Consumul excesiv de suc acidulat a fost asociat cu un risc crescut de boli, in special afectiuni cardiovasculare. Aportul ridicat de zahar si a excesul de sodiu contribuie la hipertensiune arteriala si inflamatie, factori de risc pentru problemele cardiovasculare.
Studiul care arata ca un pahar de suc acidulat baut zilnic te ucide incet
Asociatia Americana a Inimii afirma ca femeile ar trebui sa se limiteze la sase lingurite de zahar pe zi, iar barbatii la maximum noua.
Cu toate acestea, un singur pahar de 350 ml de bautura carbogazoasa contine zece lingurite de zahar.
In 2015 a fost publicat un studiu care a urmarit 118.000 de barbati si femei timp de 30 de ani. Fiecare dintre ei a baut zilnic o bautura zaharoasa de 350 ml.
In urma acestui studiu, s-a constatat ca acest obicei crestea riscul de deces cu 7%, riscul de deces prin cancer cu 5% si riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare cu 10%.
Bonnie Leibman este directorul de nutritie la Centrul pentru Stiinta in Interesul Public si a declarat la acel moment: „Bauturile zaharoase duc la cresterea in greutate, iar orice crestere in greutate creste riscul unor afectiuni precum boala cardiaca, diabetul de tip 2 si chiar anumite tipuri de cancer.”
„Bauturile racoritoare sunt alcatuite din apa carbonatata, si exista unele cercetari preliminare care sugereaza ca apa carbonatata poate creste nivelurile hormonului foamei, grelina, ceea ce poate face ca cineva sa simta mai multa foame si sa conduca la cresterea in greutate”, explica si Nancy Farrell Allen de la Academia de Nutritie si Dietetica.
Acest studiu sugereaza ca ar trebui sa bei sucuri acidulate indulcite doar o data pe luna sau chiar mai rar. O bautura racoritoare obisnuita contine 39 de grame de zahar. Aceasta depaseste maximul recomandat de Asociatia Americana a Inimii. Acestia recomanda nu mai mult de 25 de grame pentru femei si 36 de grame pentru barbati.
Studiu: Kombucha poate reduce nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor cu diabet de tip 2
Riscuri la care te supui cand bei suc acidulat
Consumul excesiv de sucuri acidulate (sucuri carbogazoase) poate avea mai multe efecte nocive asupra sanatatii tale. Iata cateva dintre aceste efecte.
Diabet de tip 2
Zaharul adaugat din sucurile acidulate poate determina cresterea rapida a nivelului de glucoza din sange, iar consumul regulat pe termen lung poate contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2. Sucurile acidulate sunt bogate in calorii si zahar adaugat. Consumul regulat si excesiv poate duce la cresterea in greutate si la acumularea de grasime viscerala, ceea ce creste riscul de obezitate.
Semnele pe care ti le dau organele tale atunci cand consumi prea mult zahar
Afectiuni dentare
Aciditatea sucurilor carbogazoase poate deteriora smaltul dentar, crescand riscul de carii dentare si sensibilitate dentara.
Consumul de suc acidulat cauzeaza probleme digestive
Din cauza aciditatii si a continutului de zahar, sucurile carbogazoase pot duce la tulburari digestive, cum ar fi balonare, flatulenta si disconfort gastric.
Tulburari metabolice
Consumul excesiv de zahar si calorii goale poate perturba metabolismul normal al organismului, crescand riscul de afectiuni metabolice precum sindromul metabolic.
Risc cardiovascular
Consumul crescut de zahar poate creste tensiunea arteriala si nivelul de trigliceride din sange, crescand astfel riscul de boli cardiovasculare.
Dependenta de zahar
Sucurile acidulate pot crea o senzatie de dependenta de zahar, ceea ce poate duce la un ciclu nesanatos de consum.
Ce se intampla in corpul tau cand renunti la zahar pentru 30 de zile
Risc de cancer
Unele cercetari sugereaza ca un consumul excesiv de zahar poate creste riscul de dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal.
Nici consumul de suc acidulat cu indulcitori nu e o optiune
Studiul a constatat ca persoanele care consuma bauturi racoritoare dietetice se ingrasa, de fapt, mai mult si mai rapid decat cele care opteaza pentru varianta obisnuita. Acest lucru se datoreaza faptului ca indulcitorii cu continut scazut de calorii sunt de fapt mai dulci decat cei utilizati in bauturile racoritoare obisnuite, rezultand consumul (si dorinta) de mai mult zahar. Un studiu arata ca cei care consuma bauturi indulcite artificial au un risc cu 26% mai mare de deces. De altfel, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat in luna iunie 2023 un raport care demonstreaza ca indulcitorul aspartam are mai multe riscuri pentru sanatate decat se cunostea pana in prezent.
Foto: freepik.com