Daca vrei ca oamenii sa te asculte si sa fie atenti la tine, adopta acest comportament

1

Intotdeauna exista metode prin care te poti dezvolta, in special in ceea ce priveste comunicarea cu cei din jur.

Un anumit comportament ii va face pe oameni sa te asculte cu atentie. Ai de sustinut o prezentare la serviciu si vrei sa fii sigura ca impresionezi audienta? Simti ca in cercul tau de prieteni nu reusesti sa te faci cu adevarat ascultata? In familie, ai dori sa reusesti sa pui punctul pe i?

Atunci e cazul sa adopti un comportament in care sa incluzi trucurile specialistilor.

Contact vizual

Mentinerea unui contact vizual adecvat poate transmite incredere si angajament. Priveste-i pe oameni in ochi in timp ce vorbesti, dar evita sa para ca esti prea insistenta. Ca un sfat, poti fixa varful nasului cuiva, astfel incat sa para ca privirea ta e relaxata. Daca audienta ta cuprinde mai multe persoane, asigura-te ca ii cuprinzi pe toti cu privirea.

Foloseste numele lor

Oamenii reactioneaza pozitiv atunci cand aud propriul nume. Integreaza subtil numele interlocutorului in conversatie pentru a crea un sentiment de apropiere.

Comportamentul care ii face pe oameni sa iti acorde toata atentia lor, potrivit cercetatorilor

Exprima interes

Pune intrebari si arata ca esti cu adevarat interesata de ceea ce au de spus ceilalti. Demonstreaza ca acorzi atentie parerii celorlalti. Lasa-i sa-si exprime gandurile inainte de a oferi propria ta perspectiva. Asculta cu atentie raspunsurile si reactioneaza in consecinta. Unele dintre cele mai bune conversatii se leaga pornind de la intrebari relativ banale. Incearca sa te pui in locul lor si sa le intelegi punctul de vedere. Arata empatie si intelegere pentru sentimentele si experientele lor.

Limbajul nonverbal

Gesturile tale, postura si expresiile faciale pot transmite multe despre ceea ce simti si gandesti. Asigura-te ca limbajul tau nonverbal este deschis, prietenos si in concordanta cu ceea ce spui.

Povesti si exemple personale

Ilustreaza punctele tale cu povesti sau exemple personale relevante. Acest lucru poate face mesajul tau mai concret si mai usor de inteles. In plus, reusesti sa umanizezi un discurs. In ziua de azi, storytellingul e mai important decat ceea ce spui propriu zis, astfel ca e bine sa impachetezi totul in ceva amuzant, dar si concis.

Foloseste intonatia si ritmul

Modifica intonatia vocii tale pentru a sublinia anumite idei sau pentru a mentine interesul interlocutorului. Varietatea in ritm si tonalitate poate pastra discutia vie si atragatoare.

3 trucuri care te ajuta sa-ti cresti increderea in tine in cateva secunde

Fii succinta si clara

Formuleaza-ti ideile in mod clar si concis. Evita limbajul tehnic sau termenii complicati, in special atunci cand vorbesti cu persoane care nu au cunostinte in domeniul respectiv.

Daca prezinti o idee sau o propunere, evidentiaza beneficiile pe care le-ar aduce ambelor parti. Oamenii sunt mai deschisi atunci cand vad cum pot castiga si ei din situatie.

Foloseste pauze strategice

Intreruperile sau pauzele strategice in discurs pot crea suspans si pot face ca cei din jur sa fie mai atenti la ceea ce urmeaza sa spui.

Fii autentica

Cea mai puternica modalitate de a atrage atentia si de a-i face pe oameni sa te asculte este sa fii autentica. Fiind tu insati, vei emana incredere si vei captiva prin autenticitatea ta.

Exercitiu in 9 pasi pentru conectarea la sinele tau autentic

In cele din urma, retine ca fiecare persoana este unica, deci unele strategii pot functiona mai bine cu anumite tipuri de oameni decat cu altele. Adapteaza-ti abordarea in functie de situatie si de persoanele cu care interactionezi.

Freepik.com