire a cortizolului, un marker al stresului cronic, in timp ce activitatea aerobica de intensitate ridicata nu a facut-o.

Foto: Freepik.com